Müzikonair 2020 Yılında Müzikte Başarı Yakalayanlar ve Sınıfta Kalanlar | Müzikonair
Köşe YazılarıMüzikMüzik Haber

2020 Yılında Müzikte Başarı Yakalayanlar ve Sınıfta Kalanlar

Bu sene müzik sektöründe ne değişiklikler oldu? Kimler kendini daha çok belli ederken kimler geri planda kaldı?

2020 tüm dünyada pandemi yılı olarak anılmaya başlandı. Ülkemizde çokça görülen Covid-19 virüsü diğer ülkelerde olduğu gibi hayatımıza etki etti. Fakat iyi kötü her anımızda yanımızda olan, bizi bırakmayan müzik sektörü bu dönemde de bizim yanımızda oldu.

Pandemi sürecini olanak olarak gören bazı kişiler müzik alanında kendini daha çok geliştirme ve üretme şansı buldu. Peki, bu sene müzik sektöründe ne değişiklikler oldu? Kimler kendini daha çok belli ederken kimler geri planda kaldı?

POP MUZİK OUT

TRAP MUZİK IN

Bu sene neredeyse herkes trap altyapılı soundlar kullanmaya başladı. Rap müziğin kendini daha çok göstermesiyle pop müzik çok fazla kan kaybetti. Pop yeni müzik sektörüne ayak uyduramadı ve yeni şarkılar üretemedi. Ürettikleri şarkılar da pek fazla hit olmadı. Ayrıca bu dönemde birçok pop sanatçısı döneme ayak uydurup trap altyapısında şarkılar üretti. Ne kadar pop müzik geri planda olarak gözükse de üretmeye devam etti. Peki ya sizce pop müzikte kim kendini daha çok gösterdi?

MUSTAFA CECELİ IN

MUSTAFA SANDAL OUT

Her iki isim de pop müziğin güçlü isimlerinden. Fakat 2020 Mustafa Ceceli yılı oldu. Bu sene çıkardığı her şarkı hit oldu. Mustafa Sandal için ise bu sene bu kadar verimli geçmedi. Kendisinin istikrarsızlık abidesi olarak heykeli dikilecek duruma geldi. Mustafa Sandal bu sene şarkılarından çok magazin haberleriyle konuşuldu.

BEN FERO OUT

TEPKi IN

Ben Fero 2019 yılında çok güzel bir giriş yapmıştı. İlk olarak çok beğenilmese ve olumsuz tepki alsa da yaptığı şarkı ve klibiyle yıla damgasını vurmuştu. Fakat bu yıl istikrarını koruyamadı. 2019 yılı ve kariyerini mumla aradı. Bu sene çıkardığı albüm çok fazla talep görmedi ve rafa kaldırıldı. Bu yıl Tepki’nin yılı oldu. M.O.B. ‘den ayrıldıktan sonra gözler üzerindeydi. Yaptığı düet ve sololarıyla kariyerinde mükemmel bir sıçrayış yaşadı.

Bu sene Mirac da kendini gösterdi ve rap kültüründe kendine güzel bir yer edindi. Gerek yaptığı düetler gerekse solo parçaları ile sıkça söz edilen bir isim oldu.

EZHEL İSMİNİ KORUMAYA DEVAM EDİYOR

Müptezel albümü ile müziğe yeni tarz getiren ve rap müziğin bu kadar popüler olmasına sebep olan Ezhel hiç durmuyor. Yaptığı albümler gerek prodüktör koltuğundaki Dj Artz ve Bugy gerek albümün lirikalitesi ile Ezhel’in ismini listelerin başından indirmedi.

Ülkemizde pek çok kişinin Ezhel sayesinde ismini duyduğu başarılı rapçi Murda bu yıl ülkemizde çok fazla ilgi gördü. Sadece Ezhel ile olan projeleri değil sololarıyla da güzel bir başarı elde etti. Kendisi ne kadar Almanya’da yaşasa ve yıllardır süre gelen bir başarısı olsa da ülkemizde bu sene sevilen ve takip edilen sanatçısı olarak 2020 yılı inlerinden olmayı başardı.

Sanatçılar çoğunlukla şarkılarını klip eşliğinde paylaşıyor ve bu bağlamda başarılı yönetmenlere kendini bırakmak istiyor. Peki, bu yılın başarılı yönetmeni kim?

NİHAT ODABAŞI OUT

AHMET CAN TEKİN IN

Artık hiçbir sanatçı Nihat Odabaşı’na klip teslim etmiyor. Birçok sanatçı genç ve azimli yetenek olan Ahmet Can Tekin ile çalışmaya başladı. Ahmet Can Tekin Yıldız Tilbe, Demet Akalın gibi pek çok ünlü isme çektiği kliplerle 2020’de kariyerinin üst sıralarını gördü.

POPÇULARA ŞARKI YAPMAK OUT

TIKTOKERLARA ŞARKI YAPMAK IN

Günümüzün en çok olumlu ve olumsuz yönde eleştirilen bir sosyal medya mecrası olan tiktok ve tiktokerlar her geçen gün büyümeye devam ediyor. Popüler olan birçok tiktoker, 2020 yılını adeta kendileri için seçti ve pek çok şarkı yayınladılar. Yayınladıkları şarkılar ile müzik sektörüne giren tiktokerlar popçuları ezdi geçti ve popçulara bir darbe daha aldırdı denilebilir.

2020’NİN KAZANANLARI

Müzik kültürünün değişmesiyle yeni müzik yapımcıları, söz yazarları, aranjörler türedi. Başarılı işlerle yollarına devam ettiler.

Kariyerinin başlangıcında ünlü rapçi Şehinşah’la projeler üreten Arda Gezer daha sonrasında çıkardığı albümle yeni ve başarılı bir yetenek olarak kendini gösterdi.

Buğra Karaçam yönetmen koltuğunda kendi adını daha çok duyurmaya başladı. Güvenilir adımlarla yoluna devam eden bir yönetmen denilebilir.

Normalde rap sanatçısı olan Koray Albayrak aynı zamanda bir söz yazarı. Enes Yıldırım ile birlikte yazdığı ‘Cennetten Çiçek’ öncelikle Bilal Sonses sonrasında da Zehra’nın yorumuyla tüm ülkeyi sardı.

2020’NİN KAYBEDENLERİ

Bir zamanlara damga vuran Murat Dalkılıç bu yılı başarısızlıkla sonlandırdı. Hande Erçel’le bir dönem ilişki yaşayan ve 2020 yazında ilişkisine son veren Murat Dalkılıç müzik hayatında da pek bir başarı yakalayamadı.

Ülkemizi 2009 Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil eden Hadise bu sene kendini magazinlerin dilinden kurtaramadı. Kardeşi ile yaşadığı polemikler bir türlü sonlanmadı. Magazin haberlerinde Hadise’nin vergisi, alacakları, kardeşi ile arasında olan kandırılma konuları konuşuldu. ‘Küçük Bir Yol’ adlı şarkısı ile kendini müziğiyle tekrardan göstermeye çalışsa da pek başarılı olamadı.

Bu yıl kaybedenler arasında olmasa da uzun bir dinlenmeye geçenler djler oldu. Pandemi sürecinde konserler ve festivaller olmadığı için mecburi bir dinleniş yaşadılar ve yeteneklerini bu sene gösteremediler.

2020 yılını bu şekilde tamamladık. Bu yıl bizim yanımızda olan, yaptıkları müziklerle yaramıza merhem, sevincimize arkadaş olan tüm müzik çalışanlarına teşekkür ederiz. Umarım 2021 müzik sektörü için güzel ve başarılı bir yıl olur ve güzel işlere atılan imzaları büyük bir zevkle dinleriz.

Meryem Tanrıverdi / Müzik Onair

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu