Müzikonair Türk Bestecilere ‘Dijital Müzik Kütüphanesi’ | Müzikonair
MüzikMüzik Haber

Türk Bestecilere ‘Dijital Müzik Kütüphanesi’

SULTAN ÇOĞALAN – Cumhuriyetin ilk konservatuvarı olan Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı bünyesindeki Müzik ve Sahne Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜSAM), Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Türk bestecilerin çok sesli eserlerini dijital ortama aktarıp akademi dünyasının hizmetine sunacak.

MÜSAM Müdürü Kamer Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ay önce kurulan merkezin en önemli amaçlarından birinin nota basım ve yayım alanında ülkenin en önemli referans merkezi konumuna ulaşması olduğunu belirtti.

Bu kapsamda MÜSAM olarak 1935’te başlayıp 1975’e kadar faaliyet gösteren ve müzik eğitimine birçok önemli yapıt kazandıran konservatuvar yayınlarını yeniden hayata geçirmeye çalıştıklarını dile getiren Güngör, bu doğrultuda telif hakları alınan birçok Türk bestecinin el yazması yaklaşık 150 eserinin edisyon haline getirilerek dijital ortama aktarılacağını kaydetti.

Güngör, eserleri dijital ortama aktarılacak besteciler arasında Necil Kazım Akses, Ahmet Adnan Saygun, İlhan Usmanbaş, Ferit Tüzün, Cengiz Tanç, Faik Canselen, İstemihan Taviloğlu, Çetin Işıközlü ve Levent Kuterdem gibi isimler olduğunu aktardı.

Cumhuriyetten bu yana konservatuvar bünyesinde korunan yaklaşık 150 Türk eserinin “dijital müzik kütüphanesi” çatısı altında toplanacağını söyleyen Güngör, zamanla bu sayıyı artıracaklarını ifade etti.

Türkiye’de cumhuriyet döneminden bugüne birçok Türk bestecisinin eserlerinin sanal ortamda toplanacağı bir arşivin oluşturulacağını dile getiren Güngör, bu arşivin 10 aylık bir projenin sonunda ulusal ve uluslararası alanda tüm akademik dünyanın hizmetine sunulacağını anlattı.

Konservatuvarda MÜSAM çalgı üretecek

MÜSAM Müdürü Kamer Güngör, konservatuvar bünyesindeki çalgı yapım ve tamir atölyelerinin bugüne dek ağırlıklı olarak tamir kısmının faaliyet gösterdiğini, üretim kısmının ise MÜSAM ile yeniden aktif bir yapıya kavuşacağını belirtti.

Güngör, bu kapsamda merkez olarak başlattıkları çalışma sonucunda ilk aşamada iki keman, bir viyola ve bir viyolonsel üretiminin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bu çalgıların gelecek yıl ABD’nin New York eyaletinde düzenlenecek Uluslararası Mondo Yaylı Çalgılar Semineri’nde sergileneceğini aktaran Güngör, seminer kapsamında düzenlenecek resitalde Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları tarafından bestelenen eserlerin, okulun müzisyenleri tarafından seslendirileceğini kaydetti.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu