Müzikonair 2016 Yazı Nasıl Geçti?.. | Müzikonair
Köşe Yazıları

2016 Yazı Nasıl Geçti?..

yazar-banner-dobra-man

Öncelikle herkese merhaba:)

Bu neyin merhabası diye soranlar olacaktır tabii ki, bu yeni müziği, müzik dünyasında olan biten uydurma diil “tamamen”gerçekleri, gerçek başarıları gerçek başarısızlıkları, hiç bir medya grubuna sırtını dayamadan yazabilecek olmanın ilk merhabası..

Sonuç olarak müzik dünyasının nabzının bundan sonra atacağı bu köşeye hoş geldiniz, ben bu camiayı daha güzel bir hale getirip paylaştıkça büyümeye, büyüdükçe konuşulmaya varım, peki ya siz? Umarım cevabımız ortaktır…

2016 yazı nasıl geçti?..

Öncelikle 2016 yazı müzikal açıdan verimli ile verimsiz arası bir yerde kaldı diyebiliriz. 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen ayakta kalanlar, erken çıkıp üzülenler, geç kalanlar, son anda yazı yakalayanlar oldu.

Şöyle bir analiz yaparsak eğer;

Erken çıkıp şanssızlık yaşayanlar, yani “ölü doğanlar”…

Mesela Murat Dalkılıç albümü ve çıkış şarkısı “Ben Bilmem” müzikal anlamda başarılı olsa da zamanlama olarak kötü bir zamana denk gelip karambole geldi denilebilir.

Buna bir başka örnek de 170 bin liralık klibinin altında kalan Simge Sağın’ın Kamera şarkısı oldu.

Bu şarkının 1 buçuk aydan fazla süredeki dinlenme oranının düşük bir rakamda kalma sebebi bence kesinlikle şarkının “söz yapısı”.

Kuvvetli melodiye uyarlanan sözler yanlış kurgulandığı için şarkı vasat bir şarkı olarak kaldı. Çünkü kimse karşısındaki insana “kamera kamera” sözlü bir şarkı yollamaz ya da ona olan sevgi veya nefretini “Kamera” sözüyle anlatmak istemez.

Simge kredisini kullanarak yeni şansını önümüzdeki yıl çıkartacağı albüme bırakmış oldu.

Bir yandan da doğru söz yapısına örnek bir şarkı yıldızlaştı, o da Derya Uluğ “Okyanus” şarkısı. Çünkü herkes eski sevgiliye giderini “saatin mi bozuldu, niye kaldın geçmişte?” gibi sözlerle anlatmak isteyince, şarkı kulaktan kulağa yayılan bir hit oldu.

Derya Uluğ ile ilgili tek problem, sahne aldığı beach club veya clublerdeki bazı amatör davranışları, sahnedeki hakimiyeti henüz sağlayamamış olması…

Aman dikkat! Ufak önlemlerle sahnede de kendini gösterirse önü açık olabilir. (Tabii ki iyi bir yeni şarkıyla…)

Yazın şarkıları arasında yerini alan Murat Boz Janti şarkısı da etliye sütlüye fazla dokunmadan görevini yaptı.

Artık bir müzik değil, bir TV starı olarak görülen Murat Boz’u müziğe ne kadar döndürdü bu tartışılır ama vasatın üstüne çıktı diyebiliriz şarkı için.

Eypio & Burak King “Günah Benim” şarkısı sokak rapi ve arabeski birleştirerek sürpriz bir çıkış yaptı.

Yine akıllıca kurgulanacak yeni bir şarkıyla çıkışını sürdürebilir, çünkü bu “gurbetçi” yapıdaki şarkılar her sene 1-2 şarkı olsa da iş yapmayı başarıyor.

Ajda Pekkan’a gelince, “Yakar Geçerim” ve “Arada Sırada” şarkılarını hala geçememiş olsa da, o Ajda’dır, ne yapsa kredisi bitmez, tükenmez bunu da kabul edelim.

Yazın son anına denk gelen 2 şarkıdan sıyrılanlar ise 16 yaşındaki Aleyna Tilki feat Emrah Karaduman şarkısı “Cevapsız Çınlama” ve Sinan Akçıl feat Ferah Zeydan şarkısı “Şarttır” oldu.

Bu 2 şarkı özellikle ilk 10 günde aldıkları dinlenme sayıları ile güçlerini göstermiş oldu.

Emrah Karaduman’ın şarkısı hem TTNet Müzik hem de i-tunes Music’te çok iyi bir başarı yakalarken, Sinan Akçıl’ın şarkısı da özellikle radyo, tv ve TTNet Müzik’te iyi bir başarı yakaladı.

Bu 2 şarkı da sonbaharda ivmesini yükseltmeye devam edebilir gibi görünüyor…

Yazın başında çıkan Hande Yener albümü “Mor” ve “Deli Bile” şarkılarıyla dinleyicisini tatmin etmiş gibi görünürken, Ece Seçkin “Adeyyo” da hakkında yapılan tüm “hileli tıklama yapıyor” dedikodularına inat, çok yüksek bir tıklanma sayısı ile yazın başarıları arasında yerini aldı.

Zaten artık hileli tıklamaların 2016 yılıyla beraber çok da mümkün olmadığı göz önüne alınırsa, rakiplerin hafif bir kıskançlık dedikodusu olarak da düşünülebilir bu durum.

Sonuç olarak bir yaz daha böyle geçti ve Türk pop müziği herşeye ve herkese rağmen yine yaklaşık en az 40 – 50 Milyon TL’lik bir kazanç pazarı ve Türkiye’nin yüzde 70-80’ini kapsayan bir dinlenme ile yine de fena bir sınav vermedi.

Ama yeter mi? Yetmez tabii ki…

Önümüzdeki aylara, sonbahar, kış savaşlarına bakacağız artık…

Detaylar burada olacak…

Tekrar merhaba ve şimdilik hoşçakalın sevgili MüzikOnair okuyucuları…

DobraMan | MüzikOnair

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu