Ağustos 2018 Radyo Reyting Analizi

Değerli okurlar,

Ağustos ayının radyo reyting sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı…

Bu ay dinleyen sayısı artarken, bazı radyoların deneklerinde de artış gerçekleşti.

Buna rağmen bazı radyolarda da ne hikmetse kayıplar oldu.

Öncelikle Powerlove’a baktığımızda uzun süredir hiçbir gelişme göstermediğini görüyoruz. Son sıralarda dolaşıp duruyor, bir arpa boyu yol yürüyemiyor. Playlistlerindeki kötü şarkılar ve yayın politikası ile kötü şarkı dizilimi nedeniyle bu ay daha kötü bir sırada karşımıza çıktı Powerlove.

Halbuki Power Group gibi bir bünyede olan bir slow radyonun içeriği sağlam olsaydı bugüne kadar büyük sıçrama yapmış olurdu.

Aynı sorun Radyo Slowtime’da var. Bu radyo da istenilen çıkışı bir türlü yapamadı. İlk kurulduğunda çok iyi gidiyordu, taksilerde bile rastlanan bu radyo adeta Slowtürk ve Joytürk’ün başına bela olacak deniyordu ki bir süre sonra alınan bir karar ile tamamen yabancı slow şarkılar çalmaya başlayarak bu radyonun doğmadan ölmesine vesile olundu. Bu hatadan geri dönülür mü bilemem ama kökten bir operasyon olmadan bu iki radyodan bişey olmaz, demedi demeyin.

Show Radyo el değiştirdi, satın alanlar çok iddialı açıklamalar yaptılar ancak, tarihindeki en büyük düşüşünü yaşamaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayındaki araştırmada 1000 küsur denek sayısı ile 11. sırada yer alan Show Radyo bu araştırmada 770 denekle 14.Sıraya geriledi.

Umarız yeni sahipleri yeni bir yönetim ve kadro ile hayal ettikleri başarıyı yakalarlar. Ama Cüneyt Büyükyaka ve mevcut kadro ile bu iş olmaz, daha deneyimli radyocular iş başına geçmesi lazım… Haberci, reklamcı ile radyo yayın başarısı olmaz…

Alem Fm çıkışını sürdürüyor, Show Radyo ile peş peşe geldi… Alem Fm’de hareketlenme var ancak yeterli değil. Serdar Gökalp’in bir katkı sağladığı ortada ancak kesinlikle takviye şart.

Radyo D aynı tas aynı hamam… Ancak yakında bu radyo işi Şafak Ongan’ın TV yöneticiliğini de bitirebilir… Hareket lazım Radyo D’ye… Yayıncı kadrosu da gençleşmeli artık…

Aslında sorun radyoların genelinde aynı. Reklamcılar veya torpili olanlar yönetimle arası iyi olanlar gelip bu işlerin başına çöküyorlar, doğal olarak da yayıncılık gelişmiyor, sadece gelir odaklı suya sabuna dokunmadan birbirine benzer içerikler üretilerek sektörü uçuruma götürüyorlar.

Daha heyecanlı, daha yenilikçi, genç nesillerin radyo sektöründe yönetici olması lazım ki dijitalleşmeyi ve yeniliği yakalasın radyo sektörü, yoksa aynı şeyleri konuşup duracağız.

Kral World’den sonra Kral Pop TV’nin zarar ede ede kapanmasına vesile olan başındaki usta yönetici Gezegen Mehmet (Mehmet Akbay) İnstagram’da yaptığı doğadan görüntüler ve evcil hayvan paylaşımlarıyla “Benim emeklilik vaktim geldi. Yaşlandım, yeter…” demeye çalışıyor yönetime gibime geldi… Ama bir radyo veya TV daha kapatmadan emekli olmayacak göreceksiniz, Özcan Beylan demişti dersiniz :)

Araştırmada yer alan radyolara baktığımızda yerel radyoların daha başarılı olduğu bir gerçek.

Tek bir ilde, ulusal radyolardaki kadar teknik imkanları olmadan yayın yapmalarına rağmen onlara kafa tutarak sıralamalarda çok çok iyi yerlere geliyorlar…

Reklam verenlerin artık bunu görmesi ve bu radyolara ciddi pay ayırması lazım. Reklam verenler artık bu haksızlığı ortadan kaldırması lazım.

TRT Haber radyosu yükselişini sürdürüyor.

Diğer haber kanalları da fena sıralarda değiller, hal böyle olunca reklam pastasından onlar da iyi pay almaya başladılar.

Turkuvaz Radyo kaplumbağa hızıyla da olsa yükselmeye devam ediyor, aynı kategoride çok radyo olunca yükseliş biraz zaman alır diye düşünüyorum.

Özcan Beylan | Müzik OnAir

Exit mobile version