Ülkemizde bugüne kadar Apple kullanıcılarının, Apple kimliklerinin bölgesini değiştirerek kullanabildiği Apple Music artık Türkçe şarkılarla ve Türkiye’de.
Aylık abonelik sistemiyle işleyen ve günde 24 saat tüm dünyaya canlı yayın yapan bir radyo işlevi gören Apple Music’in Türkiye’ye geç gelme nedeninin sanatçı birlikleriyle yapılmaya çalışılan telif anlaşmaları olduğu belirtiliyordu.
Apple Music, 30 Haziran 2015’te 100’den fazla ülkede tüm müzikseverlere ücretsiz 3 aylık deneme süresiyle yayınlandı. Kullanıcılar ücretli olarak hizmeti kullanmaya başladıktan sadece dört ay sonra, Apple Music 10 milyon ücretli kullanıcı sayısına ulaştı.
Apple Music Türkiye de ücretsiz 3 aylık deneme süresi ile yayına başlıyor. Sonrasında aylık 9.99 TL kişisel ve 14.99 TL aile planıyla kullanımda olacak.
iTunes International Başkan Yardımcısı Oliver Schusser’in duyurduğu haberle ilgili açıklama yapan Orhan Gencebay da “Dijital ortamda devrim yaratan Apple’ın yeni müzik servisi Apple Music’i Türkiye’de yayına açmasından dolayı çok memnun oldum. Bu heyecan ve mutluluk verici adımın hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Apple Music’te bulunacak Türk sanatçılardan bazıları şöyle: Demet Akalın, Gülşen, Mabel Matiz, Teoman, Funda Arar, Ceza, Kaan Tangöze, Göksel, Buray, Merve Özbey, Halil Sezai, Koray Avcı, Ayşe Hatun Önal, Gülben Ergen, Enbe Orkestrası, Fazıl Say, Edis, Deniz Seki, Güliz Ayla ve Sıla…
Apple, dijital ortamda da faaliyet gösterse müzik çalarlığı insan küratörlere veriyor.
Apple Music Radio dünyanın en iyi radyo DJ’lerinden bazıları tarafından oluşturulan istasyonlar sunuyor. Indie rock’tan Türk halk müziğine kadar çok çeşitli türlerde yayın yapan bu yeni istasyonların herbiri uzman küratörler tarafından yönetiliyor. İstediğiniz kadar şarkı atlasanız da istasyon değiştirmeden müziği değiştirebiliyorsunuz.
Apple Music Türkiye’de çok yakında Türkiye’den de Vogue ve GQ küratörlüğünde şarkı listeleri yayımlanacak.
Apple Music Türkiye’de listeleri bulunacak yabancı küratorler ise şöyle: 4AD, Armada Music, Burbery, DJ Mag, Domino Records, Filtr, Matador Records, Mojo Magazine, NME, Pitchfork, Q Magazine, Resident Advisor, Rolling Stones (Amerika Baskısı), Rough Trade, Shazam, Topsify, VICE, XL Recordings, Young Turks, Wired, Downbeat Magazine, Colette, Dancing Astronaut.
Kaynak : Sözcü | Nilay Örnek