Genel Bilgiler

Müzik Albümü Nasıl Yapılır?

Yeni yapılması gereken müzik albümü için zaman ile gelişen güncel yapılabilecek alternatif albüm kayıtların doğru izlenimi ve gelişimi için, Bir müzik albümü, aslen içinde müzikal kayıt bulunduran plak ve uzunçalar biçimindeki çalışmalar göstermektedir.

Yeni yapılması gereken müzik albümü için zaman ile gelişen güncel yapılabilecek alternatif albüm kayıtların doğru izlenimi ve gelişimi için,
Bir müzik albümü, aslen içinde müzikal kayıt bulunduran plak ve uzunçalar biçimindeki çalışmalar göstermektedir. Zamanla gelişerek kaset, compact disc ve MP3 olarak dijital biçimleri de ortaya çıkması görülmüştür. Müzik albümleri fiziksel olarak genellikle dekoratif kapakları (albüm kapağı) ve albüm notları ile satışa sunulmaya başlanmıştır. Albüm notları; müzik ve kayıt hakkındaki ekleri, arka plan bilgilerini, kaydın analizini, şarkı sözleri ile librettoları , sanatçı fotoğrafları ile diğer görüntüleri ve metinleri, bunları değerlendirip alternatif sonuç ile müzik albümünün oluşumunda etki sağlamıştır, Compact disc formatının ortaya çıkmasından sonra albüm notları, CD kitapçığı olarak da anılmaya başlanmasında etki göstermeye başlamıştır.

müzik albümü nasıl yapılır
müzik albümü nasıl yapılır

Geçmişte albüm kayıt çalışmalar Kaset ile yapılabilir durumda ki oluşumunun gelişimini görebiliyorsunuz ve gelişimi izlerken teknoloji ile günümüzde ki gelişimlerininde görebilirsiniz.
Kaset, Kompakt Kaset veya Teyp bir manyetik ses kayıt ortamıdır. İlk kompakt kaset Philips çalışanı olan Lou Ottens tarafından geliştirilmiştir. Boyutları ortalama olmasına karşın daha iyi ses kalitesi ve anında kayıt gibi özellikleri nedeniyle zaman zaman kompakt kaset olarak anılırlar. Zaman içinde kompakt kasetler, ilk bilgisayarlar için veri saklamak amacıyla da kullanılmışlardır. 1960’lardan 2000’lerin başına kadar kullanılmış olduğunu görebiliyorsunuz ve biliyorsunuz, önce gramafonlarla sonra CD’lerle rekabet ettiklerini de biliyorsunuz. Fransızcadan gelen cassette kelimesi küçük kutu anlamına gelmektedir.

Eğer bir Stüdyo albümü yapılması gerekir ise, Stüdyo albümü, bir kayıt stüdyosunda kaydedilen parçalardan oluşan albüm. Bir stüdyo albümü, yeni yazılmış ve kaydedilmiş ya da daha önce yayımlanmamış şarkılar ile remikslerden oluşur. Kendisini daha önceden kaydedilen parçalar içermemesi sayesinde derleme albümlerden ayırt ettirir. Bir stüdyo albümünün yapımı genellikle önceden planlanarak gerçekleştirilir, tamamlanması birkaç gün veya birkaç yıl sürebilir. Bu albümler bazen bir veya birden çok cover kaydı ya da konserlerde yapılmış canlı ses kaydı içerebilir ve bu şekilde daha iyi yapılabilir.

Bir derleme albüm oluşturulacak olursa,
Bir derleme albüm, bir veya birden fazla sanatçının çeşitli kaynaklardan derlenen şarkılarına yer veren albüm şeklinde oluşturulur. Şarkılar genellikle ortak özelliklerine göre bir araya getirilip değerlendirildikten daha sonra bir derleme albüm oluşumunda bireysel bir özellik oluşur. Albüm tek bir sanatçının şarkılarından oluştuğunda retrospektif bir özellik taşır.
Bu çalışmalar sonucunda retrospektif bir özellik ile tek sanatçının şarkılarından oluşum sağlayan derleme albüm oluşumu yapılabilir.

Canlı albüm, uzaktan kayıt teknikleri kullanılarak genellikle sahne performansları sırasında kaydedilen müzik albümü. Konser albümleri, tek bir konserin kaydını içerebileceği gibi birden çok konsere ait kayıtların birleştirilmesiyle de ortaya çıkabildiği görülmektedir.

Konser, tek bir müzisyen, bir orkestra ya da koro ile gerçekleştirilebilir. Tek bir müzisyenin sergilediği canlı performansa resital adı verilir. Konserler, gece kulüplerinde, konser salonlarında, çok amaçlı salonlarda hatta stadyumlarda gerçekleştirilebilir.

Müzik, en genel tanımı ile sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış halidir. Başka bir deyiş ile de müzik, sesin ve sessizliğin belirli bir zaman aralığında ifade edildiği sanatsal bir formdur. Biçim ve titreşim içeren bir ses oluşumunda melodi olarak kabul görmesi için dinleyende duygulara yönelik etkileşim yapması da beklenmektedir ve beklenileni genel olarak sağlamaktadır. Tarihsel dönem, bölge, kültür ve kişisel beğenilere bağımlı olarak ele aldığında müzik teriminin tanımı önemli farklılık gösterebilmektedir. Özellikle 20. yüzyıl çağdaş Batı müziğinde ortaya çıkan çok farklı müzik akımların oluşumunu izlerken, ortak bir tanımı büyük ölçüde zorlaştırmakta olduğu görülmektedir ve bilinmektedir. Bunun ötesinde, gittikçe daha fazla insanın erişme olanağı bulduğu farklı kültürlere ait yerel müzikler de bu tanımlama zorluğunu daha fazla bir şekilde arttırmakta olduğu bilinmektedir.

Tüm bu sebeplerden dolayı, müziğin tek bir tanımla açıklanması yerine farklı açılardan (sosyolojik, psikolojik, akustik, politik ve benzeri) yapılan birden fazla tanımla açıklanması yaygınlık kazanıldığı görülmüştür ve doğrulanmıştır. Bir sosyoloğun müziğe olan yaklaşımıyla, bir akustik fizikçinin yaklaşımı arasında gerek tanım, gerek metodolojik olarak kesinlikle oldukça büyük farklılık vardır. Tüm bu yaklaşımlar müzikologlar ve müzik teorisyenleri tarafından araştırılır ve değerlendirilir.

Müzik türü ya da stili (genre), belirli bir şekil, ifade ve tekniğe göre gelişen müzik eserleri topluluğunu temsil eder. Müzik tarzı, müzik çeşidi ve benzeri birçok terim ile aynı olduğu düşünülse de müzik türü ya da stili daha geniş ve net bir terminoloji olarak karşımıza çıkmaktadır.
* Blues (soul blues, blues rock, teksas blues vb.)
* Caz (ragtime, soul caz vb.)
* Country (swing, amerikana vb.)
* Elektronik (ambient, elektro, house vb.)
* Hafif Dinletiler ( lounge vb.)
* Halk (Türk halk müziği vb.)
* Hip hop (trap, dril vb.)
* Karayip Tarzı ( reggae vb.)
* Latin (bolero, flamenko, mango vb.)
* Pop (J-pop, K-pop, Türkçe-pop vb.)
* R&B (funk, disko, soul vb.)
* Rock (punk, heavy metal vb.)
* Klasik müzik

EP ( İngilizce açılımı: extended play, “uzun çalar”), ortalama bir albümden daha kısa, genellikle 4-5 şarkı içeren kayıtlardır veya underground albümler de EP sayılabilir. Süresi genellikle yarım saatin altında olarak belirlenmektedir . Daha uzunları LP olarak adlandırılır.Genelde bir EP’de en az 3, en fazla 6 şarkı bulunur ve üretmesi bir uzunçalara kıyasla daha kolay ve daha çabuk olduğu gibi fiyatları da daha ucuz olarak belirlenir ve satışa sunulacak şekilde hazırlanıp daha uzuca satışa çıkartılmaktadır. Esasında EP terimi 78 devirlik SP’den (standard play, standart çalma) ve LP’den (long play, uzun çalma) daha kısa olan belli bir Plak çeşidini tanımlamak için kullanıldığı biliniyor, ancak günümüzde orta uzunluktaki CD’ler ve online müzik indirmeleri ve EP adıyla hazırlanıp daha yaygın bir şekilde piyasaya sürülmektedir.
Düzenleme-(Aranje)
Demo kayıtları tamamlandıktan sonra bu kayıtlar bir aranjöre verilir. Aranjörün görevi ise demo kayıtları dinleyerek eserleri notaya çevirmek, alt yapı, orta yapı, üst yapı notalarını çalınacak hale getirmektir. Nerede hangi enstrüman çalacak, hangi enstrüman önde, hangisi geride, solo var mı, solist eseri nasıl okuyacak vb gibi süreçlere aranjör karar verir.
(Demo)
İlk olarak albümde çalınacak eserler öncelikle stüdyoya girmeden önce birçok kez sadece enstrümanlarla ile çalınır ve deneme yapılır. Eserlerin ham halleri demo adı altında öncelikle kayıt altına alınır. Farklı bir şekilde bakılacak olursa albümde yer alacak eserlerin söz ve müziğinin oturması için hazırlanan rehber kayıtlar da denilebilir ve demoya daha basit anlatımla söylemeniz gerekirse. Demo kayıtları genellikle home studio adı verilen ve bir çok sanatçının evinde de bulunan mink stüdyolarda içerisinde genellikle yapılır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu