‘Dijital Dünyada Radyolar Bitmedi, Güçlendi’

Sabah yazarı Hakan Uç, Günaydın’daki bugünkü köşe yazısında ‘Dijital dünyada radyolar bitmedi tam tersi daha da güçlendi’ başlıklı bir yazı kaleme aldı. Hakan Uç. radyo camiasının duayen isimlerine ‘Radyo hala müziğin kalesi mi?’ diye sordu. İşte radyo camiasından gelen yanıtlar;

ALİ ŞENTÜRK (KRAL FM)
‘Dinleyici kısır döngüden sıkıldı’
“Radyolar, hayatımıza 90’lı yıllarda girdi. Son yıllarda dijitalin yaygınlaşmasıyla radyolar biraz ihmal edilir gibi oldu ama bu da değişti. Şu bir gerçek; dünya üzerinde şarkıların dinleyici ile buluştuğu en canlı ve en doğru adres radyodur. Bir dönem müzikseverler dijitalde istedikleri sanatçıların, istedikleri şarkılarını defalarca dinlediler. Ancak dijitalde sadece şarkıların olması belirli bir süre sonra dinleyiciyi sıktı. Müzikseverler radyoları tekrar tercih etmeye başladı. Bunun en önemli sebebi; dinledikleri sanatçılardan haber alabilmeleri, şarkılarla ilgili yorumlar yapabilmeleri. Ayrıca radyolar sürprizlere karşı da açık, karşılarına yeni bir ses, yeni bir şarkı çıkabiliyor yani müzikseverler kısır döngüden sıkıldıkları için artık radyolardaki sürpriz şarkıları dinlemeyi tercih ediyorlar.

HAYATA BAĞLIYOR
Bir de sevdikleri sunucunun konuşmaları hayattan kopmamalarını sağlıyor. Son dönemlerde bence radyolar, başta evlerde olmak üzere araçlarda, işyerlerinde, cep telefonlarında en çok dinlenen mecra oldu.”

BAY J (KRAL POP FM)
‘Antensiz yayın arabalara da gelecek’
“İlk özel radyo açıldığında yıl 1993’tü. CD’ler bile yenilik sayılıyordu. Üzerinden 27 sene geçti, bir şeylerin değişmemesini beklemek saçma olurdu. Yıllar içinde tamamen bilgisayar temelli yayına geçtik, hâlâ da 24 saatlik yayın bilgisayar otomasyonuyla gerçekleşiyor. Tek değişmeyen şey; karasal yayın, yani en basit şekilde antenden antene yayın. Dışarıdan bakan bir gözün ‘Bu şehir trafiğiyle karasal yayın asla bitmeyecektir’ yorumu yapması doğal. Ancak Amerika’ya son gidişlerimde kiraladığım araçlar ‘connected car’ özelliği taşıyordu yani kanal aramayı tarihe karıştıran, direkt uydu yayınlarını alan bir sistem bu. Eninde sonunda biz de de öyle olacak.

HOPDEDİK AYHAN (RADYO TURKUVAZ)
‘Yozgatlı Ahmet Amca hâlâ pilli radyo dinliyor’
“Kim ne derse desin; radyo hâlâ müziğin yıkılmaz kalesi. Yeni çıkan bir şarkıyı dijitalle ancak belli bir yaş kesimine ulaştırabilirsiniz. Her yaş grubunun Youtube’a girme, Spotify’dan liste yapma gibi bir alışkanlığı yok. Dijital dünyayı sevmeyenler için en ideali yine radyo. Yozgat’taki Ahmet Amca türküsünü hâlâ pilli radyosundan dinliyor. Bu arada sanatçılar şarkılarını çıkardıklarında Youtube’da kaç kez tıklandığına baktığı kadar hangi radyoda kaç kez çalındığını da takip ediyor. Trafikte ise yine tek eğlence radyo. Son dönemde radyo dinleme süreleri artarken, en dikkat çekici olan ise gençlerin yine radyo dinlemeye başlaması. Ayrıca radyolar da artık dijital yayıncılığın içinde. Adam cep telefonundan uygulama ile radyo dinleyebiliyor. ‘Radyo bitti’ falan diyenler yanılıyor. Radyo bitmedi tam tersi dijital dünya ile gelenekseli birleştirerek daha da güçlendi.”

Kaynak: Hakan Uç | Sabah

Yazının devamını okumak için tıklayınız

Exit mobile version