Müzikonair TANER HOROZ | TRT FM | Müzikonair
Radyocu RöportajlarıRöportajlar

TANER HOROZ | TRT FM

taner-horoz-trt-fm-muzikonair

TRT radyolarının müdürlerinden Taner Horoz ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıdan okuyabilirsiniz!..

İŞTE O RÖPORTAJ!..

Özcan BEYLAN : Taner Bey TRT Radyolarının bir müdürü olarak radyolarınızda izlediğiniz politika, vizyon ve misyon hakkında bilgi verir misiniz kısaca?

Taner HOROZ : TRT her şeyden önce yaptığı yayınların içerikleriyle Kamu Hizmeti Yayıncılığını yerine getirmeye özen göstermektedir. Konuşma ve müzik yayınlarını temel alan yayınlarımızda kamuyu bilgilendirmek, birçok konudan haberdar etmek, kültürel açıdan gelişimlerine katkıda bulunmak, ihtiyaç duyduğu her konuda ürettiği programlarla dinleyenlerimizin kültür ve eğitim alanında ihtiyaç duyduğu bilgileri onlara sunmak. Bunun yanında eğlendirmek ve keyifli zaman geçirmelerini sağlamak da yayın politikalarımızdan biri. Ayrıca Türk Sanat ve Halk Müziğinin yaşatılması ve gelişimine katkıda bulunmak da politikalarımızdan biri.

Özcan BEYLAN : TRT ile tanışmanız nasıl oldu bize biraz anlatır mısınız?

Taner HOROZ : TRT ile tanışmam çocukluk dönemimde başlar. Babam eski bir TRT çalışanı, uzun yıllar TRT’de çalıştıktan sonra 1996 yılında emekli oldu. Ben de çocukluk döneminden beri radyo dinleyerek büyüdüm, bir yandan da baba mesleği olarak karşımda duruyordu. Ben de teknik okulu bitirdiğim yıl TRT’nin açtığı sınavları kazanarak 1987 yılında TRT İstanbul Radyosunda çalışmaya başladım. Uzun yıllardır mensubu olduğum bu kurumda çalışmak benim için keyif verici bir yandan da gurur verici oldu. TRT’de çalışmak hem size bir meslek kazandırıyor hem de bu eğitim ve kültür kurumunda kişisel gelişiminiz konusunda da katkıda bulunuyor. Tabii sizin de gelişime açık olmanız şart.

Özcan BEYLAN : Taner Bey Radyoculuğun yanında birde Gazetecilik ile de yakından ilgileniyorsunuz.hatta Sarı Basın Kartı sahibi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesisiniz. Radyoculuk ve gazetecilik arasında seçim yapsanız hangisinde daha rahatsınız?

Taner HOROZ : Gazetecilikle ilgim kurumda çalışmaya başladıktan sonra başladı. Yani ben öncelikle radyocu olarak iş hayatıma başladım. Daha sonra gazetecilik alanında yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyerimi de tamamladım. Bu nedenle akademik olarak eksik gördüğüm bir alanda kendimi geliştirmek istediğim için ve de farklı bir disiplinde akademik çalışma yaparak kişisel gelişimimi tamamlamak istedim. Bu konuda da başarılı oldum. Aslında her iki meslek dalı birbiriyle iç içe her ikisi de medyanın birer mecrası. Her iki alanda da bilgi sahibi olmak bana bilgi ve tecrübe açısından zenginlik kazandırıyor. Dediğiniz gibi Sarı Basın Kartı sahibi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesiyim. Bunun yanında, Akademik çalışmalarım da devam ediyor. Üniversitelerde Radyo yayıncılığı ve gazetecilik konularında dersle de veriyorum.

Özcan BEYLAN : TRT radyolarının özel radyolara oranla ne gibi artı ve eksileri var?

Taner HOROZ : TRT özel radyolara göre artıları çok fazla olan bir kurum. Bir defa reklam alma çabasıyla programlarını hazırlamıyor. Öncelikle, insanları doğru bilgilendirmek ve kültürel açıdan hayatlarına katkıda bulunmak bizim görevimiz. Bunun yanında tüm yurt çapında dinleniyor olmak en büyük artımız. Neredeyse tüm postalarımız tüm yurt genelinde dinlenmekte. Yayıncılıkla ilgili büyük yatırım gerektiren teknolojileri takip edip dinleyenlerimize en kaliteli şekilde yayınlarımızı ulaştırabiliyoruz. Yani dünyadaki gelişen teknolojiyi yakından takip edip ilk olarak yayınlara adapte eden kurum biz olabiliyoruz.

Özcan BEYLAN : Sizce Radyo sektöründe geçmişten günümüze baktığımızda neler değişti neler gelişti neler geriledi ?

Taner HOROZ : Değişen çok şey var ama gerilmiş olduğunu düşünmüyorum. Radyo yayıncılığı her zaman insanların hayatında olacak sanırım. Bunun en etkin örneğini bir süre önce rehin alınan ve başarıyla yurdumuza getirilen Türk pilotların “Türkiye’nin Sesi Radyosunu dinlemek bizi hayata bağladı.” Açıklamaları en güzel şekilde anlatacaktır.

Özcan BEYLAN : Taner Bey İş hayatınız dışında bize anlatabileceğiniz Farklı yönleriniz var mı varsa bunlar nelerdir kısaca Açıklar mısınız?

Taner HOROZ : Çok farklı yönlerim var. İnsanın ne kadar fazla ilgi alanı olur ve kendini bu alanlarda yetiştirmeye özen gösterirse o kadar başarılı olacağına ve hayatının da kısır bir döngü dışına taşıdığına inanıyorum. Bu nedenle Dünyanın değişik şehirlerine seyahat etmek, fotoğraf çekmek, tüplü dalış yapmak, dans etmek, yeni diller öğrenmek, film izlemek ve özellikle kitap okumanın beni oldukça zenginleştirdiğini düşünüyorum. Çünkü hayatınıza ne kadar çok şey sığdırabilirseniz o kadar donanımlı olursunuz. Bu da sizi farklı kılar. Anlatacak tecrübeleriniz de çoğalır.

Özcan BEYLAN : Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Radyoculuk dışında neler yaparsınız?

Taner HOROZ : Fotoğraf çekmek başta olmak üzere, dalış yapmak, film izlemek, kitap okumak, dans etmek özellikle Latin dansları çok eğlenceli sizi stresten uzaklaştırıyor. Dünyanın değişik yerlerindeki şehirleri görmeye gitmek de oldukça keyifli benim için. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin birçok yerini gördüm. Bu seyahatler oldukça ilginç tecrübeler kazandırıyor. Dünyaya bakışınız değişiyor. Ya da benim ki değişti en azından bunu söyleyebilirim.

Özcan BEYLAN : Sosyal Medyayla aranız nasıl? Günümüzde radyoların teknoloji ile savaşında başarılı olduğunu düşünüyor musunuz?

Taner HOROZ : Sosyal medya bizim içinde olmamız gereken bir mecra benim de aram fena sayılmaz. Teknolojinin getirdiği yenilikleri takip edip onlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor aksi halde bu işi yaparken kendinizi yenileyemezseniz gittikçe körelirsiniz. Özellikle yeni kuşaklara da verdiğim derslerde aktarımda bulunurken onların oldukça iyi kullandığı bu mecrayı kullanmamak ya da uzak durmak beni olumsuz etkiler. Sosyal medya, yayıncılık açısından da oldukça etkili. Artık yaptığınız programların kimlere ulaştığını ya da programınız hakkındaki dinleyici görüşlerini anında görebilmeniz de bir avantaj sağlıyor. Radyolar teknolojiyle savaşmamalı bence, onların sunduğu faydaları kendi sistemine adapte edebilecek imkanlar yaratmalı.

Özcan BEYLAN : Son olarak, MüzikOnair hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

Taner HOROZ : Bence oldukça başarılı. Özellikle radyo dünyasında olup bitenleri, popüler kültür müziği yakından takip edip insanları bilgilendirmesi ve içeriğindeki yazılarıyla sadece müzik değil radyo ve yayıncılıkla ilgili birçok bilgiyi de takip edebiliyorsunuz. Bu açıdan da oldukça iyi. Günümüzde bir yandan radyo dünyası ile ilgili haberleri diğer yandan sektörün içinden insanların yazılarını bulabiliyor olmamız da sayfanıza değer katıyor bence. Hem yayıncılık hem de sektörel değişimleri takip edebildiğim için beğeniyorum. Yayıncılığın sadece arka arkaya şarkı çalmak olmadığını ve bu sektörde yaşanan sıkıntıların, radyo yayıncılığı ile ilgili bilgilerin bulunması da bence zenginlik kazandırmış.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu