Dijital Müzik Gelirleri Fiziki Satışları İlk Kez Geride Bıraktı

Müzik endüstrisinin de öncelikli gelir kanalının dijital olduğu artık resmileşti. Küresel müzik raporunun 2016 sonuçlarını açıklayan IFPI’ye göre, geçtiğimiz yıl dijital müzikten elde edilen gelir, tüm endüstri gelirlerinin yüzde 45’ini oluştururken, fiziksel yüzde 39 ile sınırlı kaldı. Kayıtlı müzik tarihinde yaşanan bu ilk, online müzik dinleme servisleri açısından önemli bir virajın geride bıraktığımızı gösteriyor.

IFPI raporuna göre dünya genelinde müzik gelirleri yüzde 3.2 oranında büyüdü ve 15 milyar dolara ulaştı. Bunda ana sürükleyici faktörse online müzik dinleme servisleriydi. Dijital müzik gelirleri geçtiğimiz yıl yüzde 10.2 artarak 6.7 milyar dolara çıktı. Dijitaldeki büyüme müzik indirilme sayılarındaki yüzde 10.5 ve fiziksel satışlardaki yüzde 4.5 oranındaki düşüşü kompanse etti.

Geçtiğimiz yılın şampiyonu ise şüphesiz gelirlerini 45.2 oranında arttıran online müzik dinlemeydi. 2016’da 2.9 milyar dolar gelir sağlayan online müzik dinleme servisleri, son beş yılda dört kattan fazla büyüdü. Servisler sayesinde müzik endüstrisi 20 yıldır ilk kez iki yıl üst üste büyümeye devam etti.

Online dinleme servisleri yeni MP3

Hızla büyüyen online müzik dinleme servisleri küresel müzik gelirlerinin yüzde 19’unu tek başına sağlıyor, bugün. Bu toplam dijital gelirlerin yüzde 43’ünü oluşturuyor. Dijitalin ana gelir kanalı olan müzik indirmenin oranı ise yüzde 45, yani online dinleme servislerinin müzik indirmeyi de geride bırakıp ana gelir kanalı olmasına çok az zaman kaldı.

Rapora göre bugün dünya genelinde online müzik servislerinin ücretli abone sayısı 68 milyon. 2014 yılında bu sayı 41 milyondu. Spotify’ın yakın zamanda 30 milyon ücretli üyeye ulaştığını açıkladığı düşünüldüğünde, müzik endüstrisinin dönüşümüne sağladığı katkı da ortaya çıkıyor. Dönüşüm hızlanarak devam edecek gibi görünüyor.

IFPI bu süreçte YouTube gibi bugün yalnızca reklamlarla gelir yaratan servislerin bir değer uçurumuna yol açtığını ve bunun uzun vadede dijitale zarar verebileceğini de söylüyor. Zira “önce kendini göster, sonra pazarlık et” teklifiyle gelen bu servisler, telif haklarından elde edile kazancı epey bir düşürüyor. Rapor 2014 yılında Spotify’ın kullanıcı başına aylık ortalama 18 dolar (ARPU) sağlarken, YouTube için bu oranın 1 dolardan az olduğunu not etmişti. Bu, YouTube’un neden ücretli müzik servisi sunmaya başladığını da açıklıyor.

Kaynak : Webrazzi

Exit mobile version