Müzikonair Şimdi Dijital Müzik Para Kazandırıyor!.. | Müzikonair
MüzikMüzik Haber

Şimdi Dijital Müzik Para Kazandırıyor!..

Latin Amerika ve Hindistan’a ulaşan dizilerimizden sonra şimdi sıra Türk DJ’lerinde. Dünya listelerinde aylardır üst sıralarda yer alan bu isimler sayesinde müzik piyasasında yer yerinden oynuyor. Popun yeni yıldızları, milyonlarca lirayı bulan kazançlarıyla özellikle internet kuşağının kariyer planlarını değiştirdi. İsmi duyulmamış kişilerin bile kazancı 3 bin liraları aşınca yüzlerce DJ’lik kursu dolup taşıyor. Gerekli bilgi ve ekipmana sahip olduğunuz an DJ’lik yapabilir, çalışmalarınızı internetten yayınlayabilirsiniz. İyi iş çıkarıp, sosyal medyada da sesinizi duyurursanız yüz binler kazanan önemli isimlerden biri olabilirsiniz. Denemesi bedava.

Dizilerden sonra şimdi de elektronik müzik yapan isimler Türkiye’nin adını tüm dünyada duyuruyor. Dünya listelerini sallayan Türk DJ’ler çalışmalarıyla ABD’li yapımcıları peşinden sürüklüyor. On yıl öncesine kadar yüzüne bile bakılmayan bu meslek, şimdilerde internet kuşağı başta olmak üzere birçok kişinin hayallerini süslüyor. Piyasada adını duyuran 3 bin; medyatikler 20 bin; ünlü olanlar da yüzbinlerce lira kazanınca mesleğe talep artmakla kalmadı adeta patladı.

45 ÜLKENİN LİSTESİNDE

Özellikle Anadolu ezgilerini harmanladıkları çalışmalarla global listelerde büyük ilgi gören örnekler, ‘Savulun ‘Türk DJ’ler geliyor’ dedirtiyor. Şarkısıyla 45 farklı ülkenin listesine üst sıralardan giriş yapan Burak Yeter ve ‘Feel’ ile dünyanın en önemli plak şirketlerinden Ultra Records’un kapısını açan Mahmut Orhan, işin popülerliğinin sebeplerinden desek yeridir. 23 yaşındaki Orhan, Kanada’dan Rusya’ya, Arap coğrafyasından Almanya’ya 30’a yakın ülkede kitlelere ulaşmış. Artık gençler ne Tarkan ne de Kenan gibi olmak istiyor. Onların yeni idolü dünyaya açılan ve çok kazanan birer DJ olmak.

KURSLARDA YER YOK

İnternet ile birlikte hayaller ve gerçekler arasındaki mesafe kısalınca haliyle işin talibi de çok oluyor. Kurslarda işin eğitimi bin ile 5 bin lira arasında değişiyor. Telefonla ulaştığımız merkezlerden bazıları 3 ay sonrasına gün verebiliyor. DJ koçları bile bulabilirsiniz.

Ortalama bir isim; konser, mezuniyet töreni, belediye organizasyonu, parti mitingi gibi etkinliklerde çalarak 300 lira ile 3 bin lira arasında kazanıyor.

SAHNELERİ İNTERNET

Elektronik müziğe ilginiz biraz da yeteneğiniz varsa bu işi meslek veya hobi olarak yapabilirsiniz. Hani öyle konservatuvar, nota bilgisi, ses ve hatta görüntüye ihtiyacınız yok. Teknik ekipmanı ve enerjisi olana kapılar sonuna kadar açık. En azından denemesi bedava. “Para kazanmam gerekiyordu, müzikle ilgili bir işe denk geldim ve başladım” diyen Mahmut Orhan’ın ilk bestesini kafasına bantladığı kırık bir kulaklıkla yaptığını hatırlatmakta fayda var.

Üstelik artık youtube gibi milyonlara ulaşacağınız mecralar mevcut. Sahne ışığı gözünüzü kamaştırır, Allah da ‘Yürü ya kulum’ derse milyonlar kazanan bir isim olabilirsiniz. Kim bilir?

TLF Sanat Atölyesi Sahibi Rasim Yılmaz, 10 yıllık deneyimini okul açarak farklı bir alana kaydırmış. 4 farklı programda yılda onlarca kurs programı düzenlediklerini, farklı mesleklerden kişilerin artan ilgisiyle sınıflarda yer olmadığını anlatıyor.

Müzik piyasasını sallıyorlar

Mesleğin piyasasını sorduğumuzda ayaklarımız biraz daha yere basıyor. Günlük işlere giden DJ’lerin 100 lira ile 500 lira aldığını öğreniyoruz. “Ne iş olsa yaparım abi diyenler çoğaldı. DJ’liği listeden müzik çalmak zannediyorlar” diyen İzmir’den Ata Gökay, DJ’liğin organizasyon şirketlerine kadar düştüğünü, doğum günü veya mezuniyet törenlerinde 50 liraya müzik yapan kişilerin olduğunu söylüyor. Gökay, ülkemizde burada para var ve hemen tezgah açmak lazım kültürünü şöyle anlatıyor: “Eskiden işsiz güçsüz kişilerin uğraşı gibi görülürdü, popüler oldu para kazanıldı bu sefer yine işsiz güçsüz ve bilgisiz kişilerin ben müzik yapıyorum dediği yere dönüştü” diyor.

BİR KİŞİYE 63 MİLYON DOLAR

Geçtiğimiz haftalarda Forbes dergisinin yayınladığı 2016’da en çok kazanan DJ’ler listesinde, İskoç DJ Calvin Harris’in kazancı 63 milyon dolar olarak açıklandı. 38 milyon dolarlık geliriyle Tiesto ikinci, David Guetta 28 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Ülkemizde de Ozan Çolakoğlu, Volga Tamöz, Erdem Kınay gibi örneklerin başarısı da ilgiyle takip ediliyor. Yaptıkları proje albümler milyonlara ulaşırken konser ve albüm satışlarından sağladıkları kazanç popun ünlü isimlerini aratmıyor.

Dertli türküler gün sayıyor!

Anadolu’nun yanık ezgileri de dünyaca ünlü isimlerin markajında. Acid Pauli, Catwork, Her Douglas, Cafi gibi önemli DJ’ler türkülerimizi dünya sahnesine taşıdı bile. ‘Gesi Bağları’, ‘Dam Üstüne Çul Serer’ küresel arena için gün sayıyor. Sıkı bir türkü hayranı olan Yüzüklerin Efendisi’nin Frodo’su Elijah Wood, nerede Selda Bağcan konseri varsa oraya gidiyor.

Mahmut’a karşı Orhan

Üniversitede harçlığımız çıksın diye yaptığımız DJ’lik almış yürümüş arkadaş. Bu sefer geç kalmamış erken başlamışız. Yine de her türlü teklife açığız. Mahmut Orhan’a rakip çıkarmak isteyen yapımcılara sesleniyorum. Prezentabl DJ adayıyım. Öyle 63 milyon dolar, dünya listeleri gözümüzde değil. Ayda 10 bine fitim. Gelin bir çayımı için, oturup konuşalım. Uvertür DJ de olurum.

Kaynak: YeniŞafak

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu