Ünlü prodüktör Erol Köse, sahte tıklamalara ve rüşvet karşılığı müzik listelerinde öne çıkmaya çalışan isimlere seslendi. Köse, ”Şarkının tek başına listelerde birinci olması önemli değil. Önemli olan bir şarkının sokakta patlaması. Şarkı arabalarda, eğlence merkezlerinde çalıyor mu? Ona bakacaksınız” açıklamasında bulundu.
Müzik Onair instagram canlı yayınında Cüneyt Diktaş’ın konuğu olan Erol Köse, müzik dünyasına dair en merak edilen soruları yanıtladı. Dünden bugüne kariyerindeki önemi noktalardan söz eden ünlü prodüktör, müzik camiasının artılarını, eksilerini Müzik Onair takipçilerine anlattı. Erol Köse, yeni nesil müzisyen ve şarkıcılara dair de faydalı bilgiler verdi.
Kısa bir süre önce sosyal medyayı, radyoları ve listeleri sallayan şarkısı ‘Cennetten Çiçek’ ile Zehra’nın prodüktörlüğünü üstlenen Erol Köse, ”Şöhreti herkes taşıyamıyor. Zehra ülkesinin manevi değerlerinin farkında olan bir solist. Bazen de şans faktörü önemlidir. Bunların toplamıyla şarkısıyla yaza damgasını vurdu. Herkes yaz şarkısını star isimlerden bekliyordu. Ancak hiç beklenmedik bir yerden gol geldi” diye konuştu.
Erol Köse Prodüksiyon’un geri dönmesiyle ilgili konuşan ünlü prodüktör, ”Müzik dünyasında çeşitli dönemler var. 2008’den sonra müzikte tüm dünyada bir kriz vardı. İnternet yeni çıkmıştı. Telekom gelirleri ve diğr gelirler yoktu. Korsan CD satıcıları bile iflas etmişti. İnsanlar yasal olmayan sitelerden bütün şarkıları indiriyordu. Sonra indirip yük etmenin çok akıllıca olmadığının farkına vardırlar ve stream etmeye başladılar. Akıllı telefonlar ve meslek birlikleri derken tekrar geri dönüşler başladı. Ancak sistem sakat bir şekilde başladı. Artık plakçılar yatırım yapmayı göze alamadılar. Şarkıcılar kendi albümlerini kendileri yaptı. Ama çok büyük başarısızlıklar oldu. Kendilerine şarkı alıp, kendi prodüktörlüklerini yapmak zorunda kaldı çoğu şarkıcı. Çünkü yatırım yoktu.
‘Önemli Olan Şarkının Sokakta Patlaması’
Prodüktör kavramı başka bir şeydir. Şarkıcı kendi kendinin prodüktörlüğünü yaptığında objektif olamaz. Azınlık var ama sektör bir noktada çöplüğe dönüştü. Parasıyla sektörü kirletmeye başlayanlar oldu. Tenzih ediyorum ama yerel bazı radyolar da rüşvet karşılığı playlistlerde oynamalar yapıyor. Hiç adını duymadığımız isimler playlistlerde öne çıkıyor. Şarkının sokakta karşılığı yok. Tek gerçek sokakta. Sokakta patlamış mı ona bakacaksınız. Mesela Zehra ‘Cennetten Çiçek’ ile radyolarda, Youtube’da, Spotify ve diğer listelerde birinci. Ama oralarda birinci olması önemli değil. Arabaların yarısında bu şarkı çalıyor. Eğlence yerlerinde bu şarkı çalıyor. Önemli olan bu.
‘Youtuberları Şarkıcı Olarak Görmüyorum’
Youtuber’ların kitleleri kendi kitleleri. İsterse ödül alsınlar. Onları şarkıcı olarak ciddiye almıyorum. Onların Youtube kitlesi var onlar tıklıyor. Ne yapsa tıklanıyor zaten. Onları şarkıcılar kategorisine almıyorum ben. İsim vermeyeceğim bunlardan konser verenler oldu. Hüsran oldu. Konserde canlı performans sergiliyor musun? Biletlerin satılıyor mu? Bunlar olmazsa geriye bir şey kalmıyor ki.
‘Bugüne Kadar Hiç Yanılmadım’
Bugüne kadar hiç yanılmadım. Hangi şarkının ne derece patlayacağını bildim. Ben sınfta kalacak bir şeyler de yapmadım. Öz denetimim çok yüksektir. Mütevazi olamayacağım o konuda. Başkalarının parasıyla da iş yapmam. Ben bir zanaatkarım.
Herkes kendi kendinin prodüktörlüğünü yapabilir. Dünyada da böyle. Bu işlerin standartları vardır. Karantinada herkes kendi kendini tıraş etti. Herkes kendini tıraş edebilir. Ama sonuçları kuaförün yaptığı gibi olmaz.
‘Projenin Beni Heyecanlandırması Lazım’
Ben müzik dünyasında önemli bir oyuncuyum. Artık beni heyecanladıracak ne olabilir? Şu anda gidiliyor eğlence yerlerinde hala 90’lar çalıyor. Çalan 10 şarkıdan 7’si bana ait. O kadar büyük goller attıktan sonra artık rafine işler yapıyordum. Eskiden milyon milyon albüm satılıyordu. Biz de o oranda albüm yapıyorduk. Ama artık sürpriz işler yapıyoruz. Şu anda Zehra’nın şarkısı yılın şarkısı olmaya aday bir şarkı. İsmi duyulmuş bir şarkıcıya albüm yapmak beni heyecanlandırmaz.
İşte canlı yayının tekrarı;