Menajerlerin Büyük Vurgunu! Konser Paralarından Vergi Kaçırılıyor!

Ali Eyüboğlu Milliyet'te yayınlanan bugünkü köşe yazısında şarkıcılar adına aracılar ya da bizzat işverenle pazarlık eden menajerlerin sistematik olarak vergi kaçırdığını gündeme getirdi.

Ali Eyüboğlu Milliyet’te yayınlanan bugünkü köşe yazısında şarkıcılar adına aracılar ya da bizzat işverenle pazarlık eden menajerlerin sistematik olarak vergi kaçırdığını gündeme getirdi. Turizm ve eğlence sektörünün yaz temposuna girmesi ve pandemi mağduriyeti nedeniyle birçok şarkıcı konser ücretine zam yapmıştı.

Aracı Şirketler ve Menajerlerin Büyük Oyunu

Kimi zaman milyonluk anlaşmaların yapıldığı konser ücretlerinde vergi kaçırıldığı konusu bir süredir konuşulan konular arasında. Söz konusu vergi kaçırma oyununu gündeme getiren Ali Eyüboğlu, şarkıcıların konser kaşeleriyle maliyeye beyan edilen kazançların uyumsuz olduğunu söyledi. Yazıda, konser kazancından devlete ödenmesi gereken stopaj, KDV ve gelir vergisinin aracı şirket yahut bizzat menajer aracılığıyla kaçırıldığı ifadeleri yer aldı.

Menajerler Yurt Dışında Şirket Kuruyor!

Menajerlerin stopaj vurgununun yanı sıra ücretin bir kısmı resmi olarak faturalandırılırken, bir kısmının da elden alındığı, elden alınan paranın ise aracı şirketler tarafından farklı yöntemlerle faturalandırıldığı iddia ediliyor.

Konuyla ilgili Müzikonair’a gelen bilgilere göre yurt dışında şirket kurup, konser ücretini yurt dışındaki hesaplara yatırtan ve böylece vergi kaçıran menajerler de mevcut…

İşte vergi kaçırma oyununun ayrıntıları…

”Menajer, “Solistimizin konser ücreti 500 bin TL, artı stopaj, artı KDV” diyor. Konser verdirecek kurum bunu kabul edince, taraflar arasındaki ticari ilişki şöyle ilerliyor:

Menajer, 500 bin TL olan konser ücretinin üstüne yüzde 25 stopaj için 125 bin TL, yüzde 18 KDV için de 112 bin 500 TL’yi ekleyip, toplamla 737 bin 500 TL’yi istiyor. Faturayı, menajerin “Anlaşmamız var” dediği aracı firmaya kesiyor. Para o şirketin hesabına yatırılıyor.

Menajer, şarkıcıya dönüp, o konserin sözde ücreti olan 100 bin TL için “Serbest Meslek Makbuzu” kestiriyor ve kalan parayı elden tahsil ediyor. Peki o firma aradaki farkı nasıl kapatıp, muhasebeleştiriyor?

Her halde uygun yerlerden alınan faturalarla…

Stopaj buharlaştı!

100 bin TL’nin stopajını 25 bin TL olarak maliyeye yatıran menajer, şarkıcısının hesabına KDV dahil 122 bin 500 TL yatırıyor.

Stopaj için müşteriden alınan 100 bin TL nerede?

Buhar oldu, uçtu.

Vergiden kaçıran uyanık menajerlerin bir konserden tek kazançları stopaj vurgunu değil.

Hepsinin bağladıkları her iş için şarkıcılardan konser ücretinin yüzde 5’i ile 15’i arasında değişen menajerlik payları var.

Gelelim, konser gelirlerinin dörtte üçünü vergiden kaçıran şarkıcılara…

500 bin TL’ye konser veren şarkıcı, serbest meslek makbuzunu keserken, 100 bin TL yazıp, elden aldığı 400 bin TL’yi maliyeye gelir beyan etmiyor.

Şarkıcı, serbest meslek makbuzunu direkt bize kessin” diye ısrar edenlere de menajerler, “Maalesef, arada başka şirket var, makbuzu onlara kesmemiz lazım” deyip, reddediyor.

Bu konuyu yazmama sebep olan menajerler ve şarkıcıların, vergiden kaçınmaktan başka ortak özellikleri de var… Hepsi de sosyal medyada, “Gitmediğim yolun, geçmediğim köprü ve tünelin, kullanmadığım havalimanının parasını niye ödüyorum?” diye devlete ödenen vergilerin hesabını soran duyarlı insanlar!”

Ali Eyüboğlu | Milliyet

Yazının devamını okumak için tıkla

Kaynak
Ali Eyüboğlu | Milliyet
Exit mobile version