Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük yıkıcı depremin ardından özellikle deprem bölgelerinde oturan vatandaşlar evlerinin depreme dayanıklılığından ve binalarından şüphe duymaya başladı. Peki evim depreme dayanıklı mı ? Oturduğum bina deprem yönetmeliğine uygun olarak mı inşa edildi ? sorularını soran kişilerin ne yapması gerekiyor?
Deprem sonrası bina hasarının sorgulanması, çok önemlidir ve birçok yöntem ve araç kullanılabilir. Aşağıdaki adımlar, deprem sonrası bina hasarının sorgulanmasına yardımcı olabilir:
- Yerel yetkililerle iletişim kurun: Deprem sonrası ilk adım, yerel yetkililerle iletişim kurmaktır. Yetkililer, hasarın derecesini belirlemek ve insanların güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri almak için yerel kaynakları kullanabilirler.
- Uzmanları davet edin: Deprem sonrası bina hasarının sorgulanması için uzmanların yardımına ihtiyaç vardır. Uzmanlar, hasarın derecesini belirlemek, onarım veya yeniden inşa için gerekli önlemleri almak için gerekli bilgi ve beceriye sahiptir.
- Binayı inceleyin: Binanın dışından ve içinden hasarın derecesini belirlemek için inceleyin. Eğer mümkünse, binanın yapı elemanlarını ve sistemlerini görüntüleyin.
- Hasarlı bölgeleri belirleyin: Binadaki herhangi bir hasarı belirleyin ve doğru kayıtları tutun. Hasarlı bölgelerin resimlerini çekin ve hasarlı alanların boyutlarını ölçün.
- Onarım ve yeniden inşa planı yapın: Binanın hasarının derecesine göre, uzmanlarla birlikte onarım veya yeniden inşa planı yapın. Binanın güvenli veya güvenli değil olduğunu belirleyin ve insanlar için güvenli bir alan sağlamak için gerekli önlemleri alın.
Evim Depreme Dayanıklı Mı? Bina Hasarı Sorgula
Bu adımlar, deprem sonrası bina hasarının sorgulanmasına yardımcı olabilir ve binanın hasarının derecesini belirlemek ve onarım veya yeniden inşa için gerekli adımları almak için gerekli bilgi sağlar.
Depremler, insanların hayatını derinden etkileyen acı gerçeklerdir. Son dönemde yaşanan ve yüzlerce insanın hayatını kaybettiği ve binlercesinin yaralandığı büyük deprem, insanların güvenliği konusunda endişelerini bir kez daha ortaya çıkardı. En çok konuşulan konular arasında ” evim depreme dayanıklı mı ?” sorusu yer alıyor. Gerçek şu ki, depremler ölümcül olan şey çürük binalardır ve bu nedenle binaların güvenliği konusunda endişeler doğal olarak ortaya çıkmaktadır.
Uzmanlar, olası İstanbul depremi gibi durumlar için, vatandaşların şüphe durumunda bodrum katındaki kolon ve kirişlerini mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyor. Aynı şekilde 1998 öncesi yapılan tüm binalarda da dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunuyor. Eğer binalarda riskli bir durumla karşılaşılırsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ya da DASK tarafından danışılması gerekir. Ancak birçok insan, binalarında hasar veya risk bulunması halinde ne yapması gerektiğini bilmeyebilir.
Deprem Dayanıklılığını Test Ettirin
Bina hasarının sorgulanması, deprem sonrası belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından yapılır. Evim depreme dayanıklı mı ? şeklinde soru işaretleri olan kişiler yetkili makamlara başvuru yapmalıdır. Eğer eviniz riskli görülürse, uzman bir kişi çağrılmalıdır. Uzman, inceleme işlemlerini yapar ve binanın taşıyıcı sistemine dayalı bir uygulama başlatır. Binanın genel durumu, zemin analizi ve fay hatlarına yakınlığı incelenir. Binadan alınan karot ve parçalarla inceleme başlatılır ve risk raporu elinize kısa sürede ulaşır.
Öncelikle evinizde şunları kontrol edebilirsiniz: kolonlar ve kirişler için çatlak var mı, zemin sert ve taş mı, duvarlar çatlak, ince veya yamulmuş mu.
Bina hasarını test ettirmek için belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlardan ya da özel bir şirketle anlaşmak yoluyla test ettirme imkanınız vardır. detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz