Al Birini, Vur Ötekine

Yahu nerelerdeydin kaç zamandır diyenlere , hayretler içindeydim diyorum.

Neden mi ?

Ülkemdeki meslek birliklerinin içinde bulundukları durumdan rahatsız olmama pişkinliği karşısında hayretler içinde kalmış üretmeye şarkı yazmaya devam ediyorum. Ve sıklıkla şu sorulara cevap bulmaya çalışıyorum.

MSG adındaki meslek birliği kurulduğunda bu birliğin sahte üyelerle yeterli sayıya ulaştığı iddiası günümüzde bile halen fısıldanır. Kurulduktan sonra dört yüze yakın üyenin birlikten çıkarılması bu iddiayı destekler nitelikte olmasına karşın geçmiş gün halen aynı soruyu sorarım kendime acaba gerçekte ne oldu diye ? 1995 senesinde Mesam’ın dağılması ve yabancı alt editörlerin desteğiyle yeni bir meslek birliği inşa edilmesi ( MSG) bir oyunun sonucu muydu ? Eser sahiplerinin elinden haklarının alınıp yapımcılara devredilmesi ve en acısı da bunun o zamanın kültür bakanınca imzalanıp kanunlaştırılmasının arkasında kim veya kimler var sorusu halen kabuk bağlamayı bekleyen bir yara gibi sızlar durur içimde.

Zamanın TMSF Başkanı Sn. Ahmet Ertürk’ün de yazılı olarak ifade ettiği gibi ‘’bunlar eşkiya düzeni kurmuşlar ‘’ dediği meslek birlikleri nasıl oluyor da halen yaşamlarını idame ettiriyorlar bu da cevabını sabırsızlıkla duymak istediğim sorular arasındadır.

MSG adlı meslek birliğinin hakkı olmadığı halde yıllar yılı yabancı repertuvarın telifini topladığı ( ki bu hak CISAC tarafından MESAM adlı meslek birliğine verilmiş ) ve MSG’nin bunu kanunsuz bir şekilde yaptığı açığa çıktığı halde kendilerine bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığı da bir muamma. Ülkede aynı telif iki defa tahsil edildiği halde bunun hesabı nasıl sorulmaz birileri beni aydınlatsın. Ayrıca bu hukuksuz telifin kimlere aktarıldığı hususu bir takım düğümlerin çözülmesindeki en önemli kriter olacaktır benden söylemesi.

Yine MSG adlı meslek birliğinin yönetim kurulunda MÜYAP’a bağlı AVRUPA MÜZİK ‘in sahibi Sn. Cengiz Erdem ‘in olmasına anlam veremiyorum. Bir futbol maçı düşünün hem hakem , hem forvet aynı kişi , bu duruma akıl erdiren varsa buyursun bize de açıklasın. ‘’ Ama kendisi de bir eser sahibi ‘’ diyorsanız buradaki acayip durum kendisinin MSG Meslek Birliğinde eser sahipleri adına hayati kararları verebilme yetkisidir. Yoksa eser sahibi olarak dilediği gibi istediği meslek birliğine kayıt olmasında kanuni ve ahlaki olarak elbette her hangi bir sakınca yoktur. Ahlaki olmayan taraf kendisinin bir yapımcı olarak yıllardır MSG yönetim kurulunda bulunmasıdır.

MSG ‘nin başındaki değerli müzisyen Sn. Garo Mafyan uzun süredir bu kurumun başkanlığını yürütmektedir. Bu meslek birliğinin başındaki insanları her seçimde nasıl bir korku alıyorsa üyelerin evine kadar noter gönderip ( bu noter masraflarını kim nereden karşılıyor bu da bir merak konusu ) onlardan vekalet topluyorlar. Ne koltukmuş arkadaş bu korkunun sebebi nedir merak ediyorum. Alt tarafı eser sahiplerinin , müzisyenlerin teliflerini topluyorsunuz , ahlaklı ve insani şekilde dağıtım yapıyorsanız bu telaş bu akıl almaz çabanız niye kuşkular içindeyim. Ha siz ha başkası ne fark eder önemli olan ülkemin müzik sektörüne hizmet değil mi alt tarafı.

Sorulara devam edelim …

MSG adlı Meslek Birliği’nin bunca zaman yukarıda sözü geçen bu hukuksal yokuşlar ve engelleri atlamasında Garo Mafyan’ın Fettullah Gülen’e yaptığı albümün bir etkisi var mıdır ? Kendisinin her ne kadar ‘’ profesyonel bir işti ‘’ açıklaması olsa da bizler Allah’tan aldığımız güçle bir Atatürk genci olarak dinleyenlerimize duyduğumuz sorumlulukla beraber bu soruları sormak ve yanıtlarını aramak zorundayız. Bu konunun da araştırılması Türkiyedeki müzik sektörünün geleceği için hayati önem arz etmektedir. Sakın burada birilerini suçluyorum zannedilmesin , bunlar sadece kirli mutfakta yemek yapmaktan sıkılan bir üreticinin kafasındaki sorulardır hepsi bu.

Yahu yazının başından beri MSG adlı Meslek birliğini yazıp durdun bunun Mesam’ı var Müyor’u var Müyap’ı var diyeceksiniz. Var oğlu var arkadaşım sırasıyla onları da yazacağız Allah izin verirse.

Zaten ne derler bilirsiniz ;

‘’ al birini vur ötekine … ‘’

eFlatun | MüzikOnair

Exit mobile version