Müzikonair Eva: “Zihinsel Devrim Kıyafetler Değiştiğinde Değil, Fikirler Değiştiğinde Gerçekleşir” | Müzikonair
RöportajlarSanatçı Röportajı

Eva: “Zihinsel Devrim Kıyafetler Değiştiğinde Değil, Fikirler Değiştiğinde Gerçekleşir”

Eva, rap müzikte başarılı yeteneklerden biri. Kendisi uzun yıllardır iç içe olduğu müziği 2019 yılında sevenleriyle buluşturdu. Uzun bir süre durgunluk yaşayan Eva, şu an yeni şarkılar yayımlamaya hazırlanıyor. Müzik Onair’dan Meryem Tanrıverdi’ye konuşan Eva, müzik hayatını, müzik hakkındaki fikirlerini ve projelerini anlattı.

Kendini müzikle ifade edebildiğini nasıl fark ettin? Biraz bahseder misin?

Rap müzikle 1997 yılında abim sayesinde tanıştım. İlkokulda artık fanatik bir rap müzik dinleyicisiydim, hemen hemen her konsere gidiyordum. Gittiğim konserlerden çok etkilenmiştim. Kendi kendime söz yazmaya başladım. Uzun zaman bu şekilde devam etti ama kimseyle paylaşmadım. Lise döneminde rap yapan bir arkadaşım vardı, ilk sözlerimi onunla paylaşmıştım. Beni kayıt almaya teşvik etse de nedense yanaşmadım. Uzun süre dinleyici olarak kaldım. Sonra Instagram’dan yazdığım şeyleri yavaş yavaş paylaşmaya başladım. Bir gün İstanbul’a gittim. Barlar Sokağı’nda birkaç kişinin beni görünce yazdığım şeyleri yüksek sesle söylediklerini gördüm. O an öyle büyülü bir an yaşadım ki, o gün benim için her şey değişti.

Müzik dışında neler yapıyorsun, gününü nasıl değerlendiriyorsun?

Güzel şeyler aktarabilmek için bol bol hazneme bilgi depoluyorum. Beni her an farklı bir şeyi derinlemesine araştırırken, kitap okurken ya da bir şey izlerken bulabilirsiniz.

eva meryem tanrıverdi müzik onair röportaj

Kadın olduğun için müzikte sekteye uğradığın oldu mu?

Aslında çok güzel yorumlar aldım ilk şarkımda. Fakat kadınların Rap yapamayacağı hakkında konuşan, heves kırmaya çalışan bir sürü insan da var tabi. Ama kesinlikle Lauryn Hill, Erykah Badu, Da Brat, Missy Elliott, Foxy Brown, Queen Latifah, Faith Evans, Lil Kim, Eve, Salt-N-Pepa, The Lady of Rage  ve nicelerinin Hip-Hop kültürüne kattıkları değerlerden habersizler. Aslında dinledikleri müziğin tarihi hakkında birazcık araştırma yapsalar kültürde kadınların önemli bir yeri olduğunu kolayca idrak edebilirler. Kısaca böyle bir durum henüz yaşamadım ama olur da bir gün yolu kapatıp sekteye uğratmaya çalışan olursa kendime bir tünel kazar oradan giderim:)

“RAP MÜZİK SİSTEMDE ÇOĞUNUN GÖRMEYİ REDDETTİĞİ KÖLELİĞE KARŞI SESİNİ DUYURMAK İÇİN ORTAYA ÇIKTI”

Kadın MC’lerin erkeklerden geride kaldığını düşünüyor musun?

Maalesef şöyle bir sıkıntı var, özellikle Türkçe Rap’te çok fazla erkek MC var ve dinleyici kitlesi olarak da konserlere çoğunluk olarak erkekler gidiyor. Çocukluğumdan beri hep gittiğim konserlerde hemcinsim var mı diye etrafa bakınırdım. Sayımız bir elin parmaklarını geçmezdi.

Hal böyle olunca kadınların çoğu kendini kabul ettirmek için erkek gibi davranmaya ve öyle rap yapmaya başladılar. Bir kısmı ise dişiliklerini unuttular. Dinleyici kitle de en çok bunu eleştirdi zaten. O yüzden biraz geri planda kaldıklarını düşünüyorum. Çünkü kendi varlığını kabul edip bunu yansıtmaktan çekinmek bence bu kültüre çok zıt bir durum o yüzden de dinleyiciye anlattıkları şeyler samimi gelmemiş olabilir. Tabii dinleyicilerin bir kısmı kadınların bu şekilde rap yapmasına alıştılar. Bu sefer kendi varlıklarını ortaya katarak Rap müzik yapan kadınları bir türlü kabullenemeyen bir topluluk oluştu.

Yani önlerine makyajlı ve façan iyi çıkarsan hemen senin lüks bir hayat yaşadığın ve yalan söylediğin yanılgısına kapılıyorlar. Halbuki kadın varlığı boyunca kendini süslemiştir bu onun doğasında var.

eva meryem tanrıverdi müzik onair röportaj

Türkçe Rap’in popülaritesi hakkında düşüncelerin neler?

Bu kültürün Türkiye’de yükselişe geçmesini kim istemezdi ki? Ama ben isterim ki içi dolu şekilde yükselsin. Çünkü popülarite çok geçici bir durum. Yıllardır kendini bu müziğe adayıp hiç para kazanamayan MC’lerin sonunda para kazanmaya başlayıp hayallerindekileri gerçekleştirmeye başlamalarına, geniş kitlelere yayılmalarına çok mutluyum. Ama rap müzik sistemde çoğunun görmeyi reddettiği bu köleliğe karşı sesini duyurmak için ortaya çıktı. İnsanlara istedikleri şeyi vermekten ziyade duymaktan rahatsız olacakları şeyleri güzel şekilde dile getirmek lazım. Üzerimize uygun gördükleri tek renk üniformaları çıkarıp istediğimiz gibi rahat giyinmeyi, boynumuzdaki kölelik zincirlerini kırıp o zincirden kolye yapmayı öğretti bize Hip-Hop. Bence şu an sadece giyim tarzı ve sound popüler ama zihinsel devrim kıyafetler değiştiğinde değil fikirler değiştiğinde gerçekleşir.

Bu şarkı sözünü ben yazmalıydım dediğin bir söz var mı? Varsa hangisi?

Çok fazla var ama dövme olarak da yıllardır vücudumda taşıdığım Tupac Shakur’un bir sözüyle bu soruyu taçlandırabilirim: ”I see no changes, all I see is racist faces.”

eva meryem tanrıverdi müzik onair röportaj

“KÜFÜR YERİNE DİL CAMBAZLIĞI DAHA AKILLICA”

Bir albüm planın var. Bizi albümde neler bekliyor?

Öncelikle dinleyicileri güzel şeyler beklediğini söylemeliyim:) İlk olarak Ocak ayında ve akabinde çıkaracağım birkaç single çalışmasından sonra EP çıkarmayı düşünüyorum. İçinde Boom Bap’ten Drill’e farklı soundlar yer alacak.

Günümüzde Rap müzikte olmamalı dediğin şey nedir?

Bazı şarkılarda çok fazla küfür görüyorum ve yeni gelen nesil de bunu örnek alıyor. Bence söylemek istediklerini küfür yerine dil cambazlığıyla ifade edebilirler. Böylesi daha akıllıca olur.

Bu röportajı okuyacak kişiler senin hakkında neyi bilmeliler?

Bir gün şarkılarımla dil, din, ırk gözetmeksizin haksızlığa uğrayıp sesi çıkmayan herkesin sesi olacağımı bilseler kafi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu