Site icon Müzikonair

FATİH KELEŞ | ŞEHİR FM – İSTANBUL

sehir-fm-fatih-keles-muzikonair

Şehir FM Genel Yayın Yönetmeni Fatih Keleş ile hoş bir sohbet gerçekleştirdik!..

İŞTE O RÖPORTAJ!..

Fatih Bey Şehir Fm Yönetim Kurulu Başkanı olarak Biraz bize Şehir Fm ‘den bahseder misiniz?

Tabii ki. Şehir FM 2012 Baharında henüz yeni bir üniversite olan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin 2.yılında İletişim Kulübü çatısı altında kuruldu. Tabii radyo en büyük teşekkürleri hak eden bu radyonun kurulması için ciddi anlamda uğraş veren (benim henüz içinde olmadığım) bir ekip ve yine ciddi anlamda destekleyen bir okul yönetimi sayesinde güzel bir stüdyo ile yayın hayatına başladı. Şehir FM, şimdilik sadece internet üzerinden yayın yapan ama gelecek adına büyük hayaller ve planları olan çok genç bir öğrenci radyosudur. Kısa geçmişine rağmen çok sayıda radyo programı hazırlanmış ve iyi bir yükseliş yakaladı. Biz de daha iyi bir seviyeye gelmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmayı şu andaki ekipten bahsetmemek de olmaz elbet. Kulüp faaliyeti olduğu için derslerinin yanında gönüllü olarak bu işle ilgilenen kişilerden oluşan bu ekip bu işi güzelleştiren en önemli şey. Bir de her zaman desteğini esirgemeyen hep yanımızda olan akademik danışmanımız Prof.Dr. Peyami Çelikcan hocamız Şehir FM için çok önemli. Böyle bir ekip ve böyle bir danışman ile kısa planlar değil belki 5-10 senelik planlar yapan hayaller ve fikirlerle gelişen bir radyo Şehir FM.

Radyonun vizyonu ve misyonu nedir? Hedef kitleyi kimler oluşturuyor?


Şehir FM’in bir öğrenci radyosu olması hasebiyle vizyon ve misyonunun merkezinde de öğrenciler var. Öncelikli hedefimiz okulumuz içerisinde öğrenci arkadaşlarımızın sesi olmak. Yani şöyle ifade edebilirim bunu; öğrenciler ve yönetim arasında iletişim eksikliği olan noktaları biz tamamlamak istiyoruz. Uzun vadede ise bir Şehir FM Akademisi oluşturarak kendi radyocularımızı yetiştirmek istiyoruz. Şehir FM’in birkaç seneye adından söz ettiren bir radyo olacağını söyleyebilirim. Hedef kitlemizde ise her kesimden insan var. Programlar tamamen öğrencilerin kendi hazırlayıp sunduğu programlar olduğu için her programın ayrı bir hedef kitlesi var aslında. Bu yönden çeşitli, çok renkli bir radyo Şehir FM.

Sizce Radyo sektöründe geçmişten günümüze baktığımızda neler değişti neler gelişti neler geriledi ?

Açıkçası sektörün çok içinde olmadığım için bu konuda söyleyeceğim şeyler bir radyocudan çok bir radyo dinleyicisi cevabı olacak. Televizyondan önce en yaygın haberleşme araçlarından biri olduğu için o dönemler çok daha kıymetliydi radyo. Haberleri aldığınız, müzik dinlediğiniz bir kutucuk. Televizyondan sonra tam olarak geriledi denilemez, televizyonla birlikte gelişmesini sürdürdü, ancak sanki verilen kıymet azaldı gibi. Akıllı telefonlar, mp3 çalarlar, internet alternatif müzik dinleme araçları oluşturduğu için radyo bir kenarı atıldı sanki biraz. Ama bana radyo, televizyondan daha çekici gelmiştir hep. Görmediğiniz sadece sesini duyduğunuz kişileri dinlemek. Çocukken radyoda piyes dinlerdim mesela. Aklımda canlandırırdım o piyesleri. Daha başka bir şeydi o. Ama radyo yine öldü denemez, gerileyen noktaları olmakla beraber çok gelişen yerleri de oluyor. Mesela internet radyoları. Artık bir mikrofon, bir bilgisayar ile herkes radyo yayını yapabiliyor.

Şehir FM’in yayın akışında neler bulabiliriz? Diğer üniversite radyolarından ne gibi farklı özellikleriniz var?

Şehir FM de bu internet radyolarından biri. Ancak bir üniversite radyosu olmasının ayrıcalıkları var tabii ki. Yayın akışımızda talk-show programları ağırlıkta olmakla birlikte müzik, edebiyat, şiir, siyaset gibi çok çeşitli alanlarda programlar var. Hatta bir hukuk profesörünün hazırlayıp sunduğu klasik-caz müzik programı bile var.

Şehir FM’de yapılan programlar tamamen gönüllü olarak program yapmak isteyen öğrenci veya akademisyenlerin hazırladıkları programlar yayınlanıyor. Çeşitliliğimizi, renkliliğimizi yine okulun kendi içinden alıyoruz. Birçok üniversite radyosu var bu şekilde faaliyet yapan. Birçoğunu dikkatle takip ediyoruz. Şehir FM farkını kısa sürede büyük adımlar atarak gösterdi. Şimdiye kadar 90 civarı program, 150’ye yakın da programcı geçti stüdyomuzdan. Bu dönem itibarıyla ‘Diksiyon ve Radyo Programcılığı Eğitimi’ vermeye başlayarak Şehir FM Akademisi ile kendi radyocularımızı yetiştirmek için ilk adımları da attık.

Genç Radyoculara buradan Tavsiyeleriniz nelerdir?

Çok mu yaşlı gösteriyorum size? :) Kendimi de “genç radyocular” ifadesinin içine katarak söylüyorum ki radyoculuk ilgilenilmesi ve sahip çıkılması gereken bir alan. Ama eğitim şart. Radyoculuk iyi bir eğitim temeli üzerine tecrübelerle ilerleyen bir meslek.

Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Radyoculuk dışında neler yaparsınız?

Öncelikle bir hukuk fakültesi öğrencisi olarak bu kulüp faaliyeti içerisinde yer alıyorum. Özellikle radyo her an aklımda. Sürekli fikir üretmek için uğraşıyorum. Radyoyu nasıl daha iyi hale getirebileceğimizi düşünüyorum tıpkı radyo ekibindeki diğer arkadaşlarım gibi. Dersler ve radyodan çok fazla vakit kalmasa da kalan vakitleri mümkün olduğunca dışarıda geçirmeye çalışıyorum. Yürümek ve bisiklet sürmek en sevdiğim ve beni rahatlatan hobilerimden. Küçük de bir bisiklet grubumuz var hava güzel olduğunda, fırsat buldukça kendimizi yollara atıyoruz.

Son olarak, MüzikOnair hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?


MüzikOnair’e böyle güzel bir radyo portalı oluşturduğu için teşekkür etmek gerek. İçerisinde radyo ve radyocular hakkında haberler ve faydalı bilgiler bulmak mümkün. Böyle platformlar her alanda olduğu gibi radyo alanında da çok faydalı. Çünkü bütün radyoları bir araya getirebildiği için bir tecrübe alışverişi imkanı oluyor. Diğer radyoları takip etme fırsatı veriyor. Örneğin kurucu üyelerinden olduğumuz Üniversite Medya Birliği de benzer şekilde bize bu platformu sunduğu için bu tarz platformlarda yer almak bizi her zaman mutlu ediyor.

Röportaj : Özcan Beylan, Ahmet Bayram Yandım

Exit mobile version