Müzikonair Depremden Nasıl Korunuruz ? Deprem Öncesi ve Sonrası Alınması Gereken Önlemler… | Müzikonair
Bilgi Deposu 5N1KGenel Bilgiler

Depremden Nasıl Korunuruz ? Deprem Öncesi ve Sonrası Alınması Gereken Önlemler…

Deprem önlenebilir bir afet olmasa da depremden daha az can ve mal hasarıyla atlatmak mümkündür. Peki depremden nasıl korunuruz ve deprem öncesi nasıl önlemler alınmalıdır?

Deprem önlenebilir bir afet olmasa da depremden daha az can ve mal hasarıyla atlatmak mümkündür. Peki depremden nasıl korunuruz ve deprem öncesi nasıl önlemler alınmalıdır?

Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük yıkıcı depremin ardından depremde alınması gereken önlemler merak konusu oldu. Deprem önlenebilir bir afet olmasa da depremden daha az can ve mal hasarıyla atlatmak mümkündür. Bu noktada deprem kuşağında yer alan ülkemizde yaşayan vatandaşlarımız kendi önlemlerini alarak ve çocuklarını da bilinçlendirerek depreme dair hayati önlemlerini alabilir. Peki olası bir deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında neler yapılması gerekir? Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasının içinde neler vardır?

Depremden Nasıl Korunuruz? Önceden Gereken Önlemler

Deprem çantası içinde neler vardır? Deprem anında insanların ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlanan ve sürekli olarak elinizin altında bulunması gereken bir çanta olarak tanımlanır. Deprem, yerin içindeki tektonik plakların kayması sonucu oluşan, yer üstündeki yapıların hareketlenmesi veya sallanması olarak tanımlanır. Depremler, enerji akışının yer altındaki kayalar arasında gerçekleştiği ve yer üstündeki yapıların titreşimlerine neden olduğu ani sismik olaylardır. Peki daha önce pek çok büyük depremlerin gerçekleştiği ülkemizde deprem esnasında neler yapılmalıdır? İlk olarak bir deprem çantası hazırlamakta fayda vardır.

Deprem çantasında bulunması gereken öğeler şunlardır:

  1. İlk Yardım Malzemeleri: Bandaj, tıbbi maske, antiseptik, ağrı kesici vb. ilk yardım malzemeleri deprem çantasında bulunması gereken önemli öğelerdir.
  2. Su ve yiyecek: Deprem sırasında evinizden çıkmak zorunda kalabilirsiniz ve uzun süre orada kalmanız gerekebilir. Bu nedenle, su ve uzun süre dayanabilecek yiyecekler deprem çantasında bulunmalıdır.
  3. Isı kaynağı: Soğuk hava, şiddetli yağmur veya kar gibi durumlar deprem sonrasında ortaya çıkabilir. Bu nedenle, isı kaynağı olarak bir battaniye, kalorifer peteği gibi öğeler deprem çantasında bulunmalıdır.
  4. Aydınlatma: Elektrik kesildiğinde deprem sonrasında aydınlatma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bu nedenle, pil ile çalışan bir el feneri, pil veya benzinli bir ateşli aydınlatma araçları deprem çantasında bulunmalıdır.
  5. Kişisel eşyalar: Deprem anında evinizden çıkmak zorunda kalabilirsiniz ve uzun süre orada kalmanız gerekebilir. Bu nedenle, kişisel eşyalar olarak, diş fırçası, tuvalet kağıdı, idari belgeler vb. öğeler deprem çantasında bulunmalıdır.

Depremden Nasıl Korunuruz ? Temel Önlemler Nelerdir?

Depremden nasıl korunuruz? sorusunun cevabı nettir. Deprem önlenebilir olmasa da depreme dair alınması gereken önlemleri alarak en az hasarla yahut hasarsız bir şekilde atlatmak mümkündür. Bu noktada ilk olarak aile içinde, daha sonra okulda ve çeşitli eğitimlerde deprem ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır ve bu eğitimleri almak oldukça önem taşımaktadır. Öte yandan yaşam alanlarınız, iş yerleriniz ve daha birçok yapının depreme dayanıklı olduğundan emin olmak için bina ile ilgili hazırlanmış raporları teyit etmeniz önemlidir. Deprem yönetmeliğine uygun yapılmamış binalar, olası bir deprem esnasında yıkılabilir ve enkaz oluşabilir.

