Altın Güvercin Yeniden Kanatlandı

Gergin geçen yerel seçimler biteli nerden baksanız üç ayı bulmak üzere. Artık laklakların yerini icraatlara bırakması lazım. Şimdi sonuçları izleme zamanı. Onun için Türkiye’nin dört bir yanından partisi ne olursa olsun belediyeleri fırsat buldukça inceliyor ve yaptıkları işleri izliyorum. Belediyeciliğin en önemli işlevlerinden biri de kültüre verdiği destek. Bu açıdan farklı bir gözle bakıyorum ben olaya. Özellikle kültürel anlamda çok geride kaldık, kitap, müzik, resim ve sanatın diğer alt dallarında da bir hayli geriledik. Bu nedenle bu konuya özen gösteren belediyelerin kültürel statüsü yüksek olan segmentin gönlüne gireceğini düşünüyorum.

Efsane Bir Müzik Yarışması

İşte böyle bir bakış açısı altında incelemeler yaparken Türkiye müzik tarihinin en önemli müzik yarışmalarından biri olan Altın Güvercin Müzik yarışması ve festivalinin bu yıl tekrar organize edilmeye başladığını gördüm ve buna çok sevindim. Kuşadası Belediyesinin düzenlediği bu müzik yarışma 1986 yılında önemli prodüktör Ali Rıza Türker tarafından organize edildi. Yarışma beste ağırlıklı bir yarışma olarak tasarlandı. Yani bu bir şarkıcı yarışması değil sıfır bestelerin yarıştığı bir yarışma oldu. Yarışma 1986 yılından 2013 yılına kadar her yıl aralıklarla da olsa düzenlendi. 1991-1993 yıllarında İstanbul’a taşındı ve Altın Güvercin’in rengi değişerek Beyaz Güvercin müzik yarışma oldu. 2013 yılından sonra organize edilmeyen yarışma 2019 yılında Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ve Ali Rıza Türker tekrar elele verdi bu yarışmaya yeniden hayat verdi. Bu belediyeciliğin kültüre verdiği değer çok önemli bir örnek oldu. 2013 yılındaki Belediye başkanı bu yarışmayı hangi bahane ile neden durdurduğunu açıkçası hatırlamıyorum, ama Altın Güvercin Müzik Yarışması Türkiye’nin amatör ve profesyonellere yönelik yapılan tek yarışmasıydı. 2013 yılından sonra hiçbir ulusal çaplı müzik yarışması yapılmadı. Çok ciddi söylüyorum bu Türkiye’nin müziği adına çok büyük bir kayıp oldu.

Büyük İsimler Bu Yarışmada Yarıştı

Yarışmada o dönem amatör olan ama bugün profesyonel olan müthiş isimler ödül kazandı. Bunlar arasında Fatih Erkoç, Harun Kolçak ve Aşkın Nur Yengi, Cem Karaca, Asya, Eda ve Metin Özülkü, İzel, Çelik ve Ercan, Bora Ayanoğlu, Suavi, Burak Uçkun, Mert Ekren, Şebnem Özsaran, Tayfun Duygulu, Işın Karaca ve Neslihan Demirtaş gibi isimler yer alıyor. Hepsi de bu yarışmadan sonra kariyerlerinde önemli adımlar attılar ve bu yarışma profesyonel müzik kariyerlerinin önemli bir kilometre taşı oldu.

Sanatın Sanat Olduğu Yıllar

İlk düzenlenen yarışmayı 1986 yılında kendi bestesi “Yol Verin A Dostlar” ile katılan Fatih Erkoç kazandı. Bir yıl sonra 1987 yılında Sezen Aksu bestesi “Yeniden” seslendiren Aşkın Nur Yengi ve Harun Kolçak yarışmayı birinci tamamladı. 1990 yılında sürgün yıllarını tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönen ve müzik kariyerine kaldığı yerden devam eden efsane müzisyen Cem Karaca “Kahya Yahya” adlı şarkısı ile yarışmada birinci oldu. Bu birincilik onun müzik kariyerinde ikinci baharını yaşamasında ivme oldu. O dönem daha amatör olan Metin Özülkü ile Eda Özülkü “Sen Daha Dur” adlı müthiş bestesi ile 1991 yılının Altın Güvercinini aldı. 1993 yılında yetmişlerin efsane müzisyeni Bora Ayanoğlu “Canım Seni İstiyor” adlı şarkısı ile birinci oldu.  1992 yılında Asya “Haykır Sevda Dağlarına”  adlı şarkı ile birinci oldu. 1994 yılında birinci olanlar ise doksanların efsane popçularından oluşan bir takımdı. Aralarında Ercan Saatçi, İzel, Çelik, Hakan Peker, Seden Gürel, Burak Kut, Ferda Anıl Yarkın gibi isimlerin oluşturduğu grup “Biz Hep Böyleyiz” adlı şarkıyla birinci oldu. O isimlerinde hepsi de o birincilikten sonra solo kariyerlerinde çok büyük işler yaptı. Bu yarışmaya amatör profesyonel çok kişi katıldı. O dönem müzik yarışmasına katılmak, besteyi yollamak ve heyecanlar sonucunu beklemek büyük bir olaydı. Yarışmaya müzikle ilgilendiğim doksanlı yıllarda bende bir bestemle bu yarışmaya katılmıştım. O hummalı çalışmayı hiç unutmam. O zaman bilgisayar destekli müzik yeni icat olmuş, öyle bugün gibi hard diskler yoktu. Flopy Disc ile en fazla 1 Mb data taşıyabiliyorduk. Yani o dönem çok farklı bir dönemdi, emeğin ön planda olduğu bir dönemdi. Türkiye’de müzik yarışmaları bitince, müzikte tekelleşme başlayınca bende pek çok müzisyen gibi müziği bırakıp hayatın götürdüğü yollara doğru gittim. Ama içimde müzik her zaman kaldı. O dönemler bugün gibi notaları size bilgisayar yazmıyordu, tek tek notaları siz yazıyordunuz, bilgisayar en fazla size tek tek girdiğiniz notaların printini veriyordu. Orkestra eğitiminizin olması gerekiyordu, hangi enstrüman hangi partiyi daha iyi çalar, hangi tonlar uyar, hangi kontrşanlar yapılırsa daha da zengin beste çıkar gibi konulara çalışıyorduk. Büyük orkestra eşliğinde düzenlenen yarışma finalinde orkestrası Turhan Yükseler yönetir ve çok ciddi bir müzik ziyafeti verirdi. Yani özetle sanatın sanat olduğu yıllardı yıllar.

Bu Yıl Finale Kalanlar

Bu yıl düzenlenen Altın Güvercin Yarışmasının jüri başkanlığını Turhan Yükseler yaptı. Değerlendirme jürisinde Ali Rıza Türker, Bora Ayanoğlu,  Nino Varon, Gür Akad,  Tarkan Gözübüyük ve Yusuf Bütünley yer aldı. Yarışmaya bestelerini gönderenlerin 307 bestesi değerlendirildi ve finale 10 asil iki tane de yedek beste kaldı. Bu sene yapılacak olan yarışma finali 7 Eylül günü Kuşadası’nda gerçekleşecek. Yarışmada Barış Manço Onur Ödülünü efsane sanatçı Alpay alacak. Bu yıl finalde yarışacak olan şarkılar ve künyesi ise şöyle:

Bir festival havasında geçecek olan etkinlikte 3 Eylül günü Murat Dalkılıç, 4 Eylül’de Hande Yener, 5 Eylül’de Ziynet Sali, 6 Eylül’de ise Haluk Levent konser verecek. 7 Eylül akşamı yapılacak olan finalde Edis’te konser verecek. Yarışmada birinci olan Altın Güvercin ödülü ve 50 bin TL para ödülü, ikinci olan Gümüş Güvercin ve 30 bin lira para ödülü, üçüncü olana ise Bronz Güvercin ve 20 Bin lira para ödülü verilecek.  2-7 Eylül tarihleri arasında Kuşadası’nda düzenlenecek olacak Altın Güvercin Yarışması tam bir festival havasında geçecek. Bu bence belediyecilik adına önemli bir kültür etkinliği.  O kadar önemli ki bunu işin içinde olan bilir. Kuşadası Belediyesini kutluyorum. Çünkü bu festival ile hem Kuşadası gündeme gelecek hem müzik dünyasına katkı sağlanacak hem de belediyecilikte kaynak kullanımının nasıl olması gerektiğine dair önemli bir ders niteliği taşıyacak. Uzun bir aradan sonra bu yıl tekrar yapılmasının elbette bazı aksaklıkları da oldu, mesela tanıtım konusunda biraz eksik kalında, müzik kurulu biraz daha çeşitli olabilirdi. Ancak yine de güzel bir başlangıç oldu. Bu başlangıç diğer belediyelere de örnek olsun. Bu nostaljiyi “Yeniden Altın Güvercin Sloganı” ile  tekrar hayata geçirdiği için Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’i tebrik ediyorum, bu bir heves olarak kalmasın, bu yarışma her sene geleneksel olarak yapılmaya devam etsin. Bunun dönüşü herkese pozitif olacaktır.

Dünden Bugüne Altın Güvercin Yarışması

Doç Dr. Michael KUYUCU | MüzikOnAir

Exit mobile version