Kasım 2015 Radyo Reyting Analizi

Herkese merhabalar…

Kasım ayı reytinglerini 2 şekilde değerlendirmek lazım.

1.si herkes ektiğini biçiyor: Yatırım yapan radyolar, yenilik yapan radyolar ve tanıtıma bütçe ayıran radyolar geri dönüşünü alıyor ve kısa zamanda reytinglere etkisi pozitif oluyor diye düşünmek.

2.si ise bir iki gurubun radyolarının yatırımları yenilikleri karşılık görüyor, diğer radyoların yaptıkları atılımlar ve yatırımlar değer ve karşılık görmüyor diye düşünmek lazım.

Şöyle bi üst sıralardaki radyolara baktığımızda:

Bu ay en çok kaybeden hatta aylardan sonra ilk defa denek kaybedenlerden birincisi TRT FM oldu. Hazır olun, TRT FM bu ay tamı tamına 391 bin denek kaybetti. Yani Radyo Viva ve A Haber Radyo’nun toplam dinlemelerinden daha fazla denek kaybetti.

Bunu anlamak biraz zor geliyor. Keza TRT FM 2016 yılının başında yeni yayın akışına geçecek. Yani kurumda değişen bir şey yoktu acaba ne oldu da yüzbinlere denk gelen denek bir anda dinlemiyoruz diyerek TRT FM’i terketti?

Yine aylardan sonra Metro FM 84 bin denek kaybetti, tabii bu da ciddi bir rakam.

Bu arada sabah yayıncıları Pascal Nouma ve Kadir Çöpdemir’in programı artık bende kabak tadı vermeye başladı.

Bi kere radyoculukta banttan yayınları sevmiyorum, bu program banttan yayınlanıyor. Öyle ki sabah 06:30’da ya da 06:45’te trafiğin daha başlamadığı saatte, trafiğin yoğun olduğunu söylemeleri bile benim frekans değiştirmeme sebep oluyor.

Diğer sebeplere gelince, aynı tiplemelerin benzer esprileri beni sıktı. Bazen de neredeyse okuma yazma bilmeyenlere yapılan esprileri yaparsınız ya, komik olmayan, “espri miydi şimdi bu” dediğimiz şeyler bu programda çok sık karşımıza çıkıyor. Pascal’ın hala Türkçe’yi öğrenememiş olması da beni kızdırıyor, insan biraz çaba sarfeder, öğrenir. Bunca para kazanıyorsun, bu ülkeye hiç mi saygın yok.

Ha bir de okuduklarını çok belli ediyorlar, bunun yanı sıra dua ederken espri yapalım derken dini duygularla sanki alay ediyorlarmış havası oluyor, bu da beni rahatsız ediyor açıkçası.

Bu ay denek arttıranların başında 220 bin ile Kral FM başı çekerken liderliğini de koruyor. Arkasından 171 Bin denek artışıyla Powertürk en çok denek arttıran radyo oluyor. Powertürk genel sıralamada 3.sırada. Radyo Seymen de sıralamada 4. olurken 79 bin denek artışıyla üst basamaklara tırmanmaya devam ediyor.

Karnaval Radyoları’ndan Süper FM’de “Zuhal Topal’ın Günlüğü” adında sabah showu başladı, fakat bu program da yine Ara Gaz yazar çizeri tarafından hazırlanıyor. Aynı kabak tadı espriler burada hatta tıpa tıp aynıları burada da karşımıza çıkıyor. Bir de banttan olması yine can sıkıyor. Açık söylemek gerekirse ben beğenmedim programı, bana çok banttan ve okunduğu belli olan metinlerden oluşan soğuk bir program geldi.

Best FM ve Show Radyo sabah yayıncıları o kadar hükümet karşıtı ya da muhalif yayınlar yapıyorlar ki neredeyse sanacaksın devleti onlar yönetiyor da haberimiz yok. Tıpkı müzik direktörlerinin kendini besteci şarkıcı sanıp şarkıların alayına çamur atmaları gibi.

Bakın bu tür programların reytingleri de sürekli düşüyor. Tek taraflı muhalif yayın yapmak reyting yapmaz bir süre sonra söylediğin de itibar görmez “Nasıl olsa bu adam muhalif” derler. Hükümetin eleştirilecek yanları vardır elbette ama diğer siyasi partilerin de en az iktidar kadar hatta daha fazla eleştirilecek yanları var. Bizim sabah muhalifçilerimiz maalesef bunu atlıyorlar, dinleyici de frekanstan atlıyor doğal olarak.

Kral FM eskiden İstanbul’da taksilerde dinelinir hatta taksicilerin dinlediği radyo olarak bilinirdi. Fakat son 2 yıldır taksilerde Radyo Trafik dinleniyor. Ne var ki Kral FM bundan hiç etkilenmiyor, bu da biraz garip geliyor.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte duyguların yoğunlaştığını görüyorum. Zira slow müzik kanalları Joytürk, Slowtürk, Slow Time ve Power Love ile fantezi, arabesk, alaturka tarzda yayın yapan Radyo Alaturka ve Baba Radyo dinleyici kazanmış.

Power Group’ta Power FM ve Radyo Fenomen düşüşte. Rakip Metro FM arayı açıyor. Cem Hakko’nun Bay J projesinin bir işe yaramayacağını daha önce belirtmiştim nitekim yaramıyor da. Yayınladıkları müzikleri eleştirmiştim. Number1 FM ve Metro FM çok daha iyi müzikler çalıyor. Power FM’in iyi bir müzik direktörüne ihtiyacı var. Benden söylemesi.

Alem FM’in dinleyici sayısı artmaya devam ediyor. Yenilik yapıyorlar. Çalışıyorlar, proje üretiyorlar. Karşılığını da alıyorlar. Adem Metan, Fatih Yıldırım, İrfan Aslanhan gibi genç ve kariyerinde çok fazla ulusal radyo tecrübesi olmamış ama yetekenli isimlerle risk alarak yola devam ettiler. Ama çok yerinde transferler olduklarını söyleyebilirim. Zira Adem Metan’ın en son Melih Gökçek’i konuk aldığı program haberleri her yerde çıktı. Para verseler bu kadar reklam yaptıramazlardı. İrfan Aslanhan rakipleri Zeki ve Serdar’ı bile geride bıraktı. Radyonun başındaki isim Sibel Toprak Egemen’i ayakta alkışlamak gerekiyor. Bir çok radyo yöneticisi ismi duyulan, eski havası olmayan radyocuları transfer ederek kendi koltuklarını kurtarmaya çalışıyorlar ama reyting sonuçlarında başarısız oluyorlar. Sibel Hanım riske girerek yeni ve genç isimlere öncelik tanıdı ve kazandı. Diğer radyo yöneticilerine örnek olmalı bu hareket.

Radyo Müzik ve Radyo Viva içler acısı bir haldeler. Yazıp moral bozmak istemiyorum. Radyo Viva’da Hopdedik Ayhan, Doğancan, Özay Şendir, Ömer Erişmen sınıfta kaldı. Cüneyt Büyükyaka avukat bu işlerden anlamaz dediğimde kızıyorlardı bana ama bir kez daha doğrulanmış oldu bu iddiam. Cüneyt Bey bu radyoları ne yapsam da düşürsem diye uğraşsa bu kadar başarılı olamaz emin olun…

Radyo D’nin başına Şafak Ongan geldi. Sezgin Onat’ın gönderilmesi gruba nefes aldırsa da Murat Duran’ın varlığı, yönetime etkisi hissediliyor ki düşüş de sürüyor. Şafak Ongan’ın Radyo D’ye operasyon yapması gerekiyor. Yoksa dinleyici erimeye devam edecek.

NTV Radyo ve Karadeniz FM bu ayın başarılı radyo kanalları. Bu ay ne yaptıysanız devam edin. Yükselişiniz tesadüf değil, geçen aya göre dinleyici artışları az buz rakamlardan oluşmuyor çünkü. Karadeniz FM tam 120 bin denek artırmış, NTV Radyo da 129 bin denek artırmış. NTV Radyo’nun rakipleri Habertürk Radyo ve CNN Türk Radyo ise dinleyici kaybetmiş.

Anlamadığım bir konu var. Yazımı da bununla bitireceğim. Ayşe Matay İstanbul FM’de yayın yönetmenliğine getirildiği günden beri radyoda dinleyici artışı söz konusu. Zira onlar da yenilik yapmaya çalışıyor. Son reytinglerde yine 45 bin denek artırmışlar. Ama neden yönetim değişikliğine gidildi çözemedim. Radyonun sahibi Sabri Bey radyolarının yükselmesini istemiyor mu bu reytinglerdeki tek merakım bu. Yaklaşık 3 aydır bu kızcağız radyonun başına geçti ve canla başla mücadele etti. Ama yaranamadı. Neredeyse her reyting analizimde İstanbul FM’de yayın yönetmeni, yayıncı değişikliği oluyor.

Bir reyting analizi de kendi sitemiz için yapalım. MüzikOnair şuanda Türkiye’nin en çok ziyaret edilen radyo ve müzik portalı durumunda. Rakiplerine de ciddi farklar atmış durumda. Alexa verilerine göre ciddi bir büyüme ivmesi kazandık gidiyoruz. Haberlerimizde objektif, doğru ve hıza önem veriyoruz. Bazı rakiplerin yaptığı “şu radyoya yaranayım, şu sanatçıya kıyak yapayım, şöyle bir bomba asparagas haber yapayım da dikkat çekeyim, MüzikOnair’dan haber kopyalayım da üstüne özel haber yazayım, haberi bizim sansınlar” anlayışı içinde olmadık, olmayacağız da. 2016 yılında ciddi projelerimiz var. Bize güvendiğiniz için ve takip ettiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum.

Bir başka reyting analizinde görüşmek dileğiyle. Şimdilik benden bu kadar.

Saygılarımla,

Özcan Beylan | MüzikOnair

Exit mobile version