Deprem anında yapılması gereken bazı temel önlemler şunlardır:

  1. Kendinizi güvende hissetmediğiniz bir yerden uzaklaşın: Deprem anında evinizin içinde, iş yerinizde veya başka bir yapıda bulunuyorsanız, olabildiğince hızlı ve rahat bir şekilde çıkın.
  2. Güvenli bir alana gitin: Deprem sırasında açık alanlarda, caddelerde veya parklarda bulunmanız en iyisidir. Ağaçlar, telefon direkleri, binalar veya araçlar gibi yapılar size düşebilir.
  3. Kendinizi koruyun: Eşyalarınızın üzerine yığılmasından korunmak için masa, koltuk gibi güçlü bir yapıya sığının veya yere uzanın.
  4. Acil durumlar için bekleyin: Depremin sona ermesiyle birlikte, acil durum ekiplerinin yerinize gelmesini bekleyin. Eğer evinizde ya da iş yerinizde kapalı kalmışsanız, kendinizi güvende hissetmediyseniz veya yaralanmışsanız, yardım çağırın.
  5. Elektrik, gaz, su gibi doğal kaynakları kontrol edin: Deprem sonrası evinizde ya da iş yerinizde hasar oluşmuşsa, elektrik, gaz ve su hatlarının kesilip kesilmediğini kontrol edin ve gerekli önlemleri alın.

Bu önlemler sadece birkaç örnektir ve her deprem durumu için uygun olmayabilir. Deprem sonrası acil durum ekiplerinin size verdiği talimatları dikkatli bir şekilde takip etmeniz önemlidir. Peki depremden nasıl korunuruz ? Deprem sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?

Deprem Anında Yapılması Gerekenler

Deprem anında yapılması gereken adımlar hayatınızı ve çevrenizdeki insanların hayatını korumaya yardımcı olabilir. Deprem anında, yer kabuğundaki tektonik plaklar arasındaki çatlamalar sonucu enerji birikimi meydana gelir ve bu enerji yer üzerinde sallanma ve titreşim şeklinde ortaya çıkar. Bu sallanmalar ve titreşimler yapıların çökmesine, hasarlarının oluşmasına veya insanların yaralanmasına neden olabilir. Deprem anında; sallanma, titreşim, gürültü, aydınlatma sorunları, su ve doğal gaz boru hattı kırılmaları meydana gelebilir

  1. Kendinizi güvende hissetmediğiniz bir yerden uzaklaşın ve güvenli bir alana gitin.
  2. Masa, koltuk gibi güçlü bir yapıya sığının veya yere uzanın.
  3. Açık alanlarda, caddelerde veya parklarda bulunmak en iyisidir.
  4. Eşyalarınızın üzerine yığılmasından korunmak için güçlü bir yapıya sığının.
  5. Kapalı mekanlarda bulunuyorsanız, pencerelerden ya da kapılarından çıkmaya çalışın.

Depremden Nasıl Korunuruz ? Deprem Sonrası Yapılması Gerekenler Nedir?

Deprem esnasında güvenli alanlarda durarak depremin sona ermesini beklemelisiniz. Peki deprem sonrası yapılması gerekenler nedir? Deprem sırasında kesinlikle koşmamalı, merdivenleri kullanmaktan kaçınmalı ve kesinlikle asansöre binmemelisiniz. Deprem sonrasında dışarı çıkmak için kapıya yaklaşmadan önce bulunduğunuz yerin (ev, iş yeri, kamusal alan, okul v.b) genel durumunu değerlendirin. Çatlamalar, çökmeler ve eşyaların düşmesi gibi durumlar tehlike oluşturabilir dikkatli ve yavaş hareket edin. Kapıyı açmadan önce dinleyin. Merdivenleri kullanarak sakin bir şekilde güvenli alana gidin.

Deprem sonrası bulunduğunuz alan güvenli değilse yahut dışarı çıkamıyorsanız, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  1. Acil durum ekiplerinin yerinize gelmesini bekleyin.
  2. Elektrik, gaz, su gibi doğal kaynakların kesilip kesilmediğini kontrol edin.
  3. Yaralanmışsanız veya kendinizi güvende hissetmiyorsanız, acil durum hattını arayın.
  4. Eviniz veya iş yerinizde hasar oluşmuşsa, gerekli önlemleri alın.
  5. Depremin sona ermesiyle birlikte, acil durum ekiplerinin size verdiği talimatları dikkatli bir şekilde takip edin.

AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur? AFAD Başvuru Şartları

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu