Erkin Arslan: “Dijital, Müzisyenlerin Lehine Gibi Gözükse de Aleyhine Dönmüş Durumda”

Başarılı piyanist, besteci ve aranjör Erkin Arslan, Müzikonair'dan Alper Ergez'in sorularını yanıtladı.

Erkin Arslan yeni dönem arabeski “Hayda” ile müzikseverleri selamlıyor. Güzel oyuncu Ece Uslu ile kameralar karşına geçti ve vokal koçluğunu Emre Altuğ üstlendi! Erkin Arslan Müzikonair’dan Alper Ergez’e verdiği röportajında müzik hayatına nasıl başladığından, günümüzdeki dijitalleşmenin sektöre etkisinden bahsetti!

Merhaba Erkin Bey MüzikOnair’a hoş geldiniz. Piyanist, besteci ve söz yazarı kimliğinizle müzik dünyasında aktif yer aldığınızı biliyoruz sonrasında şarkı yorumlamaya da karar verdiniz? Biraz bu süreçten bahsedebilir misiniz? Şarkı yorumlamaya nasıl karar verdiniz?

2018 yılında ilk single çalışmam “Kadın Dedigin Zor Şey. Bu şarkının bestesini yaptığımda şarkıyı kim söyler diye günlerce düşünüp kimseyi bulamayınca, kendim söylemeye karar verdim. Böylece solo kariyerim başlamış oldu.

Müzik hayatınız ilk olarak nasıl karar verdiniz? Ne zamandan beri ilginiz vardı?

Kendimi bildim bileli hayatımda hep müzik vardı. Altı yaşımda mandolin, yedi yaşımda melodika, dokuz yaşımda org ve ondokuz yaşımda da piyano çalmaya başladım.

İşin Mutfağında Olmak Çok Keyifli

Peki müziğin hangi tarafında olmak, sizi daha iyi hissettiriyor besteci ve aranjör kimliğiniz mi yoksa yorumcu kimliğiniz mi?

Uzun bir süredir daha çok o tarafta olduğumdan besteci ve aranjör kısmında olmak beni daha mutlu ediyor. Şarkı yorumlamayı da çok seviyorum ama hala işin mutfağında olmak çok keyifli.

Sözü, müziği ve düzenlemesi size ait olan yeni çalışmanız “Hayda” ile müzikseverlerle buluştunuz? Bu şarkınızda başka kimlerle çalıştınız? Klip çekimleriniz nerede yapıldı ve şarkınızda dinleyenlere aktarmak istediğiniz mesaj nedir? Ayrıca şu ana kadar ki gelen tepkilerden memnun musunuz?

Şarkının söz, müzik ve düzenlemeleri bana ait. Yaylılarda İstanbul Strings ile çalıştık. Mix Sarp Özdemiroğlu, mastering ise Çağlar Türkmen tarafından yapıldı. Klibi yönetmen arkadaşım Olgu Baran ile çektik. Sevgili dostum Emre Altuğ da şarkının ilk halini dinleyip; “Sen bunu daha güzel seslendirirsin hadi tekrar stüdyoya girip deneyelim” önerisinde bulundu. Tatilini yarıda kesip beni tekrar stüdyoya soktu ve şarkı ile hece hece uğraşarak vokal koçluğumu üstlendi. Klip Alaçatı’da Eflatun isimli sıcacık bir mekanda çekildi. Şarkıda ilk görüşte aşkı anlatmaya çalıştım. Tepkiler son derece pozitif, bizim aldığımız keyif izleyenlere de yansımız ve bu yüzden çok mutluyum.

Yeni çalışmanız olan ‘’Hayda’’ şarkınızın klibinde başarılı oyuncu Ece Uslu size eşlik etti. Öncelikle nasıl bir araya geldiniz ve ileride bir dizi ya da sinema filminde tekrar çalışma durumunuz olabilir mi?

Ece ile yıllardır süren bir dostluğumuz var. İkimizde yazları Çeşme’de olduğumuzdan, “Buralarda bir klip çeksen de beraber bir şeyler de yapsak.” tarzında bir fikrimiz vardı. Hayda klibi buna imkan tanıdı ve canım arkadaşım tevazuuyla klibimizi renklendirdi. Dizi ve film kısmını gerçekten bilemiyorum planlarım arasında olan bir olgu değil ama kliplerde de çok keyif alıyorum. Neden olmasın.

Dizi, film ve reklam müziklerindeki başarınızı artık solo kariyerinizde de devam ettiriyorsunuz. Bundan sonraki süreç için üzerinde çalıştığınız yeni çalışmalarınız var mı?

Şu aralar bir arkadaşım on sekiz yaşına giren kızına bir şiir yazdı ve onu bir şarkı haline getirdik. Sanırım bunu herkesle paylaşmak üzereyiz ve onun çalışmaları sürüyor.

Müzik piyasasında piyanist, besteci, aranjör ve dizi/film/reklam müziği yapımcısı olarak birçok çalışmalarınız oldu. Peki sizin gibi müzik alanında ilerlemek isteyen genç yeteneklere tavsiyeleriniz neler olur?

İnandıkları ve istedikleri müziği yılmadan yapmalarını tavsiye ederim. Bizim jenerasyon ağırlıklı olarak ticari müziğin sınırlarından kopamadı. Şimdiki kuşak bence bu anlamda daha şanslı ve cesur.

Dijital, Müzisyenlerin Lehine Gibi Gözükse de Aleyhine Dönmüş Durumda

Günümüzde dijital sektörün yaygınlaşmasıyla beraber müzik sektörünün dijitale kaymasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu durumun sizce avantaj ve dezavantajları var mıdır?

Bu konu bence halen müzisyenlerin lehine gibi gözükse de maddi olarak aleyhine dönmüş bir durumdur bana göre. En azından eski zamanlardaki kaset ya da CD satılan dönemlerde elde edilen hasılat ile şu an dijital platformlardan elde edilen gelir arasındaki uçurumu gören biri olarak; durumun uzun vadede müzisyenler lehine iyileştirilmesini umuyorum.

Bildiğiniz gibi müzik dünyasına her gün yeni genç sesler katılıyor Aralarında çok başarılı olanlarda var. Sizin de takip ettiğiniz isimler var mı? Neler söylemek istersiniz?

Ben o keşifler konusunda biraz zayıf kaldım. Halen ağırlıklı olarak klasik müzik ve jazz dinliyorum.

Son olarak MüzikOnair okuyucularına ve sizi sevenlere neler söylemek istersiniz?

MüzikOnair okuyucularına ve beni sevenlere; röportajımızı buraya kadar okudukları için çok teşekkür ediyorum. Hepsine sağlıklı ve keyifli günler diliyor ve sevgilerimi yolluyorum. Sadece beninle sınırlı kalmamak üzere sevdikleri sanatçıları takip edip paylaşarak destek olmalarını diliyorum. Çünkü günümüzde alkış dahi dijitalleşerek like’a evrilmiş durumda. Sağlıcakla kalın!

Röportaj: Alper Ergez // Müzikonair

Exit mobile version