2015’İN PAZARLAMA TRENDLERİ BELLİ OLDU

2014’te her alanda hareketli bir yıldı; özellikle de pazarlama alanında. Birçok kavramla, birçok yenilikle yüzleştik bu yıl. İçerik pazarlaması, gerçek zamanlı pazarlama, fayda odaklı pazarlama kavramları artık ezberimizden çıkmazken; giyilebilir teknoloji ve paylaşım ekonomisi gibi konuların hayatımıza girişine şahit olduk.

Türkiye’nin en çok takip edilen pazarlama bloglarından olan Pazarlamasyon.com da alanlarında uzman 6 isme 2015’te göreceğimiz pazarlama trendlerini sordu ve bu trendleri derledidiği raporu yayına aldı. İşte bizi 2015’te bekleyen pazarlama trendleri;

1- Mobil ödeme trendi yükselecek
2015’te mobil ödeme ve mobil ödemedeki kullanıcı sayısı, bu yıla oranla çok daha fazla bir artış gösterecek. PayPal’ın kredi kartı olmayan kullanıcılara banka hesaplarını bağlama özelliği, ApplePay’in Türkiye’ye gelişi (2015 sonunu bulacaktır), oyun şirketlerinin komisyon oranlarını düşürebilmek için mobil ödeme şirketleri ile yürüttükleri çalışmalar ve mobil ödeme pazarına yapılan yurtdışı yatırımlar, bu trendin yükseleceğinin en önemli belirtileri.

2- Müşteri odaklı pazarlama ve hedeflemenin önemi daha da artacak
Müşteri odaklı kampanyalar ve hedeflemenin önemi 2015’te çok daha fazla artacak.Bu doğrultuda pazarlama stratejileri geliştirilecek. Müşterilerinin davranışlarını analiz eden ve bu deneyimler ile reklam ve kampanyalarına yön veren markalar, rakiplerinden bir adım daha öne çıkacak.

3- Dijital reklam yatırımları artacak
2014’ün ilk yarısını 650 Milyon TL ile kapatan (2013 kapanış 1.169 milyar TL) dijital reklam sektörü, önümüzdeki yıl, 2014’e benzer bir çizgide devam edecek. Arama motoru yatırımları, display yatırımları ile arayı biraz daha açarak yılı önde kapatacak.

4- Big Data (Büyük Veri) daha çok önem kazanacak
Son dönemde gerek IT gerek pazarlama ekiplerinin çok sık duyduğu bir kavram Big Data. Dünyadaki mevcut datanın yüzde 90’ının son iki yılda oluştuğunu göz önüne alırsak 2015’te bu alanda gerek donanımsal gerek organizasyonel anlamda yatırım yapmayan şirketler, bu alanda geri kalmaya mahkum olacak.

5- Giyilebilir Teknolojiler pazarlama faaliyetlerinde daha çok kullanılmaya başlanacak
Google glass, reklamcılara “pay per gaze (bakış yaparak ödeme)” sistemiyle dijital ve dijital olmayan ortamları entegre etme şansı tanıdı. Artık şirketler bu özellik sayesinde billbord’lar ya da dergi reklamları gibi mecraları tıpkı dijitaldeki gibi hızlı ve kolay bir şekilde ölçümleyebilecek.

6- Maksimum şeffaflık yeni pozisyonların doğmasına zemin hazırlayacak
İnsanların artık şirketleriniz hakkında inanılmaz bilgiye erişimi var ve sizinle iş yapıp yapmayacakları hakkında karar verirken ellerinin altında inanılmaz seviyede bilgi var. Bu yüzden değerleriniz çalışanlarınızla tüketicilerinizle veya hissedarlarınızla aynı değilse, hayat bundan sonra sürekli daha zor hale gelecek.

7- Video hız kesmeyecek, rekabet artacak
2014’ün yükselen trendi video, 2015’de daha fazla önem kazanacak. Gelecek yıl açısından bize ipucu veren bu detay doğrultusunda 2015’te Facebook & YouTube video içerik rekabetinin de artacağını öngörülmekte.

8- Paylaşım ekonomisi yeni bir dönemin başlangıcı
Birbirini fiziksel anlamda hiç görmemiş insanların alışverişlerine, paylaşımlarına zemin hazırlayan dijital platformların ortaya çıkması hayatımızı her açıdan yeni bir boyuta taşıyor. Tanımadığımız, aslında dijital kimlikleri sayesinde tanıdığımız insanların evinde kalıyoruz (Airbnb), arabalarına biniyoruz (Uber, Lyft), bisikletlerini (Spinlister) veya ev aletlerini (Zilok) kullanıyoruz, projelerine veya gelecek hayallerine (Kickstarter, Indiegogo) ortak oluyoruz.

Bu gelişme geleneksel iş modellerinde faaliyet gösteren markaları da gerek iş yapış şekli gerekse de pazarlama iletişimi açısından değişime zorlayacak. Tarihsel gelişime ayak uyduramayanların her zaman olduğu gibi kaybettiğine şahit olacağız.

Exit mobile version