İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği Uluslararası Yeni Medya Konferansı’nda radyonun geleceği konuşuldu.
Konuşmacı olarak konferansa katılan CRI TÜRK Medya Grubunun Genel Müdürü Doç. Dr. Michael Kuyucu, radyo ile ilgili önemli noktalara değindi.
Dr. Michael Kuyucu, ‘Dijital Müzik Platformları Müzik Kutusu Radyoyu Öldürdü mü? Üniversite Öğrencilerinin Müzik Dinleme Mecraları’ başlıklı araştırmasına göre geçlerin müzik dinleme aracı olarak dijital müzik uygulamalarını tercih ettiğini söyledi.
İşte Michael Kuyucu’nun konferansta yaptığı konuşma;
“Gençlerin yüzde 7,1’i hiç radyo dinlemiyor”
5 bin 850 üniversite öğrencisi üzerinde radyo dinleme alışkanlıklarının yanı sıra müzik dinlerken hangi mecrayı seçtiklerine yönelik anket uygulandı. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 7,1’nin hiç radyo dinlemediği, yüzde 64,8’nin ise radyoyu mobil ortamda akıllı telefon veya otomobilde ki radyo alıcıları aracılığı ile radyo dinliyor. Gençlerin yüzde 17,9’u her gün radyo dinlemezken, yüzde 58,1’i günde 1 saatten az radyo dinliyor. Üç saatten fazla radyo dinleyenlerin oranı ise yüzde 5,1.
“Ar-Ge’ye çok önem veriyoruz”
Araştırmaya göre; üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettiği dijital müzik platformu yüzde 40,9 ile Spotify. İkinci sırada yüzde 17,5 ile Apple Music yer alırken üçüncü sırada yüzde 15,6 ile Fizy adlı dijital müzik platformu yer alıyor.
“Müzik Dinlerken Seçilen Mecra: Dijital”
Üniversite öğrencilerinin yüzde 66,7’si müzik dinlerken ilk önce dijital müzik uygulamalarını tercih ediyor. Müzik dinlemek için radyoyu ilk tercih edenlerin oranı yüzde 16,2 iken, hem radyo hem de dijital müzik uygulamalarını tercih edenlerin oranı yüzde 17,1.
Müzik dinlemek için radyo yerine dijital müzik uygulamalarını tercih eden üniversite öğrencilerinin yüzde 15,9’u daha güncel müzik dinlemek için dijital müzik uygulamalarını tercih ediyor, yüzde 24,9’u ise ‘kendi istediği müziği dinleyebildiği için’ radyo yerine dijital müzik uygulamalarını tercih ediyor. Dijital müzik uygulamalarının radyoya tercih edilmesinde etkili olan bir diğer faktörde yüzde 15,0 ile ‘istenilen şarkıya anında ulaşılabilme’.