GÜNLÜK RADYO DİNLEME SÜRESİNDE TÜRKİYE AVRUPA’DA 3. OLDU

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından gerçekleştirilen Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırması-2014, Türkiye’de ortalama radyo dinleme süresinin günlük 202 dakika olduğunu ortaya koydu.

Böylece Türkiye günlük radyo dinleme süresiyle Macaristan ve Belçika’dan sonra Avrupa üçüncüsü oldu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından gerçekleştirilen Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırması-2014’ün sonuçlarının kamuoyuna açıklanması amacıyla düzenlenen etkinlikte, izleyicilerin ve dinleyicilerin akıllı telefonlar ve tabletler aracılığıyla RTÜK İletişim Merkezine bildirimde bulunabilmelerine olanak sağlayan ‘RTÜK Mobil Uygulaması’ da tanıtıldı.

Etkinliğe katılan Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, ilgili platformlardan yüklenerek kullanıcılar tarafından akıllı cihazlara ücretsiz olarak indirilebilen mobil uygulamayı kullanarak RTÜK İletişim Merkezine bildirimde bulundu.

Daha sonra örneklemi Türkiye genelini temsil eden, 26 il ve 104 ilçede, 15 yaş üzeri 2545 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırması-2014’ün bulguları RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun tarafından açıklandı.

Araştırma bulgularına göre, hafta içi günlük ortalama radyo dinleme süremiz 3 saat 23 dakikayı buluyor.

Radyo hafta içi en çok 9-12, 15-18 saatleri arasında dinleniyor. Erkekler haftada 23 saat, kadınlar ise 21 saat radyo dinliyor. Gençler, orta ve ileri yaş gruplarından daha fazla radyo dinliyor. Eğitim seviyesi ve gelir düzeyi arttıkça radyo dinleme sıklığı da artıyor. En çok radyo dinleyenler İç Anadolu, en az radyo dinleyenler Akdeniz Bölgesinde yaşıyor.

Dinleyicilerin yüzde 40’ı radyo yayınlarını klasik radyo cihazından, yüzde 33’ü araç radyosundan, yüzde 28’i cep telefonundan, yüzde 18’i ev sinema sistemi veya uydu platformu üzerinden, yüzde 12’si internetten bilgisayar veya tablet aracılığıyla, yüzde 3’ü MP3 veya MP4 çalar aracılığıyla dinliyor.

Radyo yüzde 50 oranında evde ve yüzde 29 oranında araçta dinleniyor.

Hem yıllar itibarıyla, hem de eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe evde radyo dinleme oranı azalırken, araçta ve toplu taşıma araçlarında radyo dinleme oranı giderek artıyor.

Akla ilk gelen radyolar Araştırmaya katılanların aklına gelen ilk beş radyo sırasıyla TRT, Kral FM, Power Türk FM, Süper FM ve JoyTürk FM.

Araştırmaya katılanların en çok dinlediklerini belirttikleri ilk altı radyo da sırasıyla TRT, Kral FM, Power Türk FM, Süper FM, Slow Türk FM ve JoyTürk FM.

Dinleyicilerin yüzde 64’ü ulusal çapta yayın yapan radyo kanallarını, yüzde 36’sı ise bölgesel ve yerel radyo kanallarını dinlemeyi tercih ediyor.

Radyo kanallarının beğenilme nedenleri arasında ‘program ve yayın akışları’ ile “müzik çeşitleri” ön plana çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 46’sına göre, Türkçeyi en iyi TRT radyoları kullanıyor.

Dinleyicilerin en çok dinlemeyi tercih ettikleri radyo programlarının başında ‘Haber Bültenleri, Haber Programları’ geliyor. En az dinlenen program türünü ise ‘çocuk programları’ oluşturuyor.

RTÜK tarafından 2007 ve 2009 yıllarında yapılan radyo dinleme araştırmalarıyla karşılaştırıldığında tartışma programlarının, canlı spor müsabakalarının, kültür sanat programlarının ve spor programlarının dinlenme sıklığının azaldığı görülüyor. Eğitim düzeyi arttıkça toplumsal konular ve eğitimle alakalı yayınlara olan istek de artıyor.

Radyo müzik için açılıyor Radyo en çok müzik dinlemek için açılıyor. Dinleyicilerin yüzde 72’si radyonun vazgeçilmez bir müzik dinleme aracı olduğu görüşünde birleşiyor.

Radyoda en çok dinlenilen müzik türleri sırasıyla Türk Halk Müziği, Türk Pop Müziği ve Türk Sanat Müziği.

Önceki yıllarda yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında Türk Pop Müziği, Türkçe Rock Müzik ve yabancı müzik türlerinin dinlenme sıklığında artış görülürken, arabesk müzik, özgün müzik ve taverna/ fantezi müzik türlerinin dinlenme sıklığında azalma olduğu belirlendi. Dinleyiciler arabesk müzik türünü Kral FM’den, Türk Halk ve Sanat Müziğini TRT radyolarından, yabancı müziği ise Metro FM’den dinlemeyi tercih ediyor.

Önceki yıllarda yapılan araştırmalarla karşılaştırıldığında; müzik ve haber dinlemek amacıyla radyo dinlemede azalış gözlemlenirken, vakit geçirmek amacıyla dinlemede artış görülüyor. Dinleyiciler radyolardan daha fazla ve daha yeni müzik bekliyor.

Önceki araştırmanın sonuçlarına göre radyo yayınlarından rahatsızlığın ise yaklaşık 2,5 kat arttığı belirlendi.

Radyo yayınlarında en fazla rahatsız olunan konuların başında reklamlar geliyor.

Dinleyiciler en çok reklamların sıklığından, tele-alışveriş programlarından ve reklam süresinden şikâyet ediyorlar. Her 100 dinleyiciden 85’i radyo reklamlarının sık yayınlanmasından rahatsız olduğunu ifade ediyor.

Dinleyicilerin yüzde 58’i reklamlar başladığında başka radyo frekansına geçtiğini belirtirken, reklamları duyduğunda dinlemeye devam edenlerin oranının 2009 yılına göre %50 azaldığı görüldü.

Katılımcıların yüzde 50’si, radyo yayınlarının televizyon yayınlarından daha düzeyli olduğu, yüzde 72’si radyonun vazgeçilmez bir müzik dinleme aracı olduğu, yüzde 51’i radyodan yerel haberlere daha rahat ulaşılabildiği görüşünü taşıyor.

Exit mobile version