“Bal gibi olur”- “Yollar” – “Kandıramazsın” – “Sabah Ola Hayrola” gibi şarkılar ile popüler müzik dünyasında önemli bir yer edinen ve Türk pop müziğinin en başarılı bayan vokallerinden biri olmayı başaran Asu Maralman RS FM (Rusya’nın Sesi) ‘de yayınlanan “Müziğin Kilometre Taşları” programında Michael Kuyucu’nun konuğu oldu.
Michael Kuyucu:“Müzik Endüstrisinde Artık Vefa Kalmadı”
“Bal Gibi Olur” adlı filmin vizyona girmesi ile tekrar gündeme gelen Türk pop müziği klasiklerinden “Olur Olur Bal Gibi Olur” adlı şarkının ilk yorumcusu Asu Maralman, Michael Kuyucu’ya müzik kariyeri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Asu Maralman bu sinema filminde hatırlanmamasına çok kırıldığını söyledi. Bunun üzerine Michael Kuyucu bir kez daha müzik dünyasında “vefa” nın öneminden bahsederek müziğin kilometre taşı olan sanatçıların her daim hatırlanması, onurlandırılması ve hatırlatılması gerektiğini söyleyerek sinema filmi ekibini eleştirdi. Asu Maralman, Michael Kuyucu’ya sinema filmi ile ilgili şu yorumu yaptı:
“Bende arkadaşlarımdan duydum şarkının filmde kullanıldığını ve filmin galasına gittim. Halka mal olmuş 35 yıldır bu şarkıyı en iyi biçimde yorumlayan ve taşıyan bir sanatçıyı galaya davet etmeyi akıllarına getirmiyorlar. Bırakın daveti en azından onure edilebilirdi diye düşünüyorum. Mesela filimin finalinde belki “ilk seslendiren Asu Maralman”dır şeklinde bir yazı yazabilirlerdi. Şarkının yeni yorumunu ilk kez kokteylde dinledim. İçeri girdiğimde ben okuyorum sandım, çünkü dinlediğim yeni versiyonda sanki ben okuyordum gibi şarkıyı. Sonra baktım ki tamamen Ayça Hanım okumuş. Buradan bunu özellikle söylemek istiyorum. Bunu her isteyen okuyabilir, çünkü eser bana ait değil. Selmi Andak’a ait, Gülen Andak istediği kişiye satabilir, söz yazarı Bülent Pozam istediği kişiye verebilir. Herkes istediğini yapabilir. Ben bunu tüm Türkiye’ye mal eden sanatçı olarak sadece anılmak istedim. Çok basit bir şeydi, anılmak zannediyorum insanların filmine bir değer daha katardı diye düşünüyorum, bir de kadirşinaslık olurdu, kadıncağız bu şarkı ile topluma mal olmuştur denilebilirdi, diyeceksiniz ki hayal dünyasında mı yaşıyorsunuz, biz müzisyenler hayal dünyasında yaşıyoruz. “
Filme İzlerken Ağladım
Asu Maralman, Michael Kuyucu’ya filmi izlerken çok duygulandığını ve film boyunca ağladığını söyledi. Asu Maralman:
“Gala’da yönetmenle tanıştırıldım, bütün gece filmi seyrederken inanın ağladım, geçen 34 yıl bir anda aklıma geldi. Bu filmde Asu Maralman’ın adı anılabilirdi. Sanatçılar cenaze günlerinde kalabalık olurlar, ondan sonra olay biter. Yaşarken bizim jenerasyona bir keyif sunulduğu zaman bizim jenerasyon mutlu oluyor. Bir keyif sunuyorsun o kadar başka bir şey değil. Filmde “Bu şarkıyı ilk seslendiren Asu Maralman’a teşekkür ederiz” diye bir yazı yazmaları da yeterdi” dedi.
Asu Maralman müzik dünyasında nostalji müzik uzmanlarının da kendisini anlamadığını söyledi ve onlara da sitem etti. Maralman, Michael Kuyucu’ya şöyle dedi: “Müzik endüstrisinde nostalji müziği ile uğraşanlar da benim bu fikrimi “ne seni anmak zorundalar, ne de sana ait bir şey koymak zorundalar dediler” diyerek karşı çıktılar. Ben bu kadar materyalist bir bakış açısı düşünemiyorum. Kusura bakmasın kimse ama bizim jenerasyon romantik zamandan geliyorlar, bu kadarını kabul edemem kusurumu affetsinler” dedi.
Yaşanan bu olay medyada bir kez daha “sanatçılara yaşarken vefalı” davranılması ve onların hayatta iken onurlandırılması konusunda alevli bir tartışma başlattı.