Müzikonair Sosyal Medya Yaptırımları İçin Görüşme Ertelendi! | Müzikonair
SosyalSosyal Medya

Sosyal Medya Yaptırımları İçin Görüşme Ertelendi!

Sosyal medya ve internete yönelik yeni yaptırımları içeren yasanın ilk 15 maddesi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmişti. Ortaya atılan bir iddiaya göre ise, yeni yasa ilgili görüşme daha ileri bir tarihe ertelendi.

Sosyal medya ve internete yönelik yeni yaptırımları içeren yasanın ilk 15 maddesi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmişti. AKP ve MHP aracılığıyla TBMM’ye sunulan sosyal medya yasasında 40 madde bulunuyor. Adalet komisyon’undaki görüşmeler sonunda ilk 15 madde onaylandı. Bu maddelere göre basında ‘yalan bilgileri yaymak’ basın kartının iptaline sebep olacak.

Ortaya atılan bir iddiaya göre ise, yeni yaptırımlarla ilgili görüşme daha ileri bir tarihe ertelendi. Bazı kişiler tarafından  ‘sansür yasası’ olarak görülen bu düzenleme için bazı değişiklikler yapılacağı öne sürüldü. Böylece tasarı yeniden gözden geçirilecek. 1 Temmuz’dan sonra tatile girecek olan TBMM’nin sosyal medya yasasını yeni dönemde görüşmesi bekleniyor.

Sosyal medya yasasını içeren ve basın mensuplarını da ilgilendiren maddeler şu şekilde yayınlanmıştı:

İnternet haber siteleri Basın Kanunu kapsamına alınacak.

Yine internet haber siteleri “süreli yayın” tanımı kapsamında alınacak.

Basın İlan Kurumu yayımın durdurulmasını talep edebilecek.

Yanlış haber sonucunda internet sitelerinin yayınladığı tekzipleri ana sayfalarında tutma süresi 7 günden 1 güne düşürülecek.

Basın kartının verilmesine ve iptaline ilişkin yeni hususlar ve şartlar belirlenecek.

Haber alanı dışına çıkanlar, yani habercilik görevini suistimal edip kötüye kullananlar cezalandırılacak.

Yanıltıcı bilgiyi internet ortamında alenen yaymak suç sayılacak.

“İnternet haber sitesi, İletişim Başkanı, İletişim Başkanlığı, Basın Kartı Komisyonu, medya mensubu, enformasyon görevlisi” kavramlarının hukuki tanımı yapılacak.

Süreli yayınlar için verilen beyannamelerde tek sorumlu, İstanbul Asliye Ceza Mahkemeleri olmayacak. Beyannameler ülke genelinde verilebilecek.

Serbest basın kartının tanımı “yurt dışında serbest gazetecilik yapan Türk vatandaşlarına verilen basın kartı” şekline getirildi.

Dernek ve vakıf yöneticilerine basın kartını verecek olan kişi artık Cumhurbaşkanı olmayacak.

Ülkemizdeki yabancılara verilecek basın kartı “6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu”na göre düzenlenecek. Kanundaki şartların sağlanması gerekecek.

Basın Kartı Komisyonu’nun kararı, yürürlük için yeterli olacak. Komisyon başkanı onayına gerek kalmadı.

Basın Kartı Komisyonu, basın kartını doğrudan iptal etmeyecek. İlgili gazeteci, bundan sonra uyarı da alabilecek.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu