Elif Buse Doğan: Pek Çok Üretim, Ruhsuz ve Duygusuz Şeylerle Birlikte Kaybolup Gidiyor

Türk Halk Müziği'nin yeni nesil güçlü seslerinden Elif Buse Doğan ile yeni albümü 'Eller Kıskanır'ı, pandemi dönemini ve müzik serüvenini konuştuk.

Merhaba Elif Hanım Müzikonair’a hoş geldiniz. Öncelikle biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Elif Buse Doğan Kimdir?

-Merhaba.1993 yılında Kocaeli’de doğdum. Çocukluğumdan itibaren dedelerim, babam, dayım, annem müzikle hobi olarak ilgileniyor. Böyle bir ortamda büyüdüğüm için küçük yaşlardan itibaren müziğe ilgi duymaya başladım. Önce özel olarak bağlama dersleri almaya başladım sonra ilkokulda düzenlenen ses yarışmalarına katıldım ve dereceler aldım.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’nda başlayan müzik eğitimim, Kocaeli Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde devam etti. Üniversite eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Türk Halk Müziği bölümünde, yüksek lisans eğitimimi Haliç Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda tamamladım ve şu an doktora çalışmamı Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde yapıyorum.

2016’dan beri TRT Müzik’te müzik eğlence programı sunuyorum, 2 albüm ve 11 single çalışmam var.

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecini nasıl geçiriyorsunuz? Bildiğiniz gibi pandemi süreci müzik sektörünü daha çok etkiledi. Ve birçok müzisyen bu durumdan çok etkilendi. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Pandemi üreterek geçirdiğim bir süreç oldu. Yaklaşık 5 tane single çıkardım. Her hafta YouTube kanalımdan bir türkü yayınlamaya başladım… Yaşanan herhangi bir felakette her zaman en çok etkilenen kültür-sanat ve eğlence sektörü oluyor. Yaklaşık 1 yıldır müzisyenlerle ilgili bir haber okuduğumda o kadar çok üzülüyorum ki… Keşke elimden bir şey gelebilse ve bu durumu düzeltebilsem diyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız pandemi döneminde geliri olmayan müzisyenlere 5 ay ödenek çıkardı. 24.222 müzisyen destek aldı, haziran ayında da devam edecekmiş ama maalesef yeterli değil. Umarım aşılanma süreci çabuk biter ve herkes müziğini yapabilir. Benim de bireysel olarak yapabileceğim bir şey olursa, her zaman hazırım.

Müziğe nasıl başladınız? Ne zamandan beri ilginiz vardı?

Ailem sayesinde müziğin içine doğdum diyebilirim. Çocukluğumdan itibaren ilgim vardı.

‘Eller Kıskanır’ isimli çalışmanızdan biraz bahsetmek isterim. Bu şarkınızda kimlerle çalıştınız. Klibiniz nerede çekildi, kaç saat sürdü? Biraz bahsedebilir misiniz?

‘Eller Kıskanır’ın sözü Volkan Bekçi’ye, müziği Eren Can Maşalacı’ya, düzenlemesi Emre Doğan’a ait. Yaklaşık 9 saat kadar süren klibimi Alişan Günay Yıldırım çekti. Anadolu yakasında bir fabrikada başlayıp, Bağdat Caddesi’nde bitirdik çekimi. Uzun zamandır hareketli bir eser çıkarmak istiyordum. Bu eser karşıma çıkınca kaçırmak istemedim ve hemen okudum, dinleyicilerimle buluşturdum.

Türkü dışında farklı tarzlarda da şarkılar okumayı düşündüğünüz oldu mu hiç?

Televizyon programlarımda, konserlerimde sesime yakışan farklı tarzlarda ki eserleri söylemeye çalışıyorum. Single olarak çıkartmak istediğim eserleri bir kenara ayırdım, belki yakın bir zamanda sürprizim olabilir.

Bu arada daha önce TRT Müzik’te televizyon programı, Kral FM’de de radyo programı yaptığınızı biliyoruz. Bu tarz projelerinizin devamı gelecek mi? Üzerinde çalıştığınız yeni projeleriniz var mı?

TRT Müzik’te yayınlanan ‘Nefesten Sese’ isimli müzik-eğlence programım hala devam ediyor. Her pazar akşamı saat 21.00’da sevgili Serkan Çağrı ile birlikte sunuyoruz. Yeni bölümlerimizi çektik, yayınlanmasını bekliyoruz.

Müzik sektörünün dijital müzik platformlara yayılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Teknoloji bütün dünyada gelişmeye devam ederken, doğal olarak müzik sektörünü de etkilendi. Sosyal müzik platformları her geçen gün hızlıca büyüyor. Bu dijital ortamlar, üreten insanların geniş kitlelere kolayca ulaşmalarını sağlıyor. Ama güzel olan pek çok üretim, ruhsuz ve duygusuz şeylerle birlikte kaybolup gidiyor. Umarım güzellikleri görebilen kitlelere sesimi, sesimizi her zaman ulaştırabiliriz.

Kendinize belirlediğiniz mesleki bir hedef var mı?

Uzun vadeli hedeflerimi söylemeyi pek sevmiyorum. Müziğimi elimden geldiğince en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Şanslıyım, sevdiğim işi yapıyorum. Hayallerim, hedeflerim çok… Gerçekleştirmek adına durmadan üretip, çalışıyorum.

Son olarak Müzikonair okuyucularına ve sizi sevenlere neler söylemek istersiniz?

Bu güzel röportaj için çok teşekkür ederim. Pandemi bittiğinde konserlerimde hep birlikte türküler, şarkılar söylemeyi diliyorum. Herkese sevgiler.

 

Exit mobile version