Mehmet Can | Radyo 7

mehmet-can-radyo-7-muzikonair

Radyo 7 Haber müdürü ve spikeri Mehmet Can’ı metrobüste sesinden tanıyan yolcu akbil parası almadı. Can radyo haberciliği ve gündemle ilgili Ülkehaber’e önemli açıklamalarda bulundu…

TV spikerlerini yüzlerinden tanıyan hayranları acaba radyo programcılarını ve haber spikerlerini sesinden tanımaları mümkün mü?

Bu sorunun cevabı belki ilginç olsa da evet. Radyo 7 haber müdürü ve spikeri Mehmet Can başından geçen ilinç olayı Ülkehaber’le paylaştı. Can, gündemle ilgili önemli açıklamalar yaparken Radyo habercisi olmak isteyen genç nesile de çağrıda bulundu.

İşte yılların emektar Radyo habercisi Mehmet Can’ın açıklamalarından satırbaşları…

Radyo kitle iletişim araçları içerisende en etkin olanlarından biri. 100 kilometre hızla giden bir otomobilde televizyon izlemek sizin son faaliyetin olabilir ama, radyo dinlemek sizi yola konsantre edebilir. Bütün hayattan haberdar olmanızı sağlayabilir. Hayatınızın neşe içinde geçmesini sağlayabilir. Dolayısıyla biz TV’den sonra radyoyu ikinci büyük mecra olarak görüyoruz. Dünyada radyo journalist diye bir kavram var, yani radyo haberciliği. Radyo spikerliği, radyo programcılığı. Yani çok süratle yayın yapabilen doğrulanmış bilgiyi en hızlı şekilde dinleyicisiyle buluşturabilen, teknik bir alt yapı gerektirmeden dinleyiciye an be an haberi buluşturabilen bir mecra radyo. En kıymetli şey bilgi. Herkesin bilgiye kolay ulaşabileceği bir dönemi yaşıyoruz. Radyo, dinleyicisini sıkmadan, boğmadan belli bir yere mahkum etmeden en zengin bilgiyi verebilen aracın kendisidir. Dinleyiciyi de kategorize etmez. Türkü seven, ağıt seven, rock seven, Türk sanat müziği sevenleri aynı potada toplar onlara cevap verir. Tıpkı TV habercilği gibi, internet haberciliği gibi standart haber kaynaklarını kullanır. Haber ajansları olur. Resmi portallar olur. Kendi özelleri olur. Biz radyo 7 olarak özel habercilik yapıyoruz. Bazen biz gidiyoruz, bazen de stüdyoya konuğu getirerek dinleyiciyle buluşturuyoruz. İsimler her zaman değişti, değişebiliyor. Sayın başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun Radyo7’ye konuştuğunu söyleyebilirim.

Radyo 7 dinleyicisine hor gözle bakmaz. Anadolu’nun kimileri için kavruk çocukları Radyo için hitap ettiği birincil grubudur. Ortak paydayı yaşadığımız herkesle biz aynı gemide olduğumuzu düşünerek yayınlarımızı gerçekleştiriyoruz.

Yayın politikası olarak sloganımız iyi müzik ve doğru haber. İyi müzik Anadolu’dan bakınca türkü, doğru habere de söyleyecek bir şey yok. Biz farklı kesimlerin bizi dinlediğini düşünüyoruz. Meslek ve kariyere bakmaksızın bizi çok farklı insanların takip ettiğini biliyoruz. Bazen olumlu, bazen de olumsuz eleştiriler alıyoruz tabi ki yayınlarımızla ilgili. Olumsuz yorumları son derece kayda değer buluyoruz. Çünkü ciddiye alınan işlere yorum yapılır diye düşünüyoruz. Biz de insanız, eksiğimiz olabilir, hata yapmış olabiliriz. Radyo haberleri son dönemde gün içinde minimize edilmiştir dinleyici azlığından dolayı ama bana göre bu yanlıştır. Çünkü sizlerde biliyorsunuz insanların en çok merakla beklediği şey haberdir. Haberlerin çeşitliliğidir. Bizde 10’ar dakikalık bültenler var. Bu bültenler içerisinde haberlerimizin kendine özgü düzeni formatı var. Gün içinde Ajans 12 haberimiz var. Olayların perde arkasını sorgulayan habercilik anlayışımız var.

Üzücü haberler verirken zorlanıyoruz. Ben kendi adıma zorlanıyorum. Radyo haberciliğinde doğallık çok önemlidir. Radyo 7’de bu doğallığı söylemek mümkün. Karşısındaki insanla bir empati kurmayan bırakın bir haberci olmayı kim olursa olsun o doğallığı yakalamayan insan ne kadar doğalım dese de sözlerinden uzaktır. Dinleyicisinin acısını kendinde hissetmeyen bir haberci için de aynı durum geçerlidir. Biz doğrusu öncelikle onların yerine koyuyoruz. Onlardan biriyiz zaten. Otobüse biniyoruz, bakkala markete gidiyoruz, metrobüse biniyoruz. Bizim toplumdan üstün olduğumuzu söylememiz akılla bağdaşır bir durum değil. Ne isteniyorsa, ne talep ediliyorsa onu kullanmaya çalışıyoruz. Olayın ehillerine yer veriyoruz. Tabi ki her şeyi bilmemiz mümkün değil. Vermemiz gereken veya insiyatif kullanmamız gereken haberler oluyor. İnsanımızı farklı düşüncelere sevkedecek haberlerde uzlaştırıcı, yapıcı bir üslup kullanmaya dikkat ediyoruz. Tebessüm ettiren, birleştirici umut aşılayan haberler vermeye çalışıyoruz. Dünyada kötü haber aslında iyi haberdir sloganını kabul etmiyoruz. Evet kötü haberleri veriyoruz, iyi haberleri de dinleyicimizle paylaşmaya gayret gösteriyoruz. Radyo 7 iyi şeyler duymak için iyi bir adrestir..

Radyo dinleyicisi TV izleyicisinde farklıdır. Kulak özelliği vardır radyo dinleyicisinin. TV’de görüntüdür asıl olan. Bir gün otobüste akbilim bitmişti birinden rica ettim parasını almak istemedi. Neden diye sordum, ben her gün dinlediğim radyocudan para almam dedi. Çok güzel hoş bir anı.Hiç unutamam.

Radyoda şov yapmanızı gerektirecek bir durum yok. Bütün doğallığınızı çılgınlığınızı, öfkenizi, sevincinizi toplumsal değerlere uyan bir şekilde yansıtmanız mümkün Tabii hukuki çerçeve içinde.TV’de olay başkadır. Görüntünüz olduğu için her türlü atraksiyonu yapamazsınız. Radyoda olay daha başkadır. Radyoda duygular ve konuşmalarınız içinde ses farklılıkları, esler mutlaka dinleyici tarafından algılanabilir. Bizi farklı kılan da bu empati kurabildiğimiz insanlardır aslında. Çünkü dinleyicimiz bizi kendisi gibi görüyor. Zaten bizler de onların aynısıyız. Onlardan farklı değiliz. Bu durumdan dan çok hoşnutuz.

Türkçe’nin katledilmesi için bazıları ellerinden geleni yapıyor. Dil toplumun aynasıdır. Tabii yerel şivelere yer vardır ve bu bir zenginlik, bir çeşitliliktir. Kastettiğim şey bu değildir. Hepimiz biliyoruz ki medyanın dili İstanbul Türkçe’sidir. Dolayısıyla bu işi yapmak isteyen genç arkadaşlarımızı İstanbul dilini kullanmalarını işe Türkçe ve diksiyon tarafıyla başlamalarını tavsiye ederim. İkinci olarakta hiç bilenle bilmeyen bir olur mu Hadis-i Şerifnden yola çıkarak bu yönde kabiliyeti olan, bu işin eğitimi almış olan kişilerin yapmaları gereken bir meslektir diye düşünüyorum. Eğer söylediğim iki şey yoksa bir radyocunun uzun süreli olması zordur. Aysberg gibi kaybolurlar…

Biz tarafız. Radyo 7 olarak tarafsızızlık kelimesini çok fazla kullanmıyoruz. Biz bu ülkenin rayında gitmesine tahammül edemeyenlerin karşısındayız. Biz bu ülkede kaos olsun, bu ülkede anarşi olsun diyenlerin karşısındayız, bu ülkede umutlar olmasın tipik bir ortadoğu ülkesi olsun diyenlerin karşısındayız. Bizim taraf olduğumuzu bilerek dinlesinler. Ama doğruluğumuzdan da, doğru hedeflerimizden de emin olsunlar…

Röportaj : Nusret Odabaş | Ülke Haber

Exit mobile version