Müzikonair İstanbul’da 51 Radyo Kanalı Kapanacak mı? | Müzikonair
ÖzelRadyoUlusalYerel

İstanbul’da 51 Radyo Kanalı Kapanacak mı?

İstanbul’da yeni kule bitme aşamasına geldi.

Şuan İstanbul’da kendi kulelerinde yayın yapan yerel, bölgesel ve ulusal yaklaşık 105 radyo kanalı yayın yapıyor.

Aralarında 200 khz var, hatta bazı yerel radyolar bu aralıkta frekans olmadığı için yer bulmadılar.

Yeni yapılan ve işletmesi PTT tarafından yapılacak olan Çamlıca’daki yeni kule ile diğer kuleler yıkılacak. Radyolar ve TV’ler mecburi olarak bu kuleden yayın yapacak.

Fakat bu kulede 105 radyo yayın yapamayacak, teknik olarak mümkün gözükmüyor…

RTÜK geçtiğimiz günlerde RATEM’e çağrı yaparak acil kodu ile “Radyoları toplayın ve kapanacak 51 radyoya kendileri karar versinler.”, dedi.

RATEM de geçtiğimiz günlerde topladı radyo sahiplerini ve “Ne yapalım?..”, dedi.

Bir grup radyo sahibi, “Son 10 yılda radyo araştırmalarında yer alan ilk 50 radyo kalsın. Diğerleri kapansın.” derken, bir başka radyo sahibi, “Önce ulusalların hepsi, sonra da bölgesel radyolar kalsın.”, dedi.

Bir başka öneri ise, “En çok para kazanan ve vergi veren kalsın.”, denildi.

En mantıklı çözüm önerisi ise Ali Karacan tarafından dile getirildi.

Karacan’ın iddiası çok mantıklı ve yapılabilir bulunarak hemen kayıtlara geçti.

“Tıpkı TV’lerde olduğu gibi yeni kule ile beraber karasal yayınlar kapansın, tamamen dijital yayına geçilsin. DAB yayını sayesinde 1 frekansta 8 radyo yayın yapabiliyor ve Türkiye’nin her tarafında aynı frekansta oluyor. Böylece daha kaliteli ses ile Türkiye’nin her yerinden aynı frekansta kesintisiz yayın yapabilme şansı olacak. Dijital yayın ile beraber hiçbir radyo kapanmadığı gibi daha fazla radyo yayın yapabilecek. Böylece frekans ihalesine gerek olmadan sadece katılım payı ile bu iş çözülmüş olacak. Tv’leri artık kimse antenden izlemiyor, herkes platform ya da uydudan izliyor ve artık karasal frekans ihalesine gerek kalmadan bu iş çözüldü. Aynı şekilde gerek DAB yayını, gerekse başka bir dijital sistem ile yayın sayesinde radyo frekans ihale sorunu da çözülmüş olacak.”, dedi.

DAB yayınını son 2 yıldır TRT FM Ankara ve İstanbul’da test yapıldığı biliniyordu. Şimdi RATEM’in konuyu RTÜK ile paylaşacağı, bakalım RTÜK’ün bu konuya bir şekilde çözüm odaklı mı gideceği, yoksa ihale yapıp radyoların yarısını kapatacağı mı şimdiden merak konusu…

Gelişmeleri MüzikOnair’dan takip edebilirsiniz!..

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu