Site icon Müzikonair

Dünya Devi Şirketten Türk Müzik Sektörüne Büyük Darbe!

Universal Music Publishing Group (UMPG) çok konuşulacak bir skandalla gündeme geldi. Dünya devi müzik şirketinin Türkiye’de lisans hakkının olmadığı pek çok şarkıyı, hak sahibi olarak Youtube’a lisansladığı ortaya çıktı. Özellikle anonim eserler üzerinde hak iddia eden UMPG’nin Youtube’a bildirim yaparak, buradan haksız kazanç ve paye elde ettiği konuşuluyor.

Türkiye’de Kalan Müzik, A1 Müzik gibi müzik şirketlerinin hak sahibi olduğu şarkıları, Youtube’a lisanslayan Universal Music Publishing Group, ”Eserde payı olduğunu” ileri sürerek, Youtube gelirlerinden haksız kazanç sağlıyor. Dünyanın en büyük müzik şirketi UMPG’nin söz konusu olayın bir parçası olmasının Türk müzik sektörünü derinden etkilediği söylenebilir.

Yusuf Kırmızıgül: Birileri Peşkeş Çekmiş

Konunun takipçisi olan Müzik Onair, Mahsun Kırmıgül’ün sahibi olduğu A1 Müzik Yapım Şirketi’nden Yusuf Kırmızıgül’ün konuya ilişkin görüşlerini aldı.

”Anonim türküleri ve ölmüş bestecileri; Neşet Ertaş, Mahsuni Şerif, Tahir Peker, Karacaoğlan’ı bunlar sahiplenmeye çalışıyorlar. Bunu daha yeni yapmışlar. Bizim milli değerlerimizi Amerikalı bir şirket gelip, sahipleniyor. Bu nasıl düşünülebilir? Anadolu’nun bir köşesinde ozanımız 200 yıl önce beste yapmış, Amerikalı şirket bundan hak talep ediyor. Gelip bunu sahipleniyorlar. Biz şimdi derinlemesine bir çalışma yapıyoruz. Repertuarımızı toparlıyoruz. Teknik ekip kaç esere  lisans hakkı konulduğu kontrol ediyor. Ondan sonra hukuki haklarımızı arayacağız. Bizim dijitalde ülke olarak hukuki açıklarımız olduğu için bundan fayda sağlıyorlar.

Mesela ‘Haydar Haydar’ türküsünü düşünün. Mahsun Bey (Kırmızıgül) de okumuş, Müslüm Gürses de. Aklınıza gelebilecek birçok sanatçı okumuş. Bu anonim bir eser. Bu eseri sahiplendiğiniz zaman, birçok şirket etkileniyor. Tahir Peker var mesela rahmetli oldu. Mahsun Kırmızıgül’ün ‘Belalım’ şarkısını ortak yapmışlar. Onu da sahiplenmişler. Bu kişinin varisleri var. Nasıl hak talep edilebiliyor? Burada Türkiye’de stüdyo kurmuşlar. Türkiye’deki tüm anonim türküleri toparlayıp, hepsini kendi bünyesine almaya çalışıyorlarmış araştırmalarımıza göre. Amerikadakiler bunu bilmez. Birileri bu şirketle iş birliği içerisinde. Birileri peşkeş çekmiş. Youtube da kim hak talep ederse, geliri paylaştırıyor. Biz gözlerimize inanamadık… Biz bunu engellemezsek bizim tüm arşivimiz, değerlerimiz zedenelenecek. Yarın bu eserleri ne TRT sahiplenebilir, ne de bir radyo çalabilir…”

Ünlü sanatçı Mahsun Kırmızıgül ise konuya ilişkin yorumlarını Twitter üzerinden paylaşmıştı. Kırmızıgül, ”Uluslarası bir skandal, kepazelik ve ahlaksızlıktır” ifadelerine yer vermişti.

Mine Aksoy: Bu Konuyu Uluslarası Boyutta Hemen Masaya Yatırmalıyız!

 

Exit mobile version