Hit Production’dan Sanatçılara Büyük Destek

Hit Production genel koordinatörü Altuğ Akınsel, MüzikOnair editörü Özcan Beylan’a samimi açıklamalarda bulundu!..

İşte o söyleşi!..

Sevgili Altuğ Akınsel, meydana getirmiş olduğunuz Hit gibi bir platformun şimdiye değin yapılmamış olması ilginç. Peki Hit’i yalnızca müzikle ilgili bir platform olarak mı düşünmeliyiz yoksa başka hizmetleriniz de var mı?

Hit’te bir sanatçı yada sanatçı adayının ihtiyacı olan herşeyi karşılamaya çalışıyoruz.

Dağıtımcılık dışında, sosyal medya promosyon desteği ve iTunes, Spotify gibi büyük platformlarda yer alan şarkılar gibi dünya standartlarında bir mix mastering hizmeti de sunuyoruz. Henüz yeni başladık ama bu süreç içerisinde radyolar ve müzik kanalları ile ilgili de bazı çalışmalar yapmaktayız. Ayrıca çok kısa aralıklarla üyelerimiz arasından seçim yapıp prodüksiyonlarını üstlenip, kayıt aşamaları için de destek sağlıyoruz.

Hit’in gelişim süreci ile ilgili planlarınız nelerdir?

Bizim projemiz henüz çok yeni gözükse de aslında uzun zamandır üzerinde çalışıyoruz. Şu anda daha fazla neler sunabiliriz diye araştırmalarımız ediyor. Müzisyenlerin %100 memnun olduğu bir aile ortamı yaratmak istiyoruz. Bu nedenle bazı işlerimizi outsource edebileceğimiz veya ileride iş ortağı olabileceğimiz kişilerle görüşüp daha da büyütüyoruz.

Dünyada ve özellikle Türkiye’de son zamanlarda artan bir girişimcilik söz konusu. Sizce Türkiye’de müzik sektöründe bu tarz projeler için yeterli kaynak var mı?

Genellikle bu tarz projelerin kişilerin kendi deneyimlerinden çıktığını görüyorum ki ben de müzik adına yıllardır gerek eğitim gerekse yaptığım projelerle katkıda bulundum ve bulunmaya da devam ediyorum. Geçtiğimiz yıllardaki yurt dışı seyahatlerimde bu tarz projeleri inceleme fırsatı yakaladım. En basiti müzik marketlerin işleyişini, bizimle olan farklarını gözlemlememek imkansız.

Mağazaya girdiğinizde gözünüze mutlaka amatör profesyonel farketmez, maddi açıdan destek bulamamış kişilere ayrılmış bir standı hemen kasanın yanında görebiliyorsunuz ve bu mükemmel bir şey. Kendi şarkılarını bir şekilde insanlara duyurabiliyor bu insanlar. Belki bir anda milyonlarca insana değil ama kendi tarzlarına göre kendilerine uygun kitleleri çok hoş bir şekilde oluşturabiliyorlar. Online Distribution hizmeti dünyanın çoğu ülkesinde zaten yıllardır sürdürülmekte olduğundan bu sanatçılar da müzik marketlerdeki yerlerini almış ve gelir elde ediyorlar zaten. Müzik sektörünün içinde bulunduğu duruma herkes bir çözüm arayışındayken biz de nasıl bir girişimde bulunsak derken bu konsepti Türkiye’ye getirmeyi düşündük. Henüz dediğim gibi neredeyse tek platform Hit. Ama şu anda Türkiye’deki kalıplaşmış müzik firmaları bu platformları oluşturmak için de geç de olsa kolları sıvamışlar. Türkiye’deki bütün firmaların böyle bir konuda destek vermesi güzel birşey olacaktır tabii ki ama orjinal konseptine uygun olarak maliyetleri gerçek sınırlarında tutmak gerek. Ayrıca radyo ve müzik kanallarının sisteminin de bu şekilde değişmesi gerekiyor. Evet sosyal medyada bir çok müzik programı yapan kanal var ama bunların hızla çoğalması da gerekiyor. Siteler var ama tek elden işleyip, profesyonel bir şekilde işlemediğini düşünüyorum bu sürecin. Bu yüzden böyle bir konsepti Türkiye’de oturtmak istedik ve destek vermek isteyen, aramıza ekibimize katılmak isteyen tüm müzik firmalarına, müzisyenlere, prodüktörlere kapımız açık olduğunu tekrar belirtmek isteriz. Herkes istediği müziği yapsın, müzik sever herkes mutlu olsun isteriz.

Çok genç yaşta olmana rağmen pek çok projede imzan var. Şimdiye kadar hangi projelere imza attın?

Farklı alanlarda projeler yürütüyorum ama sonuçta hepsinin ortak noktası müzik. İlk albümümü yaparkenki amacım bu ortamları biraz incelemek, tecrübe edinmekti. Bir çok müzik firması ile iletişime geçtim fakat en son yine kendi çabalarımla yapmak durumunda kaldım. Promosyon çalışmaları açısından maddi olarak pek destek verememiş olsam da ilk albümüm şarkılarımı seven insanları bir araya getirmeye yetti. Bir süre sonra bütün piyasanın tercihi olan ‘’cover çalışması yap cover çalışması yap yayınlayalım’’ isteklerine karşılık, cover çalışması yapmaya da karşıt bir düşüncede olan biri olarak ‘’Saman Alevi’’ single çalışmamı yayınladım. Tabii ki bu süreçte de firmalarla yaşadığım dengesizlikler mevcut. Sonuç olarak baktığınızda gerçekten yine Türkiye’de müzik piyasası öldü kanısına varıyorsunuz ki bu yalnızca benim düşüncem ve yorumum değil.

