Cem Koyuncu’dan Altın Değerinde Tavsiyeler!..

Cem KOYUNCU, radyoculuğa yeni başlayanlara altın değerinde tavsiyeler verdi.
Halihazırda Aşk Fm ve Ostim Radyo’da program sunuculuğu yapan Koyuncu, radyoculuk alanında çeyrek asra yakın tecrübesiyle gençlere yol gösteriyor. Radyo programcılığının dışarıdan görüldüğü gibi kolay olmadığını vurgulayan Koyuncu radyoculuk, seslendirme ve prodüksiyon hakkında şu tavsiyelerde bulundu:

Radyoculukta Mesai Saati Yoktur:

“Radyoculukta mesai saati denen bir şey yoktur. Çok erken saatlerde stüdyoya gelmek, insanları uyandıklarında canlı bir sesle karşılamak gerekiyor. Radyo sektörüne girecek olan kişilerin öncelikle bunu kabullenmesi gerekiyor. Ayrıca okulda verilen eğitim hiçbir zaman yeterli değildir. Kişinin sürekli pratik yapması, kendini yenilemesi ve yeniliklere ayak uydurması gerekli.

İyi bir radyo programcısı olabilmek için kişinin öncelikle düzgün bir diksiyona sahip olması gerekiyor. Aktif bir konuşma yapısına sahip olunması da bir radyocunun olmazsa olmazları arasındadır. Gerçek bir radyo programcısı özgün olmalı; hiç kimseye benzememeli ve kendi tarzını yaratmalıdır.

Radyo programcısı olabilmek için doğuştan gelen bir yeteneğe sahip olmak bir artıdır. Bunların yanı sıra; etkileyici bir ses yapısı dinleyicilerin bütün dikkatini size toplamasına yardımcı olacaktır. Radyo programcısı olmak isteyenler sektöre girmeden önce küçük bir hedef kitle ile kendini eğitme şansı yakalayabilirler. Eğer böyle bir şansınız yoksa Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen radyo programcılarını takip etmekte fayda var.

Seslendirme yapmak isteyenler, yüksek sesle konuştuklarında seslerinde aşınma, pus ve kalitede kaybolma olabilir. Bu nedenle seslendirme uzmanları diyafram kullanmalıdır. Radyo programcılığında veya seslendirmede vücut dilimizi ve mimiklerimizi kullanamadığımız için tüm duyguyu sesimizle ifade etmemiz gerekiyor. Unutmayın; radyoculukla tüm orijinallik sesinizdir. Prodüksiyon için de benzer şeyler geçerlidir. Vermek istediğiniz mesajı bütünlüklü bir konu halinde vermeniz gerektiğinden insanların dinlemekten hoşnut olacağı müzikler seçilmeli ve müziğe uygun bir ses tonu seçilmelidir. Vermek istediğimiz tüm mesajı en iyi sunabilecek filmler hazırlamalı, kısa sürede mesajınızı hedef kitleye iletmelisiniz.”

Radyoculuk Popülaritesini Yitirmez:

Radyoculuğun hiçbir zaman popülaritesini yitirmeyeceğini ifade eden Koyuncu, sektöre giriş yapmayı planlayanlara memnuniyetle yardımcı olacağını söyledi. Bugüne kadar onlarca radyocunun yetiştirilmesinde büyük rol oynayan Cem Koyuncu, Türkiye’de yapılan araştırmalara göre nüfusun yüzde 70’e yakınının düzenli olarak radyo dinlediğini söyledi. İnternet radyoculuğunun hayatımıza girmesiyle birlikte radyonun popülaritesini daha da arttırdığını vurgulayan Koyuncu, bu anlamda bireysel yayınların desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Gelişmeleri MüzikOnair’dan takip edebilirsiniz.

Kaynak: HA

Exit mobile version