Müzikonair Sansür Yasası Sonucu Twitter Kapanma Tehlikesi İle Karşı Karşıya! | Müzikonair
SosyalSosyal MedyaVitrin

Sansür Yasası Sonucu Twitter Kapanma Tehlikesi İle Karşı Karşıya!

Dezenformasyonla Mücadele Kanun Teklifi'nin ilk iki maddesi AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmişti. Muhalefetin 'Sansür Yasası' olarak adlandırdığı kanun hakkında avukat Kerem Altıpark Twitter'ın bile kapatılabileceğini söyledi. 

Dezenformasyonla Mücadele Kanun Teklifi’nin ilk iki maddesi TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmişti. Muhalefetin ‘Sansür Yasası’ olarak adlandırdığı kanun hakkında avukat Kerem Altıpark Twitter’ın bile kapatılabileceğini söyledi.

Yasanın İlk İki Maddesi: 

Teklife göre Basın Kanunu’nun birinci maddesinin birinci fıkrasındaki, “Bu Kanun, basılmış eserlerin basımı ve yayımını kapsar” hükmü; “Bu Kanun basılmış eserlerin basımı ve yayımı ile internet haber sitelerini kapsar” olarak değişti. İkinci maddesi ile ise;
Basın kartı: Bu Kanunda belirtilen kişilere, Başkanlıkça verilen kimlik kartını,
Başkan: İletişim Başkanını,
Başkanlık: İletişim Başkanlığını,
Komisyon: Basın Kartı Komisyonunu,
Medya mensubu: Radyo, televizyon ve süreli yayınların basın-yayın faaliyeti yürüten çalışanlarını,
Enformasyon görevlisi: Kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri Devlet enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personelini” tanımları eklendi.

1 Yıldan 3 Yıla Kadar Hapis Cezası 

Sansür yasasına göre; halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan bir kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ile cezalandırılabilecek.

Seçime Twitter Olmadan Girebiliriz 

İnsan hakları hukuku uzmanı avukat Kerem Altıparmak, yasanın sosyal medya şirketlerini hizaya getirme konusunda işe yarayabileceğini söyledi. Bu durum sonucu Twitter’ın bile kapanması gündemde yer alıyor. Altıparmak, kanun ile alakalı şu sözlere yer verdi: “bazı durumlarda kolluğun dahi bilgi talep etme yetkisi var. Daha önceki düzenlemelerden farklı olarak ayrıca bu şirketler temsilcilerini Türkiye’de bulunduracaklar. Bu şirketlere yönelik çok ciddi para yaptırımları geliyor (Küresel cironun yüzde 3’üne kadar para cezası). Sonuç olarak eğer yasa geçerse, ya Twitter ve diğer sosyal medya şirketleri hükümet ne isterse yapacak ya da kapatılmayı göze alacak veya yasa çıkınca gereğini yapmayıp engellenecek. Seçime bu platform olmadan girme ihtimalimiz hiç olmadığı kadar yüksek yani”

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu