Müzikonair Mehmet Çelik Yazdı: Hiphop Müziği Arabesk İle Çarpıştırma Çabaları… | Müzikonair
Köşe Yazıları

Mehmet Çelik Yazdı: Hiphop Müziği Arabesk İle Çarpıştırma Çabaları…

Mehmet Çelik, arabesk ve rap müziğin geldiği noktayı değerlendirdi.

Birkaç Afro Amerikan gencin, başlarda eğlenmek için oluşturduğu bu sistem; zaman içerisinde renkleri, sosyo kültürel ve ekonomik farklılıklar nedeniyle ezilmiş insanların derdini anlatan müzik oldu. Muhtemelen bu yüzden ülkemizde bir dönem arabesk müziği tutan alt gelirli kitle, artık bu müzik türüne bekçilik ediyor.

Müzik yapımcıları da bu durumun farkında. Hiphop sanatçılarını dizginleyebilmek zor, milyonlara ulaşan eser sahipleri; sosyal medyada adeta bir altın madeni değerini görmekte. Fakat dediğim gibi hiphop sanatçıları bu çağın rock starları oldukları için dizginlenmeleri zor. Eee kolay mı kardeşim evinde bir köşede kurduğu derme çatma ekipman ile aldığı kayıtlardan bu imkanlara geldi hiphop. Hiçe sayılarak, hor görülerek çoğu zaman bir müzik tarzı olup olmadığı bile tartışılır bir hal aldı.

Yapımcılar Hiphop’un Önünü Kesmek İstiyorlar

Fakat şimdi duruma bakın. Birkaç uyanık yapımcı aynı sosyokültürel kitleyi yeniden kendilerine gelir sağlasın diye bir arabesk furyası başlattı gitti. Hiphop’un önünü kesmek, kitlesini başka bir müzik tarzına yönlendirmek amacıyla senelerdir bildiğimiz Bergen hikayesi, Müslüm hikayesi gibi pek çok örneğin gözümüze sokulması tamamen ticari. Yapımcıların parasal kaygıları ve kitleleri yakalama uğraşısı! Beyhude çabalarınız neticelenir mi bilmem! Lakin gözden kaçırdığınız bir parantez açmak isterim…

Siz hiphop ya da yeni nesil müziğin önünü tıkamaya çalışırken geldiğimiz noktayı da görmezden geliyorsunuz. Kendi kaset çalarlarımız, VCD’lerimiz, Walkman’lerimiz, MP3 Player’larımız zaten her zaman istediğimiz gibi müziklerle doluydu. Bireysel dinlememize müdahale edemeyeceksiniz neticede. İster istemez o çok önemli müzik platformlarında algoritmalarda hiphop müzik gezecek.

Öte yandan Türkiye’de bunun içinde güzel girişimler oldu. Geçmişte de günümüzde de ve gelecekte de olacak. Örneğin grafiti, break dance, mclik, dj’lik bu etkenin birer parçası. Geçtiğimiz gün sevdiğim iki dostum ile bir araya geldim. Herkesin tanıdığı rap müzik sanatçısı Tankurt ve ortağı Recep Büyükbayrak. Çok güzel bir hikâye dinledim onlardan. Yeniden bana müziğin bir dayanışma olduğunu anlatan oluşumları Gopcity’den bahsettiler.

Rapçiler Olarak Ödün Vermekten Yorulduk

İçerisinde de “hiphop kültürüne ait her şey olacak” dedi Recep. Düşünsenize duvarınızı sokak adabı ile kurumsal bir kimlik ile boyatıyorsunuz. Beni bile heyecanlandıran fikirleri var. Böyle fikirler oldukça. Hiphop müziği arabesk müzikle çarpıştırma çabalarınız bence bir karşılık bulamayacak. Biz rapçiler olarak ödün vermekten yorulduk ve ruhumuzu artık size satmak istemiyoruz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu