Müzikonair ‘Yerel Radyoların Sorunları’ | Müzikonair
Köşe Yazıları

‘Yerel Radyoların Sorunları’

Şimdi sizlere yerel radyoların yaşadığı sıkıntıları maddeler halinde sıralasam, tüm sayfayı kaplayacak boyutta içerik oluşur. En önemlilerini paylaşayım istedim.
Yerel radyolar farkındaysanız paket programlarla dönüyor artık. Ucuz maliyet, kolay iş ve kaliteli yayınlar… Böylece sunucunun canlı yayında yapacağı hatalar ortadan kalkıyor. En önemlisi sigortası, maaşı gibi dertler ortadan kalkıyor. Ama radyoculuk mesleğini yapılamaz hale getiriyor…
100 TL’ye paket program yapılıyor. 100 TL reklam alan yerel radyolar için iyi fiyat…
Buraya kadar yazdıklarım çok basit ama çözümsüz bir yola girilmiş. Herşey bu kadar ucuz olmamalı.
Müzik meslek birlikleri binmiş yerel radyoların tepesine. RTÜK bir yandan, verici giderleri ayrı bir yandan…
Kimse bu değirmenin suyu nasıl dönüyor diye sormuyor…
Yerel gazetelere teşvik var ama yerel radyolara yıldırma politikası var.
Yayınlar yapılamaz olmuş. Kalite düşmüş. Yerel radyolardan usta radyocular çıkamaz olmuş. Anadolu ruhunu yitirmiş. O heyecan verici, özverili radyolar, radyocular nereye gitti? Son 10 yılda bu kadar geri vites olmaz ki!.. Ama olmuş!.. İş bilmeyen patronlar eklenince olmuş…
Hangi radyo meslek birliği ilgileniyor yerel radyoların sorunlarıyla?
Hangi siyasi ilgileniyor?
Hangi basın veya medya organında yer alıyor yerel radyolarımız? (Müzik OnAir hariç)
Hangi belediye yerel radyosuna sahip çıkıyor?
Hangilerle dolu sürüncemede kalan soru yumağı bitmez…
Peki ya çözüm?
Özcan iyi anlatıyorsun, güzel dile getiriyorsun da çözüm ne diye soracak olursanız ilk önceliğimiz şu:
Teknolojiyi yakından takip edip, yeniliklere ayak uydurabilen yerel radyolar, sosyal medya ile bütünleşik ilerleyen yerel radyolar ayakta kalabileceklerdir.
Maaş + sigorta yapan, paket yayını az olan yerel radyolar kalitesini artıracağından, etkili iletişim ve etkileşim içinde olabilen yerel radyolar bulunmaz hint kumaşı gibi değerlenecektir.
Önceden radyoların haber merkezleri vardı. O artık ulusallarda bile kaldırılıyor. Yerel radyolar bu sistemi geri getirirlerse, eski radyoculuk ruhunu getirip içeriklerde de yenilikler yapılırsa yerel radyolar da üst sıralara yükselir. Dinleyicinin istediği müziği, içeriği ve gençlerin ilgisini çekecek programlar üretilirse radyoculuk 90’lı yılların ruhuna geri döner.
Aksi halde 2020’lere gideceğiz ve ben bu gidişin çok iyi bir gidiş olacağını pek sanmıyorum açıkçası. Göreceksiniz önümüzdeki 10 yıl içerisinde yerel radyolar bu şekilde bir bir yok olacak.
Yerel radyoların ayakta durması için ne gerekirse önce tüm radyo sahipleri ve tüm çalışanlarıyla birlikte ortak adımlar atmalı ve Kuvayi Milliye ruhunu radyo sektörüne yansıtmalıdırlar.
Müzik OnAir | Özcan Beylan

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu