Site icon Müzikonair

Ege’den Çarpıcı Arabesk Çıkışı: “Arabesk Bir İllettir! Kanser Hücresidir!”

Ege

Ege

Türk pop müziğinin ünlü ismi Ege, katıldığı Ekol TV programında Türkiye’deki müzik kültürüne dair sert açıklamalarda bulundu. Arabesk müziği “kanser hücresi” olarak nitelendiren sanatçı, arabesk müziğin kaderci ve karamsar bir zihniyetin ürünü olduğunu söyledi.

Ege, ‘’Türkiye’de arabesk denen bir illet vardır. Bu illet her dönem son 50 yıldır gecekondu kültürünün kente gelmesiyle birlikte kanser hücresi gibi insanları kaderciliğe, başına gelenlere razı olmaya ikna eder’’ dedi.

“Türkiye, Müzik Kültüründe 50 Yıl Geride”

Ege, Türkiye’nin dünya müzik kültüründen geri kaldığını vurguladı. Ünlü müzisyen, arabeskin müziğe her dönem sızdığını ifade etti.

“60’larda Türk Sanat Müziğine, 70’lerde Halk Müziğine, 80’lerde Pop’a Yapıştı!”

Sanatçı, arabeskin müzikteki etkisini kanser hücresine benzeterek, bu tarzın toplumu kaderciliğe ve boyun eğmeye ittiğini belirtti. Ege, “Alt tabak değişse de üstteki yemek hep aynı; Türkiye arabeskten kurtulmadıkça müzikal anlamda ileriye gidemez,” diyerek dikkat çeken bir eleştiride bulundu.

“Rap-Arabesk Bile Oldu!”

Son yıllarda rap müziğin bile arabeskle harmanlandığını söyleyen Ege, Türkiye’nin 90’lı yıllarda yakaladığı müzikal ivmeyi, arabesk etkisi nedeniyle kaybettiğini savundu.

İşte Ege’nin açıklaması;

”Türkiye ne yazık ki dünya müzik kültürünün 50 yıl gerisinde. Yaşadığı coğrafyanın etkisi, dünyaya bakış açısı… Bana kızanlar olacaktır ama Türkiye’de arabesk denen bir illet vardır. Bu illet her dönem son 50 yıldır gecekondu kültürünün kente gelmesiyle birlikte kanser hücresi gibi insanları kaderciliğe, başına gelenlere razı olmaya ikna eder. Her dönem müziğine bir şekilde yapışır. 60’lı yıllarda Türk sanat müziğine, 70’li yıllarda halk müziğine yapışmış. 80’lere gelmiş pop- arabesk olmuş. 90’lara gelmiş rock-arabesk olmuş. 2000’lere gelmiş rap-arabesk olmuş. Alltaki tabak değişiyor, üstteki yemek değişmiyor. Ne yazık ki Türk müzik kültürü 90’larda bir ivme yakalamıştı ama bu makus talihi Türkiye arabeskten kurtulmadıkça müzikalite olarak, yaşama algılayışı olarak kötücül durumdan kurtulamayacak.”

Exit mobile version