Müzikonair Metin Okutan: “Müzik Piyasası Açgözlü ve Doyumsuz” | Müzikonair
MüzikMüzik Haber

Metin Okutan: “Müzik Piyasası Açgözlü ve Doyumsuz”

MESAM üyesi ünlü müzisyen ve şan eğitmeni Metin Okutan, Müzik OnAir’a özel çarpıcı açıklamalarda bulundu. Metin Okutan, 90’lardaki müzik piyasasını ve günümüzü karşılaştırdı.

90’larda ünlü olan popçular günümüzde çıksa barınamayacaklarını dile getiren Okutan, günümüzde toplumun yeniliğe açık olmadığını ve doyumsuz olduğunu belirtti.

İşte Metin Okutan’ın o ifadeleri;

90’larda çıkan popçular eğer günümüzde çıksalardı %75’inin şansı hiç yoktu. Patlayamazlardı bile. Üzgünüm; acı ama gerçek.

O dönemlerde müzikal bir açlık vardı. 60’lı 70’li 80’li yılların arabesk furyasının bir şekilde önüne geçilmesi gerekiyordu, müdahale edilmesi gerekiyordu. Ki ben arabeske karşı biri değilim. Ben koyu arabeski sevmeyen biriyim.

Türk hafif batı müziği ve bu branştaki sanatçıların çabaları artık yetmiyordu. Batı müziği orkestraları kuruluyordu ama birer birer dağılıyorlardı, tutunamıyorlardı. Aralarından sadece birkaç tanesi sıyrılabilmişti ve hatta günümüze çok azı gelebildi.

Artık kendini jiletleyen, intihar eden gençlik olmamalıydı. Bu yüzden müdahale şarttı.

Günümüze kadar uzanan müzikal psikopat gençliğin tohumları o yıllarda atılmıştı.

Derken; 90’ların başında pop furyası başladı. İyi ki de başladı. Müzikal ve kültürel anlamda gelişmeye başlamıştık artık. Ama bu seferde magazincilik ön plana çıktı. Uzun bir süre pop sanatçılarının şarkıları değil, aşkları, olayları gündeme oturur oldu. Hatta birçoğu o olayları ve aşkları sayesinde günümüze ulaşabildi. Hatta gereksiz bir sürü insanın meşhur olmasına ve günümüze kadar ulaşmasına katkıları oldu 90’lar popçularının. Günümüzde olduğu gibi o dönemde de kabiliyet aranmadı, yetenek aranmadı. Kim kime dokundu sadece ona bakıldı. Aradan evet kabiliyetli, yetenekli olanlar sıyrıldı ama onlarından sektörde ömürleri uzun olmadı.

Günümüzde 90’ları çok iyi şekilde kullanan bunu bir iş haline getirmiş uyanık DJ’ler var. Ne yaptıklarını onlarda bilmiyor. Müzikten ve kaliteden bir haber sağa sola sallanan insanların karşısına geçip onlara ‘dijital’ müzik yapıyorlar. İşin enteresan kısmı da kendilerini başarılı zannediyorlar. Buda işin en acı kısmı.

Yani uzun lafın kısası ilk söylediğimi tekrar dile getiriyorum.

90’larda çıkan popçular eğer bugün çıksalardı. Önemli bir çoğunluğu hiçbir dala tutunamazdı. Onların şansı o yıllarda çıkmış olmalarıydı. Çünkü o yıllarda toplum yeniliğe açtı.

Günümüzde ise toplum yeniliğe aç değil. Sadece açgözlü ve doyumsuz. 2 ayda sevdiği şarkıcıyı tüketiyor. Çünkü günümüzdeki toplum kendini sağa sola sallandıran her müziği dinliyor.

Ustamın hep söylediği gibi; Türkiye’nin %80’ni müzikten ve kaliteden anlamaz.

Sevgilerimle

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu