MüzikMüzik Haber

“Bir Sanatçıya Harcanan Para Geri Dönmediği için Yeni Sesler Çıkmıyor”

Esen Müzik’ten Oktay Bakırcıoğlu, sosyal medya hesabından müzik dünyasına, şarkıcılara dair bir yazı paylaştı.

Bir single şarkı hazırlığında olan ortalama bir şarkıcı için yapılan harcamayı hesaplayan Bakırcıoğlu, müzik dünyası için çok önemli bir konuya değindi ve “Gelir, harcadığınız paranın %10 u kadar. Türkiye’de neden kaliteli iş çıkmıyor, neden yeni seslere kimse bakmıyor, neden yeni albüm yapılmıyor ve kafalardaki diğer sorulara cevap olsun” dedi.

İşte o dikkat çeken yazı;

Dijital kanallardan yeni bir şarkı yayınlayacağız;
söz – müzik: 30,000 TL
aranjör, yönetmen: 10,000 TL
stüdyo+müzisyenler+edit+mix+mastering, kapak grafik v.s.: 10,000 TL
klip: 30,000 TL
reklam tanıtım: 10,000 TL
Toplam:90,000 TL

(Burada verdiğim rakamlar gerçektir. Çok daha ucuza veya daha pahalıya da yapılabilir, sektörde bir tarife yok, bu bir şarkı için aldığım fiyatlardır.)

90,000 TL yatırım yapıldıktan sonra dijital kanallara, youtube’a yükledik. (Müzik kanalları yayınlamaz, bazıları yayın başına 300-400 TL ister. Günde 4 defa yayınlatmak istersen aylık 48,000 TL vereceksin.)

Gelir: Fiziki satış 0, download 0, yasal sitelerden streaming geliri harcadığınız paranın %10 u kadar… (Sanatçı menajerliğinden % alırsan, ülkede bir sıkıntı yoksa, konser, festival yapabilirsen ancak bir miktar gelir elde edebilirsin.)

Türkiye’de neden kaliteli iş çıkmıyor, neden yeni seslere kimse bakmıyor, neden yeni albüm yapılmıyor ve kafalardaki diğer sorulara cevap olsun diye yazdım. Bu paraları harcadığımızdan veya harcayacağımızdan değil…

Sayın söz yazarları, besteciler, edisyon şirketleri, hak sahiplerinin varisleri ve özellikle mehmetçik vakfı yetkilileri, sektörü biraz araştırın, biraz sorgulayın, toplantılara katılın, bilirkişilere sorun lütfen. (Aranızda, dünyada benzeri olmayan ön kullanım bedeli olarak, bir eser için 50,000 TL isteyenler var.)

Bünyenizde haklarını bulundurduğunuz eserleri, şirketler, yapımcılar, sanatçılar kullanamazsa, yayınlanamazsa size bir faydası yok. Telif geliri oluşması için eserlerin markete çıkması gerekli.

Eserlerin yeni nesillere duyurulması, geleceğe aktarılması, yeniden düzenlenmesi, yeni seslere, farklı yorumculara okutulması, yeni kayıtlar yapılması, farklı formatlarda yayınlanması için gerekli imkanların sağlanmasını tüm hak sahiplerinden rica ediyoruz…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu