Müzikonair Dünya Müzik Tarihini Şekillendirdi; Ahmet Ertegün | Müzikonair
Genel Bilgiler

Dünya Müzik Tarihini Şekillendirdi; Ahmet Ertegün

10 bin dolara kurduğu Atlantic Records plak şirketiyle ABD'ye binlerce yıldız kazandıran Ahmet Ertegün'ün hayatı.

Led Zepplin, Rolling Stones gibi dünya yıldızlarıyla çalışan Ahmet Ertegün, bir dönem megastar Tarkan’ı da dünyaya tanıtmak istedi. Ancak bu durum olumlu sonuçlanmadı. Ahmet Ertegün’ün başarısı sadece müzikle sınırlı kalmadı, Amerika’da futbola da el attı ve futbolda yeni bir anlayışın öncüsü oldu. Ahmet Ertegün, Türkiye’de ise Fox Tv’yi kurdu. Kadir Kuru, Youtube kanalında başarılı isim Ahmet Ertegün’ün hayatını harika bir şekilde anlatıyor. İşte o videodan bazı kısımlar.

İşte Atlantic Records’ın Hikayesi

1923 yılında dünyaya gelen Ahmet Ertegün, Atatürk’ün hukuk danışmanı Münir Ertegün’ün oğludur. Babası Münir Bey’in uluslararası görevlerde yer alması Ahmet Ertegün’ün tam anlamıyla bir dünya vatandaşı olmasını sağlamıştır.

Ahmet Ertegün, Cootie Williams’ın enstrümantel albümüyle annesi sayesinde 14 yaşında tanışıyor, annesi albümün yanında kayıt yapma özelliği olan bir plak çalar alıyor ve bu Ertegün için bir dönüm noktası oluyor.

Washington DC’ye yerleşen Ahmet Ertegün, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong gibi pek çok sanatçı arkadaşa sahip oluyor ve onları konserlerinde izliyor. Ve Ertegün, müziğin prodüksiyon tarafında yer almaya karar veriyor.

Siyahlarla Beyazların Beraber Müzik Yapmalarını Sağlıyor

Ahmet Ertegün, kardeşiyle beraber konsoloslukta bir etkinlikler düzenlemeye başlıyorlar. Pazar günleri elçilikte siyahlarla beyazların aynı anda müzik yapmalarını sağlıyorlar. Irkçılığın en üst seviyelerde olduğu, siyahların bir mekana girerken arka kapıdan girmek zorunda olduğu bir dönemde ise oldukça cesaret isteyen bir durum. Babaları Münir Ertegün ise büyük bir adım atarak siyahların elçiliğe ön kapıdan girmelerini sağlıyor ve bir senatör tepki gösteriyor. Münir Ertegün ise şu yanıtı veriyor “Benim ülkemde dostlarım ön kapıdan girerler ama sen büyük elçiliğe gelmek istersen arka kapıdan girebilirsin.”

Ahmet Ertegün, babasını kaybettikten sonra yüksek öğretime geçiyor. Eğitimi devam ederken müzik dükkanlarında çalışmaya başlıyor.Bu süreçte tanıştığı önemli isimlerle iki defa plak şirketi kurmaya çalışıyor ancak başarısız oluyor. Üçüncü denemesi olan Atlantic Records ile başarılı oluyorlar. 1947 yılında Atlantic Records, ailesinin dişçisi Doktor Vahdi Sacit’den 10 bin dolar borç alınarak kuruluyor. Ahmet Ertegün yıllar sonra o günler için şu ifadeleri kullanıyor; “Dünyanın en küçük plak şirketiydik ve hayatımızı kurtarıp kurtaramayacağımızı düşünüyorduk”

Neden Atlantic Records?

O dönemde piyasada Pacific Jazz isimli bir şirket var ve Ertegünler de kendi şirketlerine Atlantic Records ismini koyuyorlar. Böylece Pasifik Okyanusu ve Atlantik Okyanusu çağrışımını yapmış oluyorlar.

Atlantic Records’ın ilk ofisi bir otelin bodrum katında, karanlık bir odada oluyor ve Ahmet Ertegün ilk plağını 25 yaşında çıkartıyor. Bu plak Harlemaires’ın Rose of The Rio Grande isimli plağı oluyor. Ahmet Ertegün, Ray Charles gibi pek çok başarılı isim ile Atlantic Records’ın ilk yıllarında anlaşma yapıyor ve bu isimlerin yıldız olmasında önemli bir rol oynuyor. Ayrıca Ahmet Ertegün pek çok dünyaca ünlü yıldızın şarkılarını da bestelemiştir. Ray Charles’ın hitlerinden birisi olan Mess Around’un söz yazarı Ahmet Ertegün’dür.

Dünyaca Ünlü Yıldızdan Katibim Şarkısı

Ahmet Ertegün, dünyaca ünlü yıldız Eartha Kitt’e bir şarkı söyletiyor. Usku Dara ismiyle çıkan albümde Eartha Kitt bize ait olan Katibim şarkısını seslendiriyor.

Atlantic Records’a 1959 yılında müzik tarihinin önemli isimlerinden birisi olacak olan Arif Mardin katılıyor. Arif Mardin’in ekibe katıldığı yıl Atlantic Records ilk Grammy ödülünü alıyor.

Günümüzde Atlantic Records bünyesinde Bruno Mars, Coldplay, Ed Sheeren, Wiz Khalifa gibi isimler bulunuyor.

Amerika’ya Futbolu Getiren İsimlerden Birisi Oluyor

Ahmet Ertegün, sadece müzik dünyasını değil Amerika’da futbolu da etkileyen bir isim oluyor. New York’da Cosmos isimli bir futbol takımı kuruyor ve futbola yeni bir anlayış getiriyor. Dünya tarihinin en önemli futbolcularından birisi olan Pele’yi bu takıma transfer ediyor.

Rock Müzik Müzesi Açıyor

Ahmet Ertegün, kardeşini kaybettikten sonra kendi isimlerini verdiği ve içerisinde rock müziğe hizmet etmiş sanatçıların eserlerinin, eşyalarının bulunduğu bir müze açıyor. Berkeley, Ahmet Ertegün’e müziğe yaptığı katkılarından dolayı onursal doktora ünvanını veriyor.

Ajda Pekkan Yıllar Önce Ertegün’e Sitem Etmişti

Ajda Pekkan, yıllar önce katıldığı bir programda Ahmet Ertegün’e Türk sanatçılarının Amerika’da yer alabilmesi için gücünü kullanmadığını belirterek sitem ediyor. Aslında Ahmet Ertegün, İdil Biret ve Fazıl Say gibi dünyaca ünlü Türk isimlerle çalıştı.

Ahmet Ertegün’ün Fazıl Say ve İdil Biret dışında çalıştığı bir Türk isim ise Tarkan oluyor. Tarkan’ı dünya starı yapmak isteyen Ertegün, onunla çalışmaya başlıyor. Ancak çalışmaların Amerika’nın yabancı bir starı kabul etmesi için çok çalıştıklarını, kasedin yarısına geldiklerini ama çok yavaş ilerlediğini söylüyor. 2006 yılında ise Ertegün, Tarkan’ın Türkiye özleminin ağır bastığını söylüyor ve beraber çalışamıyorlar. Ancak gerçek sebebi hiçbir zaman açıklanmıyor. Hınca Uluç ise Ahmet Ertegün’ü bir yazısında Tarkan’ı yanına alıp sadece oyaladığını söylüyor. Bunun sebebi olarak ise Rum Lobisini ve Asala’yı gösteriyor. Ancak hangi iddianın gerçek olduğunu kimse bilmiyor.

Kaynak:

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu