MFÖ’nün “babası” usta müzisyen Fuat Güner, yarım asırlık müzik yolculuğunu ve sektörü Plak Ve Ben dergisine verdiği röportajda anlattı.
‘PROVASIZ ÇIKMAM ABİ’
Usta sanatçı, kariyerlerinde 50 yıla merdiven dayayan MFÖ’nün sahnedeki başarısının sırrını paylaştı. Konserlerden önce muhakkak prova yaptıklarını belirten Güner, “Seyirciye güzel bir müzik dinletebilmek için mutlaka sound check alırız. Hiçbir zaman provayı bir angarya olarak görmüyoruz. Bana kalsa her gün prova yaparım. Ne kadar çok çalarsan o kadar iyidir” diye konuştu.
‘YABANCI MÜZİSYENLERE GÖRE HEPİMİZ TEMBELİZ’
‘Aramızda Müzik Var ‘programıyla dünyaca ünlü müzisyenlerle müzik üzerine sohbetler eden Güner, yurtdışındaki sanatçılarla ülkemiz sanatçılarını kıyaslama yaparak özeleştiride bulundu. MFÖ’nün en çalışkan ismi olan Güner, “Ben çalışkanım. Ancak yurt dışındaki müzisyenlere bakarsak hepimiz tembeliz. Onların çalışma düzenlerine, turnelerine bakıyorsunuz, bugün Paris, ertesi günü Londra… Türkiye’deki sanatçıların böyle bir şey yapması söz konusu bile değil. Bizdeki sanatçıların yüzde doksanı bir konser verdikten sonra üç gün dinlenmek istiyor” dedi.
‘SANATÇILAR ARTIK SADECE SAHNEDEN PARA KAZANIYOR’
Müzik sektörünün gidişatını da değerlendiren Güner, “İnternetten şarkı indirme programları ortaya çıkınca albüm satışları düştü. Ekonomik boyutu da çöktü. Şimdi albüm satışından eskisi gibi kazanamıyorsun. Şarkın 5 ya da 10 milyon tıklanacak da sana birkaç kuruş para gelecek. Sanatçılar artık sahneden para kazanıyor. Kaset döneminde 300-500 bin adet sattığınız zaman 300 ya da 400 bin TL alırdınız. Arada çok büyük farklar var.”
‘KESİNLİKLİKLE YURT DIŞINA AÇILMALIYDIK’
‘MFÖ olarak yapabilirdik’ dediğiniz ama gerçekleştiremediğiniz bir projeniz var mı sorusuna Güner,
“Kesinlikle MFÖ yurt dışına açılmalıydı. Çok da başarılı olabilirdi. Bu konuyu ihmal ettik. Tabii böyle bir yolu tercih etmek için de orada yaşamak gerekir. Burada oturmakla olmuyor. Çünkü yurt dışında çok farklı bir sistem dönüyor” diyerek cevap verdi.