Müziklerini bir çok insana duyurmak isteyen, parası olmadan müzik yapmaya çalışan ve yeterli desteği göremeyip müzikten bıkan, müzikten bıkan diyorum dikkat ederseniz ki, bu o kadar tehlikeli ve o kadar can acıtıcı bir şey ki insanlar müzik yapmak için nelerden vazgeçiyor kim bilir ve kimsenin bunlara karşı vicdanını ortaya koyduğunu da sanmıyor ve görmüyorum. Bu amaçla belki biraz katkımız olur diye işte Hit karşınızda (Gülüyor) Bu süreçler içinde konservatuvar kökenli bir müzisyen olduğumdan ve eğitimimi de bu yönde tamamladığımdan dolayı senfonik projeler içinde oldum. Trt Okul ve Trt Müzik için yaptığımız senfonik program konseptleri, çeşitli belediyelerle yaptığımız orkestra çalışmalarının yanı sıra bir çok müzisyene de aranjörlük açısından destek verdim. Ve bunlar gibi yaptığım bir çok proje mevcut incelemek isteyen olursa altugakinsel.com adresinden inceleyip bana ulaşabilirler.

Ülkemiz genç sanatçı adaylarının geleceği hakkında neler düşünüyorsun? Çok fazla müzisyenle haşır neşir olmuş biri olarak baktığında; müzik piyasasında neler eksik durumda? Neler yapılması gerekiyor?

Müzik piyasası hakkında derinlere inersek müzik yukarı çıkamamışken biz yukarı tekrar çıkabilirmiyiz bilmiyorum bu sohbette. (Gülüşmeler) Evet biz böyle bir girişimde bulunduk diğer firmalar da bulunacaktır elbet ama öncelikle halledilmesi gereken konu radyoların ve müzik kanallarının bu girişimleri destekleyip, ayrım yapmadan herkese kapılarını açmaları ve herkesin kendi işini yapmasına olanak sağlamaları. Bazı duyumlar alıyoruz tabii ki hepsinin olmasa da bazı radyo programcılarının ücret talep etmesi ya da şarkıların düzenlemelerine karşı bazı isteklerde bulunup eleştiri getirmesi gibi. Unutulmaması gereken bir şey var ki, biz sanatçılar müzik yapmazsak radyoların ve müzik kanallarının hedeflerinde olacak bir amaç kalmayacak. Bu demek değil ki ‘’biz olmazsak siz bir hiçsiniz’’!, tam tersine herkes kendi üzerine düşeni tam anlamıyla yapsın, sanatçı bir eser çıkartsın ortaya, radyocu işini yapıp bunu yayınlasın ve bizim bu işleri duyurmamıza olanak sağlasın destek olsun, çünkü o olmadan da bizde kendi sesimizi duyuramayız.

Müzik piyasasının hali ortadayken, albümler yeterince satmıyorken, müzisyenler eskisi gibi sahne alamıyorken, sizce de albüm yapmak artık tehlikeli değil mi?

Tabii ki bu zamanda bir albüm çıkarmak akıllıca bir iş değil. Fakat müziği parayla yapılan bir şey olarak sınırladığımızda akıllıca bir iş değil. Müzik para olmadan yapılamaz diye bir şey var mı? Yok işte müziği bu şekilde maddiyata ya da ülke gündemlerine malzeme edip susturmaya çalışırsak elbetteki albüm çıkarmak akıllıca bir iş olmaz. Ama albüm, yine de müziğe yeni adım atmış bir müzisyenin yapması gereken bir şey. Artık albümler bir kartvizit işlevi görüyor. Burada tabii ki cd’leri kastediyoruz. Gün gelecek cd’lerde kenara atılacak plâklar kasetler gibi. O dönemdeyiz zaten, dijital platformların devri artık. Ama bir yandan da plaklar tekrardan moda olmaya başlıyor, zaten plakların yeri bende de bir başkadır.

Hit’le ilgili insanların en çok merak ettiği şeylerden birisi de işleyiş süreci?

Hit’te herşey üyeliğinizi oluşturduğunuzda başlıyor. Öncelikle ne yapmak istediğinizi kendiniz çok iyi bilmelisiniz. Online distribution hizmeti olarak bir single yada albüm mü yayınlamak yoksa Sound Design’da mix mastering mi yaptırmak istiyorsunuz, belki de kendi markanız için sadece Marketing Automation ile sosyal medya hizmetinden yararlanıcaksınız. Bunlara karar vermeniz gerekiyor. Şarkı yayınlayacaksanız şarkınız ile ilgili kime ait olduğu, yayın tarihi, satış ücreti, kapak fotoğrafı gibi bir çok detayı bize belirtmeniz gerekiyor. Ardından işlemleriniz başlıyor ve şarkınız yayına hazır hale geliyor. Sosyal Medya Promosyon çalışmalarında sunduğumuz dört paketimiz var.

Onlardan herkes kendisine uygun olanı seçebiliyor ve kişisel bilgileriyle ilgili formu dolduruyor.

Sound Design’da ise mix yada mastering yapılacak olan şarkının ses kanal dosyalarını belirtilen formatta upload bölümüne yüklenmesi gerekiyor. Karışık gözükebilir ama herkesi Hit’e bekliyor ve daha yakından incelemelerini tavsiye ediyoruz. Aslında son derece basit. (Gülüyor)

Peki o hâlde. Paylaşımlar için teşekkür ediyor, yolunuz açık olsun diyoruz.

Teşekkürler.

Röportaj : Özcan Beylan | MüzikOnair

Exit mobile version