Dünyanın En Ucuz Müzik Dinlenen Ülkesi Türkiye

Fiziki satışların yerini alan dijital ortamlarda müzik dinleme deneyimi özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde çeşitli ekonomik sorunlar doğuruyor.

Fiziki satışların yerini alan dijital ortamlarda müzik dinleme deneyimi özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde çeşitli ekonomik sorunlar doğuruyor. Hak sahiplerinin telif gelirlerinin oldukça düşük olduğu Türkiye’de kalite ve nitelik günden güne düşüyor. Öyle ki dünyanın en ucuz müzik dinlenen ülkesi Türkiye oldu.

Müzik Üreticileri Fakirleşiyor

Dijital müziğe geçiş yıllarındaki sancılı süreçte özellikle korsanla mücadele eden hak sahipleri şimdilerde düşük telif gelirlerinden dert yanıyor. Spotify, Apple Music, Amazon gibi platformlarla tekelleşen müzik endüstrisindeki hak paylaşımı, Türkiye’deki müzik üreticilerini fakirleştiriyor. Yapımcıların, sanatçıların ve eser üzerindeki hak sahiplerinin dinlenmeler üzerinden elde ettiği telif geliri eridikçe, kaliteli ve nitelikli eserlerin yerini hızlı tüketilen müzik alıyor.

Müzikte Nitelik Düşüyor

Avrupa ve Amerika’ya kıyasla Türkiye’deki bu durumun nedenlerinden biri de dijital platform abonelik ücretlerinin nispeten daha ucuz olması. Avrupa ve Amerika’ya göre çok daha düşük olan abonelik ücretleri, Türkiye’deki hak sahiplerinin cebine girmeden değersizleşiyor. Örneğin yurtdışında 10-13 euro arasında değişen aylık abonelik ücretleri Türkiye’de 18-30 lira arasında değişkenlik gösteriyor. Bu rakam sanatçıların stream üzerinden elde ettiği istatistiklere göre paylaştırılıyor. Ancak komisyon ve diğer kesintilerle birlikte Türkiye’deki sanatçılar Avrupa ve Amerika’daki sanatçılara göre çok daha az kazanç sağlamış oluyor. Sonuç olarak müzikte nitelik düşüyor, sanatçılar çok daha az yatırımlarla daha fazla üretim yapmaya zorlanıyor.

Exit mobile version