Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül, Sertab Erener ve Kenan Doğulu konserlerine yapılan ‘telif baskınları’ ardından konuştu. Ergül, “Bu bir insan hakkı ihlâlidir. Çünkü telif insan hakkı demektir.” şeklinde konuştu.
Bir konser organizasyonunda, sahneye çıkan yorumcu sanatçıların, enstrüman çalan müzisyenlerin, ses ve ışık sistemi kuran firmaların, organizasyonda çalışan herkesin parasını aldığını fakat asıl “üretici” olan eser sahiplerinin telif bedellerini alamadığını vurgulayan MESAM Başkanı Ergül, “Gerekirse mahkemeye gideceğiz.” dedi.
Ünlü şarkıcılar Sertab Erener ve Kenan Doğulu’nun İstanbul’da verdiği konserlere, meslek birlikleri tarafından tespit yapmak amacıyla girilmesi, basında “polis baskını” şeklinde yer buldu. Meslek birliklerinin yönetim kurulu üyelerinin yaptıkları açıklamaların ardından ise konu açıklığa kavuştu. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında kurulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı telif toplamakla görevli kuruluşlar olduklarını söyleyen MESAM Başkanı Ergül, “Bizimle sözleşme imzalayana kadar tespitlerimiz devam edecek, gerekirse mahkemeye gideceğiz, mücadele etmeye kararlıyız.” şeklinde konuştu.
‘Korsan Kasetçiik Neyse Aynı Şeydir’
Görevlerinin eserleri ortaya koyan sanatçılara telifleri alıp haklarını dağıtmak olduğunu hatırlatan Ergül, “Yıllardır canlı konserleri organize eden arkadaşlar gelirlerinin yüzde 6’sına tekabül eden telifi vermemek için her yola başvuruyor. Zaman zaman paravan şirketler kullanıyorlar, yasa takmıyorlar. 1980’li yıllarda korsan kasetçilik neyse bu aynı şeydir. Bu bir insan hakkı ihlalidir. Çünkü telif insan hakkı demektir. Konserlerle alakalı organizatör arkadaşlarla birebir görüşmeler yaptık.
Konser gelirlerinin yüzde 6’sının eser sahiplerine verilmesi gerekiyor dedik. Ancak hiçbir şekilde müzakere sürecine yanaşmıyorlar. Böyle olunca da biz tespit yapıyoruz. O konserin orada yapıldığına dair tutanak tutuluyor bu tespittir. Bunu noteri lisans personeli ve hukukçu yapıyor. Bazen arkadaşlarımıza zorluk çıkardıkları için kolluk kuvvetlerine başvurmak zorunda kalıyoruz.” diye konuştu.
Bundan sonra başka konserlerde de bu tespitlerin yapılmaya devam edeceğini söyleyen Ergül, “Organizasyon şirketleri gelip sözleşme yapana kadar tespitlerimiz olacak. Sadece konserlerle de kalmayacak düğün salonları, restoranlar, AVM’ler, kafeler, oteller ve toplu taşıma araçlarının telif ödemesi gerekiyor. Telifi kafamıza göre almıyoruz, tarifelerimiz son derece düşüktür ve bakanlık onaylıdır.” dedi.