Müzikonair General Pause!.. | Müzikonair
Köşe Yazıları

General Pause!..

Müzikte bir terim vardır. General Pause. Bu terim ; orkestradaki her enstrumanın aynı anda susması gerektiğini anlatmaktadır ki günümüzde müzik sektörünü tanımlamak için çok afili bir manaya isabet ettiğini kabul etmek lazım. Tam bir General Pause içindeyiz dostlar. Müyap kanalınca fonogramlardan kazanılan paraların tekrar sektöre iade edilmeyip başka başka sektörlere yatırılması. Meslek Birliklerinin yapımcıların yörüngesinde dönüp durdukları uzun yıllar ve kuruluş amacından sapışları ; bunları yazılarımızda uzun uzun anlattık , bu konuların kendi içimizdeki eser sahiplerinin bile  umurunda olmadığını zamanla kanaya kanaya fark ettik.

            Şimdi size bir tahminimi veya bir hayalimi iletmek istiyorum. Yeni dönem başkanlık sistemiyle beraber ve eli kulağında çıkacak telif hakları yasasının ışığında , bütün bu varolan birlikler MESAM ,MSG , MÜYAP  , MÜYOR  ve diğerleri hepsi Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak ‘ Telif Birliği ‘ çatısı altında toplanacak ve yeni dönemde bu birliğin başına Orhan Gencebay getirilecek. ( İsteğim değil tahminim doğrultusunda yazıyorum ) Şu an Cumhurbaşkanı başdanışmanlarından olan eski TMSF başkanı Ahmet Ertürk’te konuya olan vakıflığı sebebiyle bu duruma el atar ve bu yolu aydınlatırsa Türkiye Cumhuriyeti’nin kültürel hayatının önemli bir parçası olan müzik sektörü bu kara günlerine bir son verir ve perdelerini tekrar dinleyenleri için aralar kanaatindeyim.

            Bu eşkiya düzeni artık son bulmalı. Meslek Birliklerindeki sermaye sınıfı tasfiyesi gibi çok önemli adımların ardından tek çatı altında yapılandırılacak telif birliği ülkemize çok ciddi katkı sağlacayak bir oluşum olacaktır. Yabancı sermayenin yıllar önce ikiye bölerek hançerlediği telif sistemimiz ve dolayısıyla müzik sektörümüz bu saatten sonra artık tekrar yapılandırılıp ayağa kaldırılmalı. Devlet büyüklerimizden , konuyu yıllardır takip eden bürokratlar veya sanatçı doslarımızdan rica ediyorum artık bu eşkiya düzenine bir son verelim. Ne sanatçı istediği şarkıyı söyleyebiliyor. Ne eser sahibi hakkını alabiliyor. Müzik sektörünün içindeki onlarca dinamik ; aranjöründen , mix mühendisine , şarkıya katkı sağlayan enstrumantalistlere kadar telif alması gereken değerler bir başkasının cebini besliyor yıllardır. Koskoca 80 milyonluk Türkiye Cumhuriyeti’nin müzik hayatının dizleri üzerine çökmesine müsaade etmeyelim. Umuyorum ki önümüzdeki dönem tek çatı altında hepimizi toplayacak olan telif birliği kurumaya yüz tutmuş toprağımıza bereket gibi yağacaktır.

  O güne kadar ;

 tutti general pause …

 

Eflatun | Müzik OnAir

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu