Müzikonair Koronavirüs ve Sonrası | Müzikonair
Köşe YazılarıSosyalSosyal Medya

Koronavirüs ve Sonrası

Müzik Onair yazarlarından Elif Sevil Orhanlı’nın ‘Koronavirüs ve Sonrası’ ismini taşıyan yeni yazısı yayınlandı.

“Her şey bitti mi? – Zannetmem.  Yalnız bir müddet dinlenmek ve birbirimizden uzak kalmak lazım. Ta ki, birbirimizi tekrar görme ihtiyacını şiddetle duyuncaya kadar.”

İçinden geçtiğimiz ve çoğumuzun ilk kez deneyimlediği bu özel süreci sanırım en iyi Sabahattin Ali’nin “Kürk Mantolu Madonna” kitabındaki bu cümleler anlatıyor .

Bizim için nelerin değerli, öncelikli olduğunu hayatımızdaki herkesin ve her şeyin yerini, kıymetini zor zamanlarda daha iyi anlarız. İnsanın içindeki cevher de gerçek dostluklar da acıyla, zorlukla sınandığımız zamanlarda ortaya çıkar. Bu zor sürecin iç dünyamıza kattığı derinliği iyi değerlendirelim.

Koronavirüs pandemisi ülkemizde ve dünyada artarak devam ediyor. ABD ve Avrupa ülkelerindeki hastanelerin hali içler acısı. Salgının Mayıs ortasına kadar yüksek seviyeye ulaşıp ardından düz bir ivme kazanacağı ve sonra yavaşlayacağı öngörülüyor.

Aşı ve ilaç için bilim insanları yoğun bir çaba içinde ancak onun da tüm aşamalardan geçip piyasaya çıkması aylar alacak. Yani önümüzde uzun bir zaman var. Her açıdan tedbirli ve temkinli olmaya devam etmeliyiz.

Türkiye ‘de vaka sayısı 38 bini geçti. 800’ün üzerinde insan hayatını kaybetti. İyileşen hasta sayısı oldukça yüksek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yoğun bakım ve entübe hasta sayısındaki artış hızının düşme eğiliminde olduğunu açıkladı.

Dünya genelinde ise hayatını kaybedenlerin sayısı 82 bini geçti. Virüs bulaşan hasta sayısı 1 milyonun üzerinde. Dünya genelinde ağır bir tablo var.

Kovid-19 pandemisinin hayatın her alanına kısa vadede onarılması kolay olmayan zararlar verdiği ortada. Her şeyin kökten sarsılıp değiştiği bu süreç insanlığı yeni dünya düzenine hazırlıyor.

Alanında uzman akademisyen, ekonomist ve toplum bilimciler  salgının dünya sistemini nasıl şekillendireceğine dair çeşitli öngörüler ortaya koyuyor.

Koronavirüs sonrası uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma uygulamalarının kalıcı hale gelebileceği belirtiliyor.

Yurt içi ve yurt dışı seyahatlerin bir daha eskisi gibi olmayabileceği, küresel turizmin zor zamanlar geçireceği tezine vurgu yapılıyor.

Uzmanlar, internet kullanımının büyük bir artış göstermesine bağlı olarak 5G teknolojisinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor. 5G teknolojisinin sağlığa ciddi zarar verebileceği endişesi de oldukça yüksek.

Kovid-19 salgını sona erdiğinde çoğu işin dijital ortamda yapılacağı, yeni iş ve çalışma modellerinin ortaya çıkacağına  dikkat çekiliyor.

Toplumu ayakta tutmak için birkaç meslek grubunun yeterli olacağını öngörenler bile var.

Pandeminin, dünyayı bir çok alanda yeniden dizayn ettiği ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı gerçeği önümüzde açık bir duruyor.

Şu an dünyanın tek önceliği bu salgını yavaşlatmak ve daha fazla insanın hayatını kaybetmesini engellemek.

Elif Sevil Orhanlı | Müzik Onair

 

 

 

 

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu