İbrahim Ercan: Teknolojinin Sağladığı Kolaylık Niteliği Azalttı

Müzikonair yazarı Alper Ergez, Keşfet FM'in kanal yöneticisi ve editörü İbrahim Ercan'la bir araya geldi. İbrahim Ercan kariyeri hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Müzikonair yazarı Alper Ergez, Keşfet FM’in kanal yöneticisi ve editörü İbrahim Ercan’la bir araya geldi. İbrahim Ercan kariyeri hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

  1. Merhaba İbrahim Bey Müzikonair’a hoş geldiniz öncelikle nasılsınız? Sizleri daha yakından tanıyabilmemiz için biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, hoş buldum. Ben iyiyim çok şükür. Sizler de iyisinizdir umarım.

Ben deniz İbrahim Ercan, 1993 yılında Isparta dünyaya geldim. Akademisyenlik için uğraşıyorum ve aktif olarak Sosyal Medya Yöneticiliği bölümünde okuyorum. 4 yıldır KEŞFET FM kanal yöneticiliği ve editörlüğü ile uğraşıyorum.

  1. Müzik sektörü ile tanışmanız ilk ne zaman nasıl oldu?

Müzik sektörü ile tanışmam 2016 yılında ilk YouTube kanalımı açmış olmam ile birlikte başladı diyebiliriz. Alternatif müzik, Özgün müzik ve Etnik müzik türleri fazlasıyla ilgimi çekiyordu. Bu nedenle tamamen hobi amaçlı bir müzik kanalı kurmaya karar verdim.

  1. Pandemi süreci işinizi ve kişisel yaşamınızı nasıl etkiledi?

Pandemi süreci ile ilgili aslında söylenecek sözlerin çok az, çıkarılması gereken derslerin çok fazla olduğunu düşünüyorum. Başta ülkemizde olmak üzere ve dünyada insanların bir anda ev yaşantısına geçmesi insanların günlük iş hayatından ve yaşantısından vakit bulup düşünmeye başlamasıyla birlikte hayatımızdaki en önemli hazinenin ”sağlığımız” olduğunu dünya toplulukları olarak anladığımızı düşünüyorum. Kişisel yaşantı ve iş hayatımıza gelirsek de pandemi tüm iş sektörlerini etkilediği gibi müzik sektörünü de etkiledi. Fakat bu etkileme diğer sektörlere göre daha az olduğunu düşünüyorum.

  1. YouTube’da genç müzisyenlere destek vermek için kurmuş olduğunuz. Kesfet FM sayfası nasıl doğdu. Şu ana kadar gelen tepkiler nasıl biraz bahsedebilir misiniz?

Çocukluğumdan bu yana müziğin birleştirici ruhu benim dikkatimi cezbetmiştir. Çocukken dinlediğim radyo kanalları, orada ülkenin her bir ilinden bağlanan katılımcılar, zengininden fakirine, büyüğünden küçüğüne tüm kimliklerin aynı paydada buluşmasını çok değerli bulmuşumdur.

Bu nedenle ülkenin her bir yerinden kendisine ve sesine güvenen müzisyen arkadaşlara, kendilerini ispatlayabilecekleri ve bunu yaparken ücretsiz destek alabilecekleri bir platform oluşturmak istedim. Kanal isminin ise ”Keşfet Müzik” değil de ”KEŞFET FM” olmasının sebebi radyoların bende oluşturmuş oldukları samimi intibadır. İkinci bir neden olarak ise amacımızı en kestirme ”Keşfet” kelimesinin ifade ettiğini düşünüyorum.

Gelen tepkiler konusunda ise müzisyenlerin ve dinleyicilerin çok fazla desteği oldu. Ülkemizde sadece Pop, Rap, Rock müzik türlerinin ve bunları icra eden ünlü sanatçıların değil de Alternatif Müzik, İndie müzik, Chill vb. müzik tarzlarının da olduğunu ve henüz bilinmeseler de no name isimlerin ne kadar yetenekli olduğunu kendimizce göstermiş olduk. İleride de enstrümantal müzik ve şiir konusunda çalışmalarımız olacak.

  1. Günümüz müzik sektörünün gelişim durumu biraz değerlendirmenizi istesek neler söylemek istersiniz? Bildiğiniz gibi müzik sektörü de dijitalleşmiş durumda bu durumun sizce avantaj ve dezavantajları var mıdır?

Günümüzde müzik sektörü teknoloji ile birlikte hızla gelişiyor. Bu gelişme avantajları ve dezavantajları beraberinde getiriyor.  Avantaj olarak genel anlamda müzisyenlerin kendi set-uplarını kurmaları, zevklerine göre kendi home stüdyolarını oluşturabilmeleri, bağımsız müzisyenler için kendi YouTube kanallarını ve label’larını oluşturabilmeleri diyebilirim.

Ek olarak teknoloji sayesinde kendi içeriklerini takip etme ve analiz etme olanağını da kavuşmuş oluyorlar. Müzikseverler tarafında durum ise Spotify, Muud, Fizy, Apple Müzik vb. platformlar sayesinde daha derli toplu albüm ve kataloğa erişebiliyorlar. Dezavantaj olarak ise, teknolojinin sağladığı kolaylık müzisyenlerin üretmiş oldukları içerik olarak niceliğini artırsa da niteliğini azalttığını düşünüyorum.

Gün içerisinde müzik marketlere binlerce şarkı giriyor ve bu binlerce şarkı içerisinden değerli müzisyenleri ve besteleri gözden kaçırmış olabiliyoruz.
Teknoloji eşittir hız. Hızın olduğu yerde hazzın azaldığını düşünüyorum.

  1. Bu arada amatör genç müzisyenleri tanıtmak adına onları konu alan bir televizyon formatı ya da radyo programı yapmayı düşünüyor musunuz?

Evet çok yakında YouTube ya da farklı bir platformlarda no name isimlerin de katılımını sağladığı bir radyo programı yapmayı düşünüyorum.

  1. Kendinize belirlediğiniz mesleki bir hedef var mı?

Mesleki bir hedefim yok. Hedeflerimi genel itibari ile kendi adıma kurmuyorum. Emek sarfedeceğim ve zamanımı harcayacağım şeylerin herkesin faydasına olmasını tercih ediyorum. Bir büyüğümün bana vermiş olduğu nasihatı önemsiyorum.
”Salyangozlar bile giderken arkasında iz bırakır.” umuyorum fertler olarak her birimiz iz bırakan kişiler oluruz.

  1. Sizi biraz da sosyal açıdan tanıyalım. Çalışma hayatınızın dışında boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aslında işim, hayatım olmuş diyebiliriz. Özellikle bu süreçte her yer kapalı olduğu için herkes gibi arkadaşlarımla vakit geçirmeyi, müzik dinlemeyi, kitap okumayı ve film seyretmeyi seviyorum. Vaktimi boşa geçirmekten endişe ettiğim için de ilgimi çeken bölümlere kayıt olup okuyorum.

  1. Son olarak Müzikonair okuyucularına ve sizi sevenlere neler söylemek istersiniz?

Öncelikle Özcan Beylan’a nezaket dolu yaklaşımından dolayı teşekkür ediyorum. Müzikonair’ın müzik haberleri konusunda çok titiz olduğunu düşünüyorum. Bilinçli müzik tüketicileri olarak müzik haberlerini yakından takip etmeliyiz. Beni seven ya da sevmeyen varsa hepiniz iyi ki varsınız.

Röportaj: Alper Ergez | Müzikonair

 

Exit mobile version