Açık Radyo’nun 20 Yıllık Külliyatından İlk Adım

‘Kainatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine açık radyo’ sloganıyla 20. yılını geride bırakan ‘Açık Radyo’, artık aramızda olmayan bazı isimlerin konuk oldukları yayınlardan derlediği “Biz Yaşarken” adlı bir kitap yayımladı.

Radyo dalgalarından yayılan sözlerin bir kısmını bir araya getiren bir ‘hatıra kitabı’ olarak anlatılan kitapta yer alan isimler, ‘Ornette Coleman, Neşet Ertaş, James Baldwin, Bakır Çağlar, Aykut Barka, Nuh Köklü, Kâzım Koyuncu, Hrant Dink, Serol Teber, Tuncel Kurtiz ve Madam Melpomeni’.

Açık Radyo’nun kendi cümleleriyle ‘Biz Yaşarken’ şöyle anlatıldı:

“Biz yaşamaya devam ederken artık aramızda olmayan ‘konuşmacılar’ı, yolu radyodan geçmiş o kıymetli insanları sevgiyle yad ediyor bu kitap.

O güzel insanlar artık aramızda yoklar ama sesleri, fikirleri ve kağıda dökülmüş ‘cümleleri’ aramızda yaşamaya devam ediyor.

Aslında bu kitabı anlatacak en güçlü tarif Neşet Ertaş’ın Bozlak üzerine söyledikleridir:

‘Bozlak, bir feryattır efendim. Bozlak bir bağırtıdır, yüreğini dışarıya atmaktır. Bozlağın anlamı budur. İçinden geldiği gibi bağırır, söyler. Ölçüsüzdür. İçinden geldiği gibi söylenen bir havadır bozlak. Ölçüsü yoktur. Aşk dokunsa da yıpratmaz, incitmez. Aşk uyarıcıdır. İnsanın yüreği uyandığında, insan kendine gelir. … Acı da söylense, aşkla söylendiğinde dokunmaz, hissettirir. … Duygusuz söz, aşksız söz tuzsuz aşa benzer, içe sinmez.’

Bundan sonra da, bir yandan ‘kainatın bütün seslerini’ radyoda ağırlamaya devam ederken, bir yandan da program kayıtlarında biriken sözleri kağıda dökmeye devam edeceğiz.

İtiraf ediyoruz: Söz uçar yazı kalır!”

Açık Radyo ekibinden Ömer Madra ve İlksen Mavituna’nın ‘Biz Yaşarken’i Açık Dergi programında, radyo arşivinden sesler eşliğinde konuştukları programı buradan dinleyebilirsiniz.

Ömer Madra’nın ‘Biz Yaşarken’i anlattığı video:

Exit mobile version