Müziği tekellerine alarak on yıllar hüküm süren yapımcılar şu andaki durumlara ne kadar üzülüyordur kim bilir. Kasabadaki tek dere yatağına dükkan açıp suyu şişeleyenler şimdi başka su yatakları bulunduğu için dükkan kapatmaya hazırlanıyorlar. Halbuki yapımcılık sadece paraya endeksli bir şey değildir genç bir sanatçı adayı bulup onunla beraber yürümek emek vermek merdivenleri beraber çıkıyor olmaktır yapımcılık. Hep hazır hep hazır nereye kadar.
Dijital saha ve sosyal medya; kimliğini gizleyen bir Batman, gözlüğünün arkasında güçlerini saklayan bir Süperman gibi bu tekelleşmenin zincirlerini kırıverdi. Artık müzik yapımcılarının olur dediği isimler değil kitlelerin beğendiği insanların içinden çıkıyor popüler kimlikler. Genç yaşta youtuberlar veya instagram adresinden büyük kitlelere ulaşan bu insanlar holdingleşen yapımcıların kapısını çalmaya dahi tenezzül etmeden kendi yapımlarını insanlara sunup büyük gelirler elde ediyorlar. Yapımcı abiler de bu çocukların peşinden koşuyorlar ya ben işin o tarafına bayılıyorum. Medya güçleriyle yapılan ortaklıklar , radyocu dostlar edinmek kafi gelmiyor artık herkesin gözü sosyal medyada kim ne diyor kaç tıklıyor gibi ibrelerde. Bu durum çok mu sağlıklı elbette değil ama sermaye sınıfının moneypülasyonundan iyidir. Parapülasyon sözcüğüne isabet eden moneypülasyon; para ile medya dinamiklerini satın alarak albüm yaptığı sanatçıyı çok meşhur çok başarılı gibi gösteren yapımcıları betimlemektedir ki ; sanat gibi çağlar boyu yaşayan bir olguyu kısacık ve sığ mesleki algılarıyla tekrar inşa ve dizayn edeceklerini sanan sermaye sınıfının yanıldığını ve yenildiğini hayat bize gösterecek ve gösteriyor.
Türkiye’de müzik 5 ten büyüktür arkadaşlar. Beş tane majör yapımcıdan başka fonogram üretilmiyor gibi bir atmosferi artık bu sektör kaldırmaz kaldırmıyor. MÜYAP ‘ın artık yüksek ücretler talep ederek küçük fonogram sahiplerini yani yapımcıları görmezden gelme feodalitesine bir son verilmelidir. Bırakın herkes kendi yapımcılığını yapsın ve bundan az ya da çok bir gelir elde etsin zaten artık bu duvarlar bu suyu bu direnci daha fazla tutamaz. Sizler yani büyük holding yapım şirketleri zaten elinizdeki fonogramlar sebebiyle hep büyük kalacaksınız ancak unutmayınız ki bir tane bile eseri yayınlayıp orada veya burada çalan küçük yapımcılar sırf MÜYAP’a üye olmadıkları için fonogram haklarını alamıyorlar. Tekrar ediyorum Türkiye’de müzik 5 ten büyüktür ve bir gün gelecek bu haklar sizden talep edilecektir. Hani Mehmet Akif Ersoy’un yüce gönlünden çıkan o dizelerde dediği gibi; Kim bilir belki yarın belki yarından da yakın …
eFlatun | MüzikOnair