Müzikonair 2016 Yılının Kaybeden Radyo Kanalları | Müzikonair
Köşe Yazıları

2016 Yılının Kaybeden Radyo Kanalları

yazar-banner-radyo-tilkisi

Sevgili okurlar,

2016 yılı bitti. 2017 yılı umarım istediğimiz gibi geçer. 2016 yılı ülkemiz adına yorucu bir yıldı diyebiliriz.

2016 yılında ve öncesinde radyo kanallarının izlediği politikalar var. Ama bu politikaların bir kısmı anlamsız geliyor bana. Halkla bütünleşmek yerine halktan kaçan politikalar bunlar…

Birincisi artık TRT’nin Kent Radyoları projesinin özel radyolar tarafından da benimsenmesi gerekiyor. Ulusal yayın yapan radyolar halka inemiyor. Çünkü İstanbul trafik durumunu tüm Türkiye’ye dayatıyor. Kayseri’deki, Trabzon’daki, Antalya’daki dinleyiciyi sıkan bir durum.

Kente özgü programlar, haberlerde kente yönelik çalışmalar yapılmalı diye düşünüyorum. Yurtdışında örnekleri var. Gayet de başarılılar. Radyo Fenomen bir ara İstanbul’a ayrı, Ankara’ya ayrı, İzmir’e ayrı müzik yayını veriyordu. Benzer mantıkla yola çıkılırsa kente özgü programlar sanıldığı gibi çok da maliyetli olmayacaktır. O yörenin insanları da ulusal radyosuna sahip çıkacaktır. Bu konuyla ilgili radyo sahiplerine ve yöneticilerine sempozyum verebilirim… Burada tüm detayları anlatmak yazıyı çok uzatacak…

İkinci konuya gelince, haber konusunda radyolarımız sınıfta kalmışlardır. Ülkede önemli olaylar meydana geldiğinde pek çok radyo hiçbir şey olmamış gibi müzik yayınlarını sürdürdüler. Canlı yayın ekibi, haber departmanı uyukladı resmen. Biraz daha duyarlı olunmalı. Hatta Alem FM haber merkezini bile kapattı.

Şarkı seçimlerine gelince tam bir trajedi yaşanıyor… İsim vermek istemezdim ama vermeden edemeyeceğim. Kalben en çok dinlenen, en çok satanlar listelerini kasıp kavururken radyolar Kalben’i görmezden geldi. İmera diye bir grup var. Müthiş bir kitle yakaladı. Radyolarda İmera duymak mümkün değil. Hep aynı şarkılar 20-30 tane şarkı ile gün geçiriyor radyolarımız… Bence bu ayıptır. Halkın isteklerine karşılık verilmediği için de radyo dinleyici oranlarına zararı dokunmaktadır.

Daha bunun gibi bir çok örnek var aslında… Sinan Akçıl Şarttır şarkısı rekora koşuyor, ama şarkının altyapısı fantezi olduğu için Powertürk yayınlamıyor… Tarkan’ın Ahde Vefa albümü yılın albümlerinden birisi, ama albümündeki şarkılar radyoda duymak mucize gibi…

Bir komik örnek daha vereyim.

Klibi olmayan şarkıları radyolar yayınlamıyor, TOP 20 listelerine dahil etmiyor… Şaka değil. Bunu bir radyo başlattı sonra hepsi aynen devam etti.

Murat Boz ile Ebru Gündeş düeti Gün Ağardı muhteşem bir şarkı, ama hiçbir radyoda duyamazsınız. Ne kadar garip değil mi… Şarkıya şimdi MüzikOnair’daki haberler nedeniyle klip çekilecek. Eskidi şarkı ama yeniymiş gibi TOP 20 listelerine girecek, sadece radyodan müzik takibi yapan dinleyiciler ise yeniymiş gibi şarkıyı dinleyecek.

Örnekleri say say bitmez…

Gezegen Mehmet yönetimindeki Kral FM reytinglerde zirvede çünkü halkın istediği gibi müzik yayınlıyor. Gezegen Mehmet Kral Pop’u da çok iyi konuma getirdi. Çünkü Türk pop müziğini de iyi analiz edip, halkın isteklerine göre ayar vermeyi çok iyi başardılar.

Ben bu yazımda kurumları övüp yerme peşinde değilim. Radyoları gün içerisinde dönüşümlü olarak dinleyip izlenimlerimi aktarıyorum.

Mesela radyolardaki yoğun reklamlar dinleyicilerin çoğunu sıkıyor. Biraz daha reklam konusunda hassas davranılmazsa dinleyicileriniz bir bir eriyor bilginiz olsun çok reklam yayınlayan radyolar…

Anadolu’nun Sesi gerçeği var ki tam halkın istediği şarkıları yayınlıyor. Bizim sitenin editörü sayın Özcan Beylan orada diye demiyorum, ki bence o radyonun en başarısız yayıncısıdır, Anadolu’nun Sesi reyting ölçümlerine girsin ilk 10’da çıkmazsa adım Tilki değil!.. O kadar iddialı konuşuyorum. Çünkü tam halk radyosu ve reklamı az, dinleyicinin %100 isteklerine göre yönlenen bir radyo kanalı.

Doğrudan satış reklamları azalmış olsa da radyolara kan kaybettiren en önemli etkenler arasında maalesef ki yine yer alıyor…

Bir de teknik arızlar, frekansların cızırtı yapması ve havalar bozulduğunda yayınların gitmesi var ki, 2016 yılını bitiriyoruz, hala bir çözüm bulamıyorsanız artık size diyecek bir sözüm yok!..

1.MüzikOnair Ödülleri düzenleniyor. Muhteşem bir jüri. Tam 50 kişi ve dalında uzman kişiler var hep. Sonrasında SMS sistemli halk oylaması… %100 güvenilir, %100 reklamsız, %100 samimi, %100 doğal bir ödül töreni… Ödül alanlar kanının son damlasına kadar hakedecek aldığı ödülleri.

MüzikOnair ödüllerinde ahbap çavuş ilişkisi yok, tanıdık ayırma, özel ödül, mansiyon ödülü, onur ödülü gibi torpil kokan ödül yok, belediye destekli maddi bir çalışma yok, tamamen akademik ve halkın isteklerine göre belirlenmiş organik bir liste ve kazananlar var… Bu ödüllerde finale kalan adayların hepsi benim gözümde kazanmıştır zaten. Çünkü kategorilerde ilk 10’a girmek bile çok zor gerçekten. Çok başarılı isimlerden bile giremeyenler var…

Kazananları şimdiden kutluyorum…

Radyolara tekrar dönecek olursak; zaten 3 kuruşa çalışan radyocuların maaşlarını ödemeyen patronlar, yöneticiler!.. Size sesleniyorum!.. Bu dünyanın öbür tarafı da var!.. Ölmeyecek gibi yaşamaya devam etmeyin!.. Silkelenin, kendinize gelin!.. Halkı radyodan soğutmayın!.. Deneyimli ve popüler isimlerin radyolarda programlar yapmalarına olanak sağlayın!.. Radyo ve televizyon bölümü mezunlarına iş fırsatları sağlayın!..

Öfff kime diyorum ki ben… Duvara yazıyorum sanki…

Herkese iyi seneler…

Tilki | MüzikOnair

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu