Site icon Müzikonair

Mavi Bir Umut

Oyun bozuldu dostlar. Niye mi bozuldu; Okey masasında herkes taş çalmaya başlayınca , bir süre sonra oynayacak taş kalmadı da ondan. Kimse alınmasın , hani o güzel şarkıda söylendiği gibi ;

‘’ Masum Değiliz Hiç Birimiz … ‘’

Sektörün bu duruma gelmesinde hepimiz birer hisse sahibiyiz kimimiz az kimimiz çok …

Şimdi herkes cebindeki taşları masaya koyuyor. Eller tekrar dağıtılacak. Bu kez Avrupa Birliği Telif Hakları Maddeleri ışığında olacak elbette. Emeğin büyük bir bölümünü alan sermaye sınıfı için yolun sonuna geldik artık ; her defasında % 55 aldıkları telif payı yerine , yasaların dediği gibi bir defaya mahsus olarak uygun bir yüzdeyle yetinecekler. Bu durum sektörümüz için muazzam bir kapı aralayacak , dilerseniz size ; bizleri neler bekliyor onları anlatayım.

Mevcut durumdaki telifler eser sahiplerinin yaşamasına yetmediğinden dolayı her şarkıdan bir ön bedel yani para alınıyor bilindiği üzere , yeni dönemde şarkıcıların artık beğendikleri bir şarkıya para ödemeleri söz konusu olmayacak. Sanatçı , şarkının kıymetini bileceğine ve o işe yatırım yapacağına besteciyi ikna ettikten sonra şarkıyı alıp gidecek. Bu durum tekrar albüm yapma zamanlarına geri döneceğiz anlamını taşıyor. Mevcut durumun hayata geçmesi biraz zaman alacak ama sonuçta çok da iyi olacak.

Sermaye sınıfının yani parayı elinde bulunduran aracı veya sektörel adıyla bağlantılı hakların vesayetinin ortadan kalkmasını sağlayacak. Bunlar nedir ; Parayı verenin emri verdiği günümüz müzik sektöründe belirli yapım şirketlerinden çıkan şarkıların daha çok çalınması , radyolarda televizyonlarda daha çok yer bulması gibi saçmalıklar son bulacak. Çünkü artık sistem parayı aracıya değil direkt olarak üreticiye ödeyecek bu durumda işin yapımcısı ve yön vereni , işi gerçekten bilen insanlar olacak. Bunun doğal sonucu da ülkemizde daha kaliteli özgün albümler ve sanatçılar gün yüzüne çıkacak.

Sevgili dostlar bir takım sermaye sınıfı ağızların kendi yapım şirketlerinizi kurmayın büyük şirketlere yönelin uyarılarına aldırmayınız , siz üretmeye ve ürettiğinizi kendi kurmuş olduğunuz sistemle yaymaya devam edin ya da bir an önce bu sisteme geçin çünkü emperyalizmin en büyük yalanlarından biri sizi kendi kurmuş oldukları yıldızlarla süslenmiş o güzel ağlara doğru sürüklemek ve emeğinizi sömürmektir. Mevcut durumdaki dijital müzik sahası size bu imkanı sonuna kadar vermekte ve Allah’ın yarattığı bu güzel kainat gibi her an genişlemektedir.

Şarkıcı olmadığı halde albüm yapılan insanların elendiği, 3 akorlu 4 melodili şarkılar besteleyenlerin memleketine geri döndüğü bir veda sahnesini yaşıyoruz. İyi ki de yaşıyoruz zira yüzme bilmeyen kaptanların yalandan deniz hikayelerini dinlemekten de çoktan sıkılmıştık. Artık gerçek kaptanların dümene geçip yelken açtıkları bir ufka doğru bakıyoruz , içimiz kıpır kıpır , gözlerimiz de mavi bir umut parıldıyor.

Eflatun | MüzikOnair

Exit mobile version