Müzikonair Orhan Gencebay Müzik Sektöründeki Tehlikeye Dikkat Çekti | Müzikonair
MüzikMüzik Haber

Orhan Gencebay Müzik Sektöründeki Tehlikeye Dikkat Çekti

Ünlü sanatçı Orhan Gencebay, Sabah Gazetesi’nden Tuba Kalçık’a verdiği röportajda müzik sektörüyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Müzik sektörünün durma noktasına geldiğini belirten Gencebay, “Üretim durmak üzere müzikte. Geçen sene ancak 200 civarında albüm yapılmış. Avrupa’da bu rakam 30 bin civarında. Yeni besteler ve sanatçılar çıkmıyor anlamına geliyor bu rakamlar. Üretim olmazsa müziğimiz de yok olur. Her nesil kendine göre özelliklerini ve dinamiklerini yansıtarak müziğimize katkı sunmak zorundadır. Bu yapılmazsa, biz kendi kültürümüzün asimile olma riski ile karşı karşıya kalırız” diyerek tehlikenin ne kadar büyük olduğuna dikkat çekti.

“AVRUPA 310 YIL ÖNCE HALLETMİŞ”

Son dönemde müzik dünyasında yaşanan telifsiz şarkı kriziyle ilgili düşüncelerini paylaşan usta sanatçı  “Telif yasası konusunda hâlâ yeterli bir düzeyde değiliz. Ben bu konuda Avrupa Birliği ile daha uyumlu bir yasa çıkarılmasını sektörün geleceği için çok gerekli görüyorum. Onlar bu işi 310 yıl önce halletmiş. Biz ise daha yolun çok başındayız. Eğer oradaki bazı uygulamaları ülkemize getirirsek, müzikte çok daha iyi bir noktaya gideriz” dedi.

“MESLEK BİRLİKLERİ YETERLİ DEĞİL”

Öte yandan müzikle ilgili meslek birliklerinin yetersiz kaldığını dile getiren Gencebay, “Meslek birliklerindeki bazı arkadaşlar canla başla çalışıyor, bunu da belirteyim ama işi bilmeyenler de var. Herkesin önceliği sanatçının haklarını korumak ve müziğimizi yaşatmak olmalı. Benim tek derdim bu. Bence birliklerin yönetim biçimleri de Avrupa Birliği hukukuna uygun bir biçimde yeniden düzenlenmeli. Sanatçının hakları koruma noktasında devletimizin de önümüzdeki engelleri kaldırması gerekiyor. Bu konuda devletimizden de destek bekliyoruz” diyerek Türkiye’nin atması gereken adımlara dikkat çekti.

Kaynak: Sabah Gazetesi

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu