Müzikonair Tahribad-ı İsyan Grubu Hakkında Bilmediğiniz Herşey Bu Röportajda!.. | Müzikonair
Sosyal

Tahribad-ı İsyan Grubu Hakkında Bilmediğiniz Herşey Bu Röportajda!..

Kenan Doğulu’nun prodüktörlüğünü yaptığı Tahribad’ı isyan rap grubunun röportaj yanıtlarını sizler için hazırladık.

Slang, Zen-G ve V.Z… sizin takma isimleriniz. Nedir anlamları? Neden bu isimleri taktınız kendinize?

Slang: İngilizce’de argo anlamına geliyor. Argo kelimeleri ve cümleleri sahip oldukları ima ve ironiden ötürü müziktekullanmayı çok zekice buluyorum. Dinlediğim parçalarda da beni en çok bu sözler etkiliyor. Beni en iyi ifade edenismin bu olduğunu düşünüyorum.
Zen-G: Mahalledeki abilerim bol kıyafetler giydiğim ve esmer olduğum için bana zenci derlerdi, ben de bu ismi müzikle uğraşmaya başladıktan sonra Zen-G’ye çevirdim; “Zen” bağlılıktan özgürlüğe giden yol anlamına geliyor, Gangsta kelimesinin ilk harfi “G”’yi ekleyerek ismimi rap diline çevirdim.

VZ.: Adım Veysi, VZ. mahlasını da adıma olan yakınlığından dolayı kullanıyorum. V cennetime verdiğim ad, Z ise cehennemim.

Yollarınız nasıl kesişti?

Slang: Okul sayesinde kesişti. Zen-G ile lise birinci sınıfta sıra arkadaşıydık, kişisel zevklerimizin benzerliği sayesinde güçlü bir dostluğun temelleri atıldı. Benim mahalleden arkadaşım Hasan Say da VZ. ile aynı sınıftaydı, onu mahalleye getirip bizimle tanıştırdı. Böylece grubumuzun ana kadrosu oluşmuş oldu.

Nasıl ve kaç yaşındayken başladı maceranız?

Slang: Yabancı müzik kültürüyle tanışmam çocukken Michael Jackson sayesinde oldu. Daha sonraki yıllarda izlediğim You Got Served adlı film ile de hip hop kültürüne adım attım.

Zen-G: İlkokulda arkadaşımın müzik çalarında dinlediğim Tupac ve Eminem şarkıları ile sonrasında mahalledeki rapçi bir abimin etkisi hip hop maceramı başlatan faktörler oldu.

VZ.: Adana’dan İstanbul’a taşındığımızda sokaktaki dansçılardan etkilenmem breakdance ile ilgilenmeye başlamamı sağladı. Bunu yabancı müzik dinlemeye başlamam takip etti. Dili bilmesem de şarkılarda bahsedilenleri az çok anlıyordum.

Kentsel dönüşüm mü sizin müziğine başlamanızda etken oldu?

Kentsel dönüşüm öncesinde zaten müziğe başlamıştık.Fakat bu durum müziğimizin gideceği yönü belirleyen bir işaret oldu ve vizyonumuzu değiştirdi. Yıkılan evler, yıkılan umutlar ve hayatlar her şeye daha geniş bir pencereden bakmaya başlamamızı sağladı.

Hip-hop kültürü sizde neleri değiştirdi? Bu müzikle tanışmasanız nerede ne yapıyor olurdunuz?

Hip hop ile tanışmasaydık bu kadar bilinçli ve üretken bir hayat yaşıyor olmazdık, bize tutunacak bir dal oldu. Sanatla uğraşmamız öncelikle kendimize sonra da mahalledeki genç arkadaşlarımıza faydalı oldu.
Tahribad-I İsyan Hip hop grubu mu rap grubu mu? Bu konuda ciddi ayrım var mı?

Hip hop kültürünü bir şemsiye olarak düşünerek, içinde rap müziği, breakdance, beatbox ve graffitiyi barındırdığını söyleyebiliriz. Biz de bu dallarla ilgilendiğimiz için Tahribad-I İsyan’ı rap müzik yapan bir hip hop grubu olarak tanımlayabiliriz.

Rap tiyatrosu Hip hop tiyatrosu projenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Hip hop tiyatrosu projesi 2011 yılında Funda Oral öncülüğünde Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi’nde başladı. Biz projeye 2013’te dahil olduk ve Şölen grubuyla ortak bir çalışmamız oldu. Bir süre sonra yaşadığımız bazı sıkıntılardan dolayı ertelemek zorunda kaldık ancak ileride tekrar devam etmeyi düşünüyoruz.

Yaptığınız Workshop’lar biraz bahsedebilir misiniz?

Düzenlediğimiz hip hop atölyelerine Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi’nde başladık. Atölyenin kapanmasının ardından derslere Çimenev ve SGGD’de devam ediyoruz. Ayrıca birkaç hafta önce Akşemsettin İlköğretim Okulu’nda da yeni derslere başladık. Atölyelerde söz yazımı, şarkı okuma ve graffiti ile dans alanlarında gençlere yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Gelecekle ilgili hayalleriniz neler?

Hayallerimizden bazı şarkı sözlerinde bahsediyoruz.Örneğin “Hamam” adlı şarkımızda “Artık okumam gerekli. Ben iyi bir öğrenci olacağım; Anneme iyi bir evlat.”; “Suç Mu?” adlı şarkımızda “Kaçma! Savaş, burada kal! Bu bataklığı yaşanacak bi’ yer yap!” diyoruz. Hayalimiz kapkara bir gelecek aydınlatıp okunabilir bir şekilde not olmak yani bizden sonraki nesil için iyi bir rol modeli olmak.
Çevrenizin size tepkisi nasıl?

Yakınlarımız bir şeyleri başardığımız için bize daha çok inanmaya başladılar, geçmişten beri verdikleri destek artarak büyüyor. Ancak doğruları ve gerçekleri söylediğimizden ötürü bizim için biraz endişeleniyorlar.
Kenan Doğulu ile yolunuz nasıl kesişti?

13. İstanbul Bienali’nde sanatçı Halil Altındere’nin“Wonderland” adlı video çalışmasıyla yer aldık. Kenan Doğulu bu videoyu izledikten sonra bizimle irtibata geçmek istemiş. Tesadüfen aynı günlerde Murat Çekem de arkadaşı Funda Abla (Oral) sayesinde bizden haberdar olmuş ve Kenan Doğulu’yu arayarak bizden bahsetmiş.Tanışmamız bu sayede oldu.

Onunla çalışmak nasıldı? Sizi şaşırtan neler oldu?

Harikaydı, hala öyle. Bizi en çok şaşırtan müziğimize tanıdığı özgürlük oldu. Bizi olduğumuzdan farklı bir şekilde göstermeye çalışmadı. Ayrıca müzik bilgisi ve tecrübesinin bize çok katkısı oldu.
BerAber sahne alacakmısınız? Ya da düet çalışması gibi bir projeniz olacak mı?

Muhakkak düşünüyoruz. Sürprizlerimizi bekleyin…

Siz rap müziğinde hangi isimleri beğeniyorsunuz?

Türkçe rap müzikte Hayki’yi çok beğeniyoruz.Büyüdüğümüz mahallenin etkisiyle günlük hayatımızda sadece rap değil, Müslüm Gürses ve Ahmet Kaya dadinliyoruz. Yine Türkiye’den Yeşil Oda, Rec Station, Emza, Burak Alkın, Hasan Say ve yabancı sanatçılardan Kendrick Lamar, ScHoolboy Q, Vince Staples, Eminem. Ufo361, Nemo, Busta Rhymes ve Tech N9ne beğendiğimiz isimler arasında.